Home Kuchnia Ciasta Domowe wafle z galaretką

Domowe wafle z galaretką

4 min read
10
0
domowe wafle z galaretką

domowe wafle z galaretką

Na pewno lubcie wafle, bo kto ich nie lubi? Mi kojarzą się z dzieciństwem, kiedy mama często przekładała je różnymi masami. Najlepsze były te kawałki z krawędzią, które przyjemnie chrupały. Wafle są bardzo wygodną formą deseru. Nie napracujemy się przekładając je masą, ale trzeba umieć to zrobić, aby wafle nie zmiękły.

Dziś przekazuje Wam przepis mojej kuzynki, która od lat robi go według tej samej receptury. Nadzienie przyrządza się na bazie galaretki, margaryny i śmietany. Jest bardzo łatwe w wykonaniu, a wafle ładnie się kroją i prezentują. Jeśli przygotujecie je według tej receptury wasze wafle nie będą miękkie*.

* nie znaczy to, że będą chrupać tak jak suche, ale można je kroić bez zniekształceń

Masa – składniki

  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1 lub 2 op. galaretki (ja użyłam 1)
  • cukier waniliowy

oraz

  • opakowanie wafli

Przygotowanie masy

  1. W rondelku na małym płomieniu rozpuścić margarynę z cukrem.
  2. Doda śmietanę i galaretkę. Mieszać, aż galaretka całkowicie się rozpuści. Nie dopuścić do zagotowania się masy. Należy ją delikatnie podgrzewać i mieszać, aż galaretka się rozpuści.
  3. Masę ostudzić na kuchni, a następnie wstawić do lodówki od czasu do czas mieszać aby całkowicie nie zastygła. Moja masa chłodziła się ok. 30 minut w chłodziarce. Tak półmiękką masą przełożyć wafle.

Wskazówka: Kiedyś zastanawiałam się którą stronę wafli należy smarować i przetestowałam obie strony. Wydajniej będzie jeśli zrobicie to na płytszej stronie, czyli tam gdzie kratka jest mniejsza i płytsza. Tak posmarowane wafle szybko nie zmiękną.

domowe wafle z galaretką

Gęstą masą smarować arkusze wafli, kłaść następny dobrze dociskając. Ostatniego wafla nie smarujemy.

domowe wafle z galaretką

Przełożone wafle zawijamy w folię w którą były zawinięte, kładziemy deskę. Dla lepszego obciążenia położyłam na to ceramiczną formę. Tak przełożone i obciążone wafle wkładamy do zamrażarki na 10-15 minut. Po tym czasie przekładamy je do lodówki do dalszego chłodzenia.

domowe wafle z galaretką

Moje wafle chłodziły się 2-3 godziny. Po tym czasie można je kroić.

domowe wafle z galaretką

  • wafle przekładane galaretką

    Wafle przekładane galaretką – najlepsze!

    Wafelki idą u mnie w domu jak świeże bułeczki. Ja od zawsze je lubiłam - od suchych, aż po…
  • wafle z mlekiem w proszku

    Wafle przekładane masą z mleka w proszku

    Gdy na dworze temperatura sięga powyżej 35° C w cieniu, możecie mi na słowo uwierzyć, że n…
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

10 komentarzy

  1. Beata

    08/11/2014 at 17:26

    Ja znam ten przepis od bardzo dawna-jak kiedys posmarowalam ciepla masa- wafel zrobil sie gumowy i niesmaczny. Od tamtej pory smaruje tylko zimna galaretka.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/11/2014 at 12:16

      Oj, tak. Trzeba dość dobrze ostudzić masę przed przełożeniem. Dla lepszego efektu, ja jeszcze wkładam wafle do zamrażarki po złożeniu.

      Reply

  2. adzia2002

    27/08/2013 at 17:24

    :)

    Reply

  3. kulinarny-swiat.pl

    20/05/2013 at 18:07

    brakowało mi właśnie takiego przepisu żeby wafle nie zmiękły i dobrze się kroiły, ze śmietaną nigdy nie próbowałam.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/05/2013 at 11:05

      Masa musi być możliwie najgęstsza, ale tak aby się dała smarować i siup do zamrażarki, potem lodówka i kroić.
      Pozdrawiam:)

      Reply

  4. kulinarny-swiat.pl

    20/05/2013 at 18:07

    brakowało mi właśnie takiego przepisu żeby wafle nie zmiękły i dobrze się kroiły, ze śmietaną nigdy nie próbowałam.

    Reply

  5. Bożena P.

    20/05/2013 at 14:54

    Mam taki sam przepis..i całkiem o nim zapomniałam..robiłam kiedyś z dwóch kolorów galaretek ..oczywiście każdą osobno i smarowałam wafle na przemian…były wtedy dwukolorowe..

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      20/05/2013 at 15:34

      Ja też zapomniałam o tym przepisie. Przypomniało mi się, gdy zobaczyłam w sklepie opakowanie wafli. Chcę jeszcze wypróbować przepis z mlekiem w proszku, też muszą być dobre:)

      Reply

  6. martawkuchni.blog.pl

    20/05/2013 at 14:52

    wygląda pyszniutko:) palce lizać:)

    Reply

  7. martawkuchni.blog.pl

    20/05/2013 at 14:52

    wygląda pyszniutko:) palce lizać:)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…