Home Kuchnia Ciasta Ekspresowy tort urodzinowy

Ekspresowy tort urodzinowy

9 min read
9
0

Mój tort urodzinowy jest bez dodatku margaryny, masła czy choćby budyniu i robi się go naprawdę ekspresowo. Przygotowanie go nie zajmuje więcej niż godzinę (plus pieczenie ;). W smaku jest leciutki jak tiramisu, lekko kwaskowaty i delikatnie słodki. Wszystkim gościom smakował. Ba! Padały nawet pytania gdzie został kupiony.

Jak to się zaczęło? Opowiadałam już na Facebooku, jak to w miniony weekend jedno z nas obchodziło rocznicę urodzin. Tego dnia, bolał mnie żołądek i w związku z tym, nie miałam ochoty przepracowywać się w kuchni. Zainspirowana poprzednim moim tortem wymyśliłam taki oto tutaj. Biszkopt upiekłam z 4 jaj, ale można z 6 wtedy nasze placki będą grubsze. I teraz najważniejsze. Tort nasączyłam mieszanką kawy i alkoholu, posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i przełożyłam masą do tortów ubitą z mlekiem. Koniec! To tak w dużym skrócie. Szczegóły przepisu poniżej.

Niezbędne składniki

Biszkopt:

  • 4 jaja
  • 100 g mąki pszennej (w tym łyżka skrobi ziemniaczanej)
  • 100 cukru kryształu

Poncz:

  • pół filiżanki mocnej kawy rozpuszczalnej
  • kilka łyżek alkoholu (ja uwielbiam amaretto)

Przełożenie

  • krem do tortów w proszku
  • 300 ml mleka
  • łyżeczka żelatyny + 2 łyżki wody

 

Biszkopt na tort

Mój biszkopt przygotowałam z 4 jaj na tortownice ø 24 cm. Możecie tak samo ubiec z 6 jajek, dodając po 150 g cukru i mąki. Jajka dobrze jest wyjąć wcześniej z lodówki, ponieważ gdy mają temperaturę pokojową lepiej się ubijają. Tak więc, ubijamy jajka z cukrem na puch. U mnie trwa to przynajmniej 20 minut. Po tym czasie wyłączamy mikser, partiami dodajemy przesianą mąkę i mieszamy łopatką delikatnie, aby ciasto nie opadło. Gdy ciasto jest już jednolite wlewamy je do formy wyłożonej papierem (u mnie tylko dno, aby ciasto było równe) i wstawiamy do gorącego piekarnika. W zależności od rodzaju pieca jaki posiadacie, biszkopta pieczemy od 30 do 35 minut w temp. 180° C, a najlepiej sprawdzić wykałaczką do szaszłyka czy jest suchy. Po upieczeniu należy go wyjąć z formy, zdjąć papier i pozwolić, aby odparował. Gdy ciasto całkowicie ostygnie należy je przekroić na placki.

Jak przekroić tort

To ważne zadanie i dla początkujących może być trudne. Jest wiele metod. Kiedyś używałam nożna, którym nacinałam wokoło ciasto, a następnie oplatywałam nitką pociągając oba końce, aż ciasto się przecięło. Metoda nie jest zła, ale dziś robię inaczej. Całkiem niedawno zaopatrzyłam się w sprzęt do cięcia tortów. To ustrojstwo wygląda jak piła, ale zamiast brzeszczota ma żyłkę stalową i gumowe nóżki, dzięki czemu mogę śmigać po stole i kroić biszkopta na cienkie placki. Ząbki z boku służą do pozycjonowania żyłki, a ciasto może być przecięte na różnej wysokości.

tort urodzinowy 3

Czy trzeba nasączać tort?

Nasączone placki biszkopta smakują lepiej i radzę nie omijać tego etapu, bo ciasto będzie po prostu zbyt suche. Dodatek alkoholu wyostrza i podkreśla smak torta. To na prawdę łatwy etap. Kawę (ale może być herbata) należy wymieszać z alkoholem i skropić nią każdy płat ciasta.

Czym przełożyć tort?

Po nasączeniu, dwa placki mojego torta najpierw posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki. Dlaczego tym? Bo jest dość kwaśny, a tort powinien mieć coś kwaśnego. Dzięki temu, po kilku kęsach nie jest nam mdło. Ja, tym razem nie żałowałam konfitury i zdrowo posmarowałam nią placki.

tort urodzinowy

Krem do tortu

Nie będę się rozpisywać na temat różnych kremów do tortów. Mój tort miał być ekspresowy, dlatego ja użyłam kremu w proszku. Nie będę podawać marki konkretnej firmy, bo nawet kupując torebkę nie zwracam na to uwagi. Na opakowaniu takiego kremu, producent poleca dodać do ubitej masy margarynę lub masło. Ja, celowo zrezygnowałam z tego etapu, ale żeby masa nie rozpłynęła się po przełożeniu dodałam łyżeczkę żelatyny (rozpuszczonej w wodzie) na samym końcu ubijania. Z jednego opakowania kremu, przełożyłam tort dwa razy i jeszcze zostało na małą dekorację. Krem do tortów znajdziecie w sklepie, obok galaretek, budyniów i innych dodatków do ciast.

tort urodzinowy 2

Pamiętajcie aby tak podzielić masę, aby zostało jeszcze trochę na pokrycie góry i boków.

Dekoracja tortu

Moja dekoracja jest raczej skromna. Doskonale sprawdzają się tutaj perełki, posypki, gotowe kwiaty i co tylko chcecie.

tort urodzinowy 4

Jeśli nie przepadacie za tortami, jestem pewna, że ten na pewno będzie Wam smakować.

tort urodzinowy 5

Piszcząc tego posta, pomyślałam sobie, że może przygotuję film i pokażę Wam jak przecina się tort, przekłada itp.?

Chcielibyście taki cykl filmów z ciastami z moim udziałem?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

9 komentarzy

  1. emka

    08/01/2014 at 20:09

    Witam. Przeglądam Wasze przepisy co jakiś czas a nawet nie raz uda mi się coś podkraść i przyrządzić własnoręcznie ;-)
    Zdarza mi się kroić biszkopty na torty i szczerze mówiąc do tej pory nie wymyśliłam innego pomysłu niż nóż. Gdzie w Chełmie można kupić takie „coś” do krojenia? :-)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/01/2014 at 21:06

      Bardzo nam miło, że gotujesz razem z nami :)
      Żyłkę kupiłam w Warszawie, w Chełmie nie widziałam takiej.

      Reply

  2. Malwina

    03/01/2014 at 11:17

    Gotowy krem, fuj.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/01/2014 at 12:20

      Z pełną świadomością przygotowałam to ciasto.

      Reply

  3. Marta

    31/12/2013 at 19:32

    Jeszcze raz wszystkiego najlepszego, a tort wygląda pysznie :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      01/01/2014 at 14:03

      dziękujemy Marta ;)

      Reply

  4. Natalia

    31/12/2013 at 16:49

    najlepszego dla osoby która urodziny w weekend miała :P ja taki tort na luty porpszę :D hehe żartuję sama upiekę. Ale wygląda pysznie. Szczęśliwego Nowego Roku!! :*

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      01/01/2014 at 14:05

      Z dowozem na terenie Chełma, jestem w stanie upiec! Dodam, że na 1 lutego, też będzie u nas tort, bo będą urodziny… bloga! Drugie urodziny :)

      Reply

      • Natalia

        08/01/2014 at 21:40

        ja od Was daleko, ale upiekę sama tort ale jeszcze nie wiem jaki :)

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …