Danie główne

Duszone roladki z szynki. Gdy choroba rozłoży najsilniejszego!

roladki z szynki

Obiecałam sobie nie pisać już więcej o chorobie, tym bardziej że mój stan uległ poprawie. Na szczęście to tylko przeziębienie, ale ja jak nikt inny bardzo źle to znoszę. W pełni zdrowia często wyobrażam sobie chorych, jak leżą na szezlongu, popijają herbatkę i czytają książki, które czekały na swój moment. Prawda jest taka, że wszystko zależy od rodzaju choroby, ale nawet katar i kaszel mogą dać ostro w kość. Wczoraj byłam nie do życia, dziś jest już lepiej i nawet zrobiłam obiad, a właściwie to zrobił się sam.

Obiecałam sobie nie pisać już więcej o chorobie, tym bardziej że mój stan uległ znacznej poprawie. Na szczęście to tylko przeziębienie, ale ja akurat zawsze bardzo źle znoszę wszelkie przeziębienia. W pełni zdrowia często wyobrażam sobie chorych, jak leżą na szezlongu, popijają herbatkę i czytają książki, które czekały na swój moment. Prawda jest taka, że wszystko zależy od rodzaju choroby, ale nawet katar i kaszel mogą dać ostro w kość.

Wczoraj byłam nie do życia, dziś jest już lepiej i nawet zrobiłam obiad. Właściwie, to obiad zrobił się sam. Wszystko dlatego, że od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką stalowej patelni z pokrywką! Nie lubię powierzchni pokrytych teflonem, trzeba obchodzić się z nią delikatnie i uważać aby nie porysować powierzchni. Z tą patelnią nie muszę się już o nic martwić, nie tylko dlatego, że wszystkie łyżki do gotowania są z tworzywa.

Największa zaleta patelni to to, że w trakcie gotowania przykrywam wszystko pokrywką, dzięki czemu oszczędzam czas i energię. Tak więc, w osłabionym stanie dałam radę(!) i przyrządziłam duszone roladki z szynki wieprzowej. Obiad szybki, smaczny i pożywny.

Niezbędne składniki

  • 0,5 kg szynki wieprzowej
  • pół czerwonej papryki
  • masło
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
  • 200 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół kostki rosołowej

duszone roladki z szynki

Szynkę opłukać, osuszyć i pokroić na plastry – jak na schabowe. Każdy plaster mięsa rozbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem. Paprykę opłukać i pokroić na plasterki. Na każdy płat mięsa układać pasek papryki oraz pasek masła. Zwijać roladki, zabezpieczając wykałaczką.

Na patelni rozgrzać olej i układać roladki. Lekko je podsmażyć. Przykryć pokrywką, niech się duszą. Pieczarki obrać, pokroić, dodać do roladek, podlać bulionem (kostkę rozpuścić w szklance wody). Patelnie przykryć pokrywką i niech się dusi.

duszone roladki z szynki

Na osobnej patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem i  gdy już będzie szklista przełożyć do mięsa. Dusić jeszcze chwilę. Przyprawić do smaku.

duszone roladki z szynki

Podawać z ryżem i sałatką lub surówką.

duszone roladki z szynki

A Wy jak ułatwiacie sobie życie, gdy zmoże Was paskudne przeziębienie?

2 Comments

2 Comments

  1. sewingwithkinga

    17/12/2013 at 21:25

    Fajny przepis, nawet łatwy, muszę spróbować.
    Ja rzadko się przeziębiam ale jak już to leżę jak trup i nic nie jestem w stanie zrobić, nawet nie jestem sobie w stanie wtedy ułatwić czegokolwiek :-)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/12/2013 at 23:57

      Miało być łatwo, jak to w chorobie – chęci brak do wszystkiego. Grunt, że dziś lepiej i tak oto powstał obiad.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top