Home Kuchnia Desery Eton Mess czyli truskawki w śmietanie

Eton Mess czyli truskawki w śmietanie

2 min read
0
0
eton mess

eton mess

Dzisiaj na deser serwuję Eton Mess. Jest nie tylko smaczny (bo kto nie lubi truskawek w bitej śmietanie?) ale robi się go w 5 minut. Pierwszy raz miałam okazję wypróbować deser w ubiegłym roku podczas warsztatów z Tomkiem Woźniakiem i od razu podbiło moje serce. Oczywiście nie mówię o Tomku, tylko o tym wspaniałym deserze ;). Truskawki fajnie przełamują kremową śmietanę, a bezy miło kruszą się i rozpływają w ustach.

Jeśli jeszcze nie jedliście, musicie się pospieszyć, bo truskawki powoli zaczynają się kończyć. A gdy tak się stanie, Eton Mess musicie wypróbować z borówkami amerykańskimi.

Składniki:

  • garść truskawek
  • 300 ml bitej śmietany
  • pół opakowanie bez
  • 2 łyżki cukru pudru

Truskawki opłukać, następnie odszypułkować i pokroić na ćwiartki. Ładniejsze odłożyć do ozdoby. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić z cukrem. Bez lekko rozkruszyć i razem z truskawkami dodać do ubitej śmietany. Delikatnie wymieszać i rozłożyć do kokilek. Na wierzch wyłożyć truskawki i przyozdobić listkiem mięty.

Prawda, że łatwe?

 

Czerwone owoce w roli głównej Truskawkowy zawrót głowy 2013 Desery z truskawkami
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …