Danie główne

Gulasz z żołądków w sosie chrzanowym

gulasz z żoładków

Lubicie podroby? Co o nich myślicie? Ja lubię, ale nie wszystkie. Przyznaję, że w moim domu nie często goszczą, a jeśli już to są to: wątróbka, a raz do roku serca lub właśnie żołądki. O nich jest dzisiejszy wpis.

Lubicie podroby? Dla wielu osób są obrzydliwe i niejadalne. Ja jednak należę do tej wąskiej grupy, która lubi podroby. Nie wszystkie, ale jednak. Przyznaję, że w moim domu nie często goszczą na stole, a jeśli już to są to: wątróbka, a raz do roku serca lub właśnie żołądki. I właśnie o żołądkach jest dzisiejszy wpis.

Żołądki drobiowe, a właściwie jeden żołądek jaki pamiętam z dzieciństwa, to ten, który babcia wyciągała dla mnie z rosołu – oczywiście razem z sercem. Były to dla mnie prawdziwe precjoza. Smakowały dużo lepiej, niż pozostałe mięso utuczonej, domowej kury. Tak właśnie je pamiętam.

Dziś żołądki drobiowe kupuję na kilogramy za kilka złotych. Dzieciństwo już nie wróci, ale czasem pozwolę sobie stworzyć namiastkę tamtych czasów. Stąd pomysł, aby przygotować właśnie gulasz z żołądków. Co do przepisu na dzisiejsze żołądki w sosie chrzanowym, to pochodzi on z prasy kobiecej.

Składniki

  • 0,5 kg żołądków
  • 100 ml śmietany
  • 500 ml bulionu
  • 2-3 łyżki mąki
  • 1-2 łyżki masła
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • lubczyk
  • chrzan
  • sól
  • pieprz

Gulasz z żołądków drobiowych – krok po kroku

Żołądki opłukać, gotować w bulionie. Przepis podaje, że należy robić to przez 45-60 minut. Moje żołądki gotowały się znacznie krócej bo ok. 20 minut (pod przykryciem). Po ugotowaniu mięso pokroić i dodać do bulionu. Cebulę obrać, posiekać w piórka i usmażyć na maśle. Do cebuli dodać mąkę zamieszać. Bulion podgrzać, dodać ziele angielskie i liść laurowy. Śmietanę rozmieszać w szklance z odrobiną bulionu.  Cebulę z mąką przełożyć do bulionu, gdy lekko zgęstnieje dodać śmietanę, a na końcu chrzan. Gotować powoli około 10 minut. Po ugotowaniu dodać sól, pieprz oraz lubczyk. Gulasz podawać z kaszą.

gulasz z żołądków drobiowych

A jakie są Wasze ulubione potrawy z podrobami?

8 Comments

8 Comments

  1. Tina

    03/11/2014 at 13:45

    Dzięki Paula za przepis, obiecałam że zrobię taki obiad mężowi :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/11/2014 at 13:56

      Mam nadzieję, że będzie smakowało mężowi.
      Pozdrawiam ;)

  2. Marta

    03/06/2014 at 09:04

    Danie proste i bardzo smaczne, mąż był zachwycony nową wersją żołądków :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/06/2014 at 20:40

      Bardzo się cieszę :)

  3. bartoldzik / FacetNaTalerzu.pl

    03/05/2013 at 23:39

    Wygląda naprawdę super, aż mam ochotę spróbować, co jest dość dziwne, bo ze szkolnej stołówki mam ogromny uraz do podrobów :-)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      06/05/2013 at 19:09

      Ja mam przeciwnie, nie za często, ale lubię je jeść od dziecka. Dobrze przygotowane powinny być prawdziwym smakołykiem:)

  4. JustInka

    24/04/2013 at 12:42

    Jeżeli chodzi o podroby to mam do nich bardzo ambiwalentny stosunek. Bo z jednej strony bardzo często gościły u mnie w rodzinnym domu, to długo nie chciałam ich nawet spróbować. Jedne mi smakują, ale jednocześnie obrzydzają!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top