Home Kuchnia Forszmak drobiowy

Forszmak drobiowy

2 min read
3
0
forszmak drobiowy

forszmak drobiowy

Kiedyś z Jackiem jedliśmy pyszny forszmak na przyjęciu weselnym. Był przepyszny, a mięsko rozpływało się w ustach. Jacek był wniebowzięty! Nigdy potem nie widziałam, aby zachwycał się tak zupa. Wspominając tamtą chwilę postanowiłam przygotować forszmak, ale drobiowy i nie na udku tylko na sercach. Jacek lubi forszmak, ja serca, więc wyszła taka oto zupa. Przepis inspirowany przepisem z innego bloga. Efekt był taki, że mi smakowało, Jackowi przeszkadzały te serca, ale zjadł dwie porcje :)
Ciekawa jestem jak Wy wykorzystujecie serca drobiowe?

Niezbędne składniki

  • 0,5 kg serc drobiowych
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 papryka
  • puszka pomidorów
  • 200 g pieczarek
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka papryki słodkiej i ostrej
  • majeranek
  • sól
  • bulion
  • natka pietruszki

Serca umyć, pokroić i ugotować w bulionie.

forszmak drobiowy

Pieczarki obrać.

 forszmak drobiowy

…i usmażyć na łyżce oleju i przełożyć do miseczki. Podobnie postąpić z cebulą – obrać, posiekać i usmażyć.

forszmak drobiowy

Usmażoną cebulkę, pieczarki i posiekaną paprykę dodać do bulionu z sercami.

forszmak drobiowy

Dodać pomidory z puszki (rozdrobnić nieco) oraz koncentrat. Gotować jeszcze chwilę, aż papryka zmięknie. Na końcu dodać przyprawy i sól.

Moją zupę podałam z kleksem kwaśnej śmietany. Całość posypałam natką pietruszki.

forszmak drobiowy

Zupa mi bardzo smakowała, ale lepsza bez śmietany. Wypróbowałam jeszcze wersję z dodatkiem ogórka konserwowego, ale jednak wolę bez.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Kuchnia

3 komentarze

  1. Kinga Kornacka

    13/12/2013 at 22:13

    Danie zupełni mi obce, a z sercami to już w ogóle, bo tych w swojej kuchni nie wykorzystuję wcale ;)

    Reply

  2. Natalia

    13/12/2013 at 20:27

    jak już wspomniałam kiedyś nie przepadam za zupami, serca jem i owszem ale troche odcinam bo moja mama nie odcina te żyły niestety. Zupe bym chętnie spróbowała ale bez cebuli.

    Reply

  3. Potravel

    13/12/2013 at 17:05

    Naprawdę świetny pomysł na obiad, Pozdrawiam

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

🍯 MIÓD Chiński i z UE – trucizna czy zdrowie? Jak kupować?

Dziś będzie o miodzie, ale nie o jego niezwykłych właściwościach, bo o tym będzie innym ra…