Home Kuchnia Danie główne Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym

Filety z kurczaka w sosie pomarańczowo-imbirowym

3 min read
3
0
kurczak w pomarańczach

kurczak w pomarańczach

Ostatnio nie miałam pomysłu na obiad, a chciałam zjeść coś co nie będzie leżeć na wątrobie. Inspirację znalazłam na blogu kulinarne podróże. Niby tylko pierś z kurczaka, ale całą magiczną otoczkę dodaje cudowny sos. Sos to sok z pomarańczy, imbir, papryczka, czosnek i jeszcze kilka składników. Mięso jest przyjemnie soczyste, a ostrość sosu łagodzi ryż.

Składniki:

  • filet z kurczaka
  • ryż paraboiled
  • natka pietruszki

Marynata:

  • 1 cała pomarańcza – sok i skórka
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki (ja dodałam suszonej, nie w proszku)

Filet z kurczaka – przygotowanie

kurczak w pomarańczach

Na początku robimy marynatę do mięsa. Z pomarańczy wyciskamy sok i ścieramy skórkę. Wszystkie składniki łączymy w rondelku, czosnek można pokroić, ja preferuję przeciśniecie przez praskę. Wymieszać marynatę i gotować 5 minut. Po tym czasie ostudzić.

kurczak w pomarańczach

Filety z kurczaka myjemy, wycinamy błonki i chrząstki (mnie się zawsze trafiają). Mięso zalać przygotowaną marynatą. Ten etap najlepiej przygotować kilka godzin przed obiadem, aby mięso miało czas zapoznać się z marynatą. Będzie wtedy smaczniejsze:)

Piekarnik nagrzać do 190° C. Mięso piec bez przykrycia 30 minut od czasu do czasu podlewając je sosem. Po upieczeniu pokroić nożem na plastry, ułożyć na ryżu i polać pozostałym sosem. Gotowe danie posypać natką pietruszki.

kurczak w pomarańczach

Danie jest tam smaczne i aromatyczne, że nie potrafię tego opisać. Możecie sobie jedynie wyobrazić ostro-cytrusowy sos i delikatne białe mięso na ryżu.

 

  • kurczak w pomarańczach

    Kurczak w pomarańczach

    Na kurczaka duszonego w pomarańczach miałam ochotę od dawna. Bardzo łatwy przepis znalazła…
  • Duszone udka z marchewką, brokułem i penne

    Propozycja dla zapracowanych, głodnych i na diecie! Duszone udka bez skóry są mniej kalory…
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

3 komentarze

  1. marta (lubieszyc.blogspot.com)

    14/06/2013 at 19:54

    Inspiracja na kolejny obiad z kurczaka :)

    Reply

  2. martawkuchni.blog.pl

    06/06/2013 at 10:38

    wygląda przepięknie:) pyszności:) mniam mniam:)

    Reply

  3. martawkuchni.blog.pl

    06/06/2013 at 10:38

    wygląda przepięknie:) pyszności:) mniam mniam:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …