Kuchnia

Dżem truskawkowy – test środków żelujących

dżem truskawkowy

Kalendarzowe lato jeszcze się nie zaczęło, a ja już robię zapasy na zbliżającą się zimę (sic!). Sezon na truskawki wkrótce się skończy, a dżemik musi być! Co prawda, w ubiegłym roku nie robiłam przetworów z truskawek, to w tym roku podwójnie sobie zrekompensowałam zeszłoroczne zaniedbanie. Przy tej okazji przetestowałam różne środki zagęszczające do konfitur. Jaki był wynik tego testu, dowiecie się z dzisiejszego wpisu.

Kalendarzowe lato jeszcze się nie zaczęło, a ja już robię zapasy na zbliżającą się zimę (sic!). Sezon na truskawki wkrótce się skończy, a dżemik musi być! Co prawda, w ubiegłym roku nie robiłam przetworów z truskawek, to w tym roku podwójnie sobie zrekompensowałam zeszłoroczne zaniedbanie.

Aby się zanadto nie przepracować, postanowiłam ułatwić sobie pracę w kuchni. Otóż mój dżem truskawkowy, to nie do końca taki prawdziwy dżem. Według definicji podawanej przez Wikipedię dżem, to: „przetwór owocowy sporządzany z całych owoców lub ich części”. Mój wyrób został przygotowany z całych truskawek, ale zmiksowanych w blenderze. Tak więc skupiając się na nazwie bardziej to przypomina marmoladę niżeli dżem. Fakty są takie, że robi się bardzo szybko, a smakuje jak żaden sklepowy. W kupnych produktach denerwuje mnie jak producenci nabijają konsumentów w butelkę. Kiedyś dałam się skusić i kupiłam dżem, nawet nie pamiętam jaki to był smak, w którym owoców było jak na lekarstwo, za to galaretki pod same wieczko.

Tak jak wspominałam, dżemu przygotowałam dużą ilość. Przy całej tej zabawie w przetwory miałam szansę wypróbować środki zagęszczające do konfitur. I tak przetestowałam cukier żelujący i fix 2:1 oraz 3:1. Celowo nie podaję marki jakiej używałam. Wpis nie jest sponsorowany, a ma na celu obiektywne porównanie dodatków zagęszczających domowe dżemy.

Robimy dżem truskawkowy :)

Składniki

  • kilogram truskawek
  • 0,5 kg cukru żelującego lub opakowanie fix’u (2:1 lub 3:1)
  • 0,5 kg cukru

Truskawki opłukałam, odszypułkowałam i zważyłam 1 kg. Przyznaję, że waga kuchenna tutaj bardzo się przydaję. Jestem szczęśliwa posiadaczką takowej (do tej pory uważałam, że nie jest mi potrzebna). Zmiksować truskawki w blenderze kielichowym i wlać do garnka. Dalej będziemy postępować według opisu na opakowaniu.

Cukier żelujący
Wsypać do owoców i dokładnie wymieszać. Podgrzewać cały czas mieszając i gotować 1 minutę. Wyłączyć gaz, mieszać aż piana zniknie i nalewać wcześniej przygotowane składniki. Odwrócić na 5 minut do góry dnem.

Fix żelujący
Fix 2:1 sugeruje 0,5 kg cukru na 1 kg owoców, a 3:1 już tylko 350 g cukru (dżem nisko słodzony). Fix wsypać do zmiksowanych truskawek, dokładnie wymieszać i zagotować cały czas mieszając. Następnie wsypać odmierzony cukier i znów mieszać. Gotować 2-3 minuty. Mieszać aż piana opadnie. Gorącym dżemem wypełnić słoiki. Odwrócić na 5 minut do góry dnem.

