Film

Dyniowa zupa krem na Halloween

Jesień w pełni, chyba wszystkie liście już pożółkły i nastał czas robienia nalewek. A już za tydzień 1 listopada, czyli Dzień Wszystkich Świętych. Coraz częściej wdziera się do nas inna „tradycja”, czyli Halloween, której osobiście nie jestem miłośnikiem. Zdecydowanie wolę nasze rodzime tradycje i zwyczaje.

Mimo to, Halloween zainspirowało mnie do wykorzystania w kuchni jego najbardziej rozpoznawalnego symbolu, czyli dyni. Dlatego też kupiliśmy z Paulą dynię, zabraliśmy ja do kuchni i tak oto powstała pyszna dyniowa zupa krem. :)

 

Jesień w pełni, co widać po pożółkłych liściach, a już za tydzień 1 listopada, czyli Dzień Wszystkich Świętych. Coraz częściej wdziera się do nas inna „tradycja”, czyli Halloween, którego osobiście nie jestem miłośnikiem. Zdecydowanie wolę nasze rodzime tradycje i zwyczaje.

Mimo to Halloween zainspirowało mnie do wykorzystania w kuchni jego najbardziej rozpoznawalnego symbolu, czyli dyni. Dlatego też poszliśmy z Paulą na targ i kupiliśmy dynię, zabraliśmy ja do kuchni i tak oto powstała pyszna dyniowa zupa krem. :)

Nakręciliśmy przy tej okazji kolejny odcinek naszego programu kulinarnego. Tym razem zabieramy Was do jedynej w Europie kopalni kredy piszącej, czyli Chełmskich Podziemi Kredowych. Podziemia te są nie tylko ewenementem na skalę światową, ale również domem przyjaznego Ducha Bielucha. Jeżeli chcecie się przekonać, czy spotkaliśmy go w podziemiach, to koniecznie zobaczcie najnowszy odcinek. :)

Niezbędne składniki

  • 1kg dyni
  • 0,5l mleka
  • 0,5l bulionu warzywnego
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 owoc mango
  • sól, biały pieprz, cukier

Zupa z dyni – krok po kroku

Zaczynamy od umycia dyni, bo nie chcemy przecież, aby w nasza zupa dyniowa zawierała w składzie ziemię. ;)

Po umyciu obieramy dynię ze skóry, wydrążamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka wlewamy mleko, dodajemy kawałki dyni, pół łyżeczki zmielonego ziela angielskiego, odrobinę soli oraz pół łyżeczki drobno pokrojonego imbiru.
Wszystko razem gotujemy, aż dynia będzie miękka – czyli na oko 20 minut.

Gdy dynia sobie dochodzi w garnku, mamy czas na to, by zająć się pozostałymi składnikami. Siekamy cebulę na drobną kostkę i wraz z czosnkiem i odrobiną soli wrzucamy na patelnię z masłem. Podsmażamy do czasu, aż cebula się zeszkli.

Chwilę jeszcze podsmażamy i dodajemy do garnka z dynią i wszystko razem miksujemy. Teraz nadszedł czas, aby wlać bulion warzywny, doprawić sokiem z cytryny, solą, białym pieprzem, cukrem lub miodem. Jeszcze raz wszystko dokładnie mieszamy i dyniowa zupa krem jest już gotowa!

Dekorowanie zupy

Ja do udekorowania zupy wykorzystałem drobno pokrojone kawałki mango, które wspaniale się komponuje z dyniową zupą. Ale jeżeli nie mamy mango, to można do tego celu wykorzystać np. płatki migdałów. :)

I to by było wszystko na dzisiaj. Mam nadzieję, że podobała Wam się wycieczka do Chełmskich Podziemi Kredowych. Koniecznie napiszcie, czy skorzystaliście z naszego przepisu na zupę z dyni i jak Wam wyszła. :)

zupa dyniowa

2 komentarze

2 Comments

  1. ciolekowski

    05/11/2014 at 00:30

    Ja bym nie dawał soku cytrynowego do zupy dyniowej ,jedynie przecieru

    pomidorowego do smaku.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/11/2014 at 12:28

      Ciekawa propozycja. Przy kolejnej zupie z dyni wypróbuję :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top