Danie główne

Duszone udka z marchewką, brokułem i penne

duszone podudzia kurczaka

Propozycja dla zapracowanych, głodnych i na diecie! Duszone udka bez skóry są mniej kaloryczne, podane z marchewką i makaronem al dente są nie tylko dobre, ale również zdrowe.

Potrzebujemy:

  • Kilka podudzi drobiowych
  • 2 marchewki
  • garść makaronu penne
  • 1/4 brokułu
  • 2 cebule
  • ząbek czosnku
  • papryka ostra,
  • pół puszki przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz

Z podudzi zdejmujemy skórę, obtaczamy w papryce, solimy i pieprzymy. Udka smażyć na bardzo małym ogniu z dodatkiem oliwy. Często przewracać, aby równomiernie się smażyły.

W tym samym czasie kroimy brokułu i listkujemy marchewkę. Ja robię to przy pomocy obieraczki z ruchomą głowicą. Makaron gotujemy al dente.

Do udek wrzucamy posiekaną drobno cebulkę i posypujemy solą, smażymy. Dolewamy szklankę wody i pod przykryciem ok 15 minut dusimy mięso. Jak mięso będzie gotowe, wyjmujemy je, a na patelnie wrzucamy marchewkę, po 5 minutach brokułu i rozdrobniony czosnek.

 


Dolać kilka łyżek wody i przecier z pomidorów. Doprowadzić do zagotowania, doprawić pieprzem i jeść:)

2 Comments

2 Comments

  1. deny

    10/02/2012 at 08:55

    wszystko fajno…:)

  2. adisson1918

    08/02/2012 at 21:28

    MMM, ale pychota wygląda

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top