dżem truskawkowy

Krótkie podsumowanie

Jeśli chodzi o zalety stosowania obu środków to niewątpliwie jest to, że używamy mniej cukru do sporządzenia domowych przetworów. Cukier obok soli to jeden z najprostszych środków konserwujących do żywności. Osobiście nie lubię przesłodkich dżemów, a uzyskanie w domowych warunkach dżemu niskosłodzonego to dla mnie dobrodziejstwo. Cukier żelujący i fix pozwoliły uzyskać fajną konsystencję konfiturom. Podczas przelewania gorących zmiksowanych owoców do słoików, dżem był rzadki niczym jogurt. Po ostudzeniu słoików, konfitury stężały do postaci gęstego musu. I najważniejsze na końcu: marmolada dobrze się smaruje i nie jest za słodka. Zdaje się, że długo nie postoi w mojej spiżarni.

Po przetestowaniu obu środków nie widzę większej różnicy. Smakosz dżemu zauważyłby może różnicę między konfiturą mniej i bardziej słodką. Jedyna rzecz jaką zauważyłam to to, że podczas gotowania z cukrem żelującym dżem mniej się pienił, co znacznie skróciło cały proces.

 dżem truskawkowy

10 Comments

10 Comments

  1. kinga

    05/07/2015 at 22:14

    Witam.Wyczytalam gdzies zeby unikac tych produktow bo to chemia.Ktos juz o to zapytal,ale ja powtorze SORBINISN POTASU I BENZEOSAN SODU to podobno jest w skladach tych produktow (nie pamietam firmy) Najlepsza bylaby PEKTYNA ale prawie nie do kupienia i nie tania,a jak sie robi duzo przetworow to ma znaczenie.

  2. Smakoszka

    10/07/2014 at 09:25

    Polecam dodać do dżemu odrobinę soku z cytryny (tak 2-3 łyżki na 1 kg owoców)
    – zostanie piękny kolor (czasami konfitury „brązowieją” po jakimś czasie w słoiku) a przed wszystkim rewelacyjnie przełamuje słodycz :) próbowałam też z limonką :) pyyycha :)

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      26/08/2014 at 11:18

      Dziękuję za radę z której chętnie skorzystam. Z tym kolorem to prawda, a dodatek cytryny fajnie wzbogaci smak.
      Pozdrawiam ;)

  3. Michał

    03/07/2013 at 23:24

    To są te dodatki zawierające sorbinian potasu?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      04/07/2013 at 13:25

      W użytych przeze mnie produktach nie było sorbinianu potasu. W jednym z nich (cukier żelujący) był dodatek kwasu sorbinowego. Kwas sorbinowy jak również sorbiniany w przeciwieństwie do innych konserwantów takich jak: dwutlenek siarki, bifentyl i wiele innych (wywołuja alergie lub skutki są nieznane) jest nieszkodliwy. Występuje on często w chlebie, margarynach, majonezach i właśnie w konfiturach.
      Wiadomo, że im mniej dodatków do żywności tym lepiej. Jako technolog żywności zawsze wychodzę z założenia, że wszystko jest dla ludzi. Ważny jest umiar, bo nawet trucizna w małej ilości nie szkodzi.
      Pozdrawiam :)

  4. martawkuchni.blog.pl

    27/06/2013 at 10:02

    konfitura truskawkowa:) to jest to:) mniam mniam:)

  5. duzosole.blogspot.com

    27/06/2013 at 09:44

    W tym roku jeszcze przede mna truskawkowy dzem :) ah trzeba sie zmobilizowac bo juz niewiele czasu :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      28/06/2013 at 09:35

      Popieram, bo i truskawki już coraz mniej atrakcyjne:)

  6. Urszula -prostepotrawy

    24/06/2013 at 17:38

    Robiłam dżemik (z płatkami róż) i zastosowałam żelfix 3:1. Konfitura wyszła pierwsza klasa :)pozdrawiam.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/06/2013 at 00:09

      Och, uwielbiam dżem z róży, ale sama nie robiłam. Jest niezastąpiony w domowych pączkach.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top