Danie główne

Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym

kurczak w pomarańczach

Ostatnio nie miałam pomysłu na obiad, a chciałam zjeść coś co nie będzie leżeć na wątrobie. Inspirację znalazłam na blogu kulinarne podróże. Niby tylko pierś z kurczaka, ale całą magiczną otoczkę dodaje cudowny sos. Sos to sok z pomarańczy, imbir, papryczka, czosnek i jeszcze kilka składników. Mięso jest przyjemnie soczyste, a ostrość sosu łagodzi ryż.

kurczak w pomarańczach

Ostatnio nie miałam pomysłu na obiad, a chciałam zjeść coś co nie będzie leżeć na wątrobie. Inspirację znalazłam na blogu kulinarne podróże. Niby tylko pierś z kurczaka, ale całą magiczną otoczkę dodaje cudowny sos. Sos to sok z pomarańczy, imbir, papryczka, czosnek i jeszcze kilka składników. Mięso jest przyjemnie soczyste, a ostrość sosu łagodzi ryż.

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • ryż paraboiled
  • natka pietruszki

Marynata:

  • 1 cała pomarańcza – sok i skórka
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (ja dodałam suszonej, nie w proszku)

Filet z kurczaka – przygotowanie

kurczak w pomarańczach

Na początku robimy marynatę do mięsa. Z pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Wszystkie składniki łączymy w rondelku, czosnek można pokroić, ja preferuję przeciśniecie przez praskę. Wymieszać marynatę i gotować 5 minut. Po tym czasie ostudzić.

kurczak w pomarańczach

Filety z kurczaka myjemy, wycinamy błonki i chrząstki (mnie się zawsze trafiają). Mięso zalać przygotowaną marynatą. Ten etap najlepiej przygotować kilka godzin przed obiadem, aby mięso miało czas zapoznać się z marynatą. Będzie wtedy smaczniejsze:)

Piekarnik nagrzać do 190° C. Mięso piec bez przykrycia 30 minut od czasu do czasu podlewając je sosem. Po upieczeniu pokroić nożem na plastry, ułożyć na ryżu i polać pozostałym sosem. Gotowe danie posypać natką pietruszki.

kurczak w pomarańczach

Danie jest tam smaczne i aromatyczne, że nie potrafię tego opisać. Możecie sobie jedynie wyobrazić ostro-cytrusowy sos i delikatne białe mięso na ryżu.

 

3 Comments

3 Comments

  1. marta (lubieszyc.blogspot.com)

    14/06/2013 at 19:54

    Inspiracja na kolejny obiad z kurczaka :)

  2. martawkuchni.blog.pl

    06/06/2013 at 10:38

    wygląda przepięknie:) pyszności:) mniam mniam:)

  3. martawkuchni.blog.pl

    06/06/2013 at 10:38

    wygląda przepięknie:) pyszności:) mniam mniam:)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top