Home Kuchnia Desery Domowe sezamki

Domowe sezamki

2 min read
2
0

Sezamki domowe… Mmmm. Smak dzieciństwa.  Smakują dużo lepiej niż sklepowe, a jaka satysfakcja…
Wspaniała propozycja na zdrową i pyszną przekąskę. Odradzam tylko osobom odchudzającym się.

Składniki:
200 g sezamu
200 g cukru
1 łyżka wody
1 łyżka miodu upłynnionego

Sezamki szybko się robi. Dosłownie! Trzeba się uwijać z robotą, bo albo się przypali, albo zastygnie, ale warto się poświęcić.
Sezam prażymy na patelni, aż się ładnie zarumieni, po czym przesypujemy do miseczki. W średnim garnku palimy cukier: do cukru dodać wodę i pilnować, na początku nie mieszać. Jak zacznie się rumienić, można pomieszać. Cukier należy pilnować aby się nie przypalił. Nie można wyjść do pokoju nawet na chwilę. Jak pierwszy raz robiłam sezamki, niestety o tym nie wiedziałam. Wyszłam na chwilę, a jak wróciłam kuchnia była pełna dymu. Cukier się spalił.
Jak już sie ładnie zrumieni dodać miód, zestawić z ognia i szybko mieszać drewnianą lub bambusową łyżką. Wsypać sezam i wymieszać dokładnie. Masę rozsmarować na papierze do pieczenia, przykryć drugim arkuszem i wałkować jak najcieniej. Papier oderwać od razu po wałkowaniu i rozcinać na wąskie paski.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Desery

2 komentarze

  1. Natalia

    17/04/2014 at 10:33

    szukałam przepisu na wafle z galaretką a znalazłam to :) uwielbiam i zrobię ale to może w czerwcu jak już zdrowa będę. Sezam drogi?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      18/04/2014 at 23:07

      Sezam nie taki drogi (o ile dobrze pamiętam to ok. 6 zł za 0,5 kg), a sezamki dobre wychodzą, tylko trochę jest z nimi zabawy :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

🍯 MIÓD Chiński i z UE – trucizna czy zdrowie? Jak kupować?

Dziś będzie o miodzie, ale nie o jego niezwykłych właściwościach, bo o tym będzie innym ra…