Home Kuchnia Jajka faszerowane pieczarkami i cebulką

Jajka faszerowane pieczarkami i cebulką

3 min read
0
0

jajka faszerowane

Jajka faszerowane to przystawka niezwykle uniwersalna, która sprawdzi się nie tylko na wielkanocnym stole. Idealnie nadaje się także na przystakę, na różnego rodzaju przyjęciach okolicznościowych. U nas w rodzinie ich obecność na wielkanocnym stole była obowiązkowa, to taka nasza tradycja. Do dzisiaj kojażą mi się z wiosną i świętami. Świeża rzeżucha dodaje właśnie tej wiosny do dania, nie wspominając o wartościach odżywczych.

Chyba większość z nas lubi jaja w różnych postaciach, ale w tej wersji smakują po prostu wybornie. Łatwo się je przygotowuje, nie wymagają dużej ilości składników ani umiejętności kulinarnych. Skoro nawet mój mąż sobie poradził, a umiejętnością gotowania nie grzeszy, to także każdy z Was też da radę zrobić jaja faszerowane.

Składniki na małą porcję (2,3 osoby):

  • 5 jajek
  • 6 średnich pieczarek
  • mała cebula
  • mały pęczek szczypiorku
  • świeża rzeżucha
  • pieprz
  • 2 łyżki majonezu

jajka faszerowane

Jajka faszerowane – sposób przygotowania

W pierwszej kolejności należy ugotować jaja na twardo (ja gotuje równo 10 minut). Po ugotowaniu przekrajamy jajka i wyjmujemy żółtka. Następnie siekamy cebulkę na drobne kawałki i podsmażamy na oleju. Polecam posypać cebulkę solą w trakcie smażenia, staje się wtedy delikatna i lekko słodkawa. Napradę pyszna.

Po kilku minutach, gdy cebula się zeszkli, należy dodać do niej bardzo drobno posiekane pieczarki. Wszystko razem smażymy.

Następnie, po usmażeniu cebuli z pieczarkami, dodajemy do nich wyjęte wcześniej żółtka jajek oraz szczypiorek, 2 łyżki majonezu i pieprz do smaku.

Przygotowana „masą” nadziewamy wydrążone białka jaj. Na samym końcu kładziemy na wierzch każdego jajka gałązki rzeżuchy.

I gotowe!
Napiszcie jak Wam wyszły jajka faszerowane. A może znacie inną wersję tej potrawy, którą możecie się ze mną podzielić :) ?

 

 

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…