Desery

Wyspa słodkich marzeń

wyspa słodkich marzeń

„Wyspa słodkich marzeń” to mój autorski przepis na zdrowy i pyszny deser. „Wyspa” bo ma kształt wyspy, „słodkich” bo jest na słodko, „marzeń” bo to truskawkowy deser z kaszą jaglaną. Bez tłustej śmietanki czy masła, ale za to z truskawkami i galaretką. Dobrze ugotowana kasza jaglana jest przepysznym dodatkiem do deserów. Panie powinny ją szczególnie spożywać, bo

„Wyspa słodkich marzeń” to mój autorski przepis na zdrowy i pyszny deser. „Wyspa” bo ma kształt wyspy, „słodkich” bo jest na słodko, „marzeń” bo to truskawkowy deser z kaszą jaglaną. Bez tłustej śmietanki czy masła, ale za to z truskawkami i galaretką. Dobrze ugotowana kasza jaglana jest przepysznym dodatkiem do deserów. Panie powinny ją szczególnie spożywać, bo zawiera cenną krzemionkę, a od takowej możemy nabawić się twardych paznokci, błyszczących włosów i gładkiej skóry. Aby było słodziej dodałam świeże truskawki i galaretkę o smaku arbuza, która orzeźwia smak. Pokruszone herbatniki na szczycie to moja wisienka na torcie :)

Składniki:

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 250 g truskawek
  • 1 galaretka arbuzowa
  • 5 herbatników
  • laska wanilii

Gotowanie kaszy jaglanej

Kaszę gotujemy w proporcjach 1 szklanka kaszy – 2,5 szklanki wody. Kaszę i przekrojoną laskę wanilii wrzucamy na wrzątek i gotujemy około 15 minut, aż wchłonie całą wodę. Kasza nie wymaga mieszania podczas gotowania, ale warto ją wcześniej przelać wrzątkiem. Można wrzucić ją na wrzątek, odcedzić i dopiero ugotować. Po ugotowaniu odstawić do ostygnięcia. Można również zawinąć ją w koc, aby „doszła”.

Kaszą należy wypełnić foremki, szklaneczki lub cokolwiek posiadacie. U mnie są to okrągłe wykrawacze do ciastek, dzięki temu deser ma kształt „wyspy”. Ubić i wygładzić powierzchnię.

Truskawki rozgnieść widelcem lub tłuczkiem. Nie blendować, bo będą zbyt rozdrobnione. Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki wody. Gdy ostygnie wymieszać z rozgniecionymi truskawkami i wylać na deser. Schować do lodówki, aby zastygło.

wyspa słodkich marzeń

Herbatniki pokruszyć w moździerzu lub w woreczki ubić czymś twardym. Powierzchnię deseru pokryć herbatnikami. Przyciskając powierzchnię łyżkę, zdjąć „do góry”  krążki foremek. Na końcu można ułożyć przekrojoną truskawkę. Można podawać.

wyspa słodkich marzeń

Bon appétit!

4 Comments

4 Comments

  1. Emilia Roj

    15/06/2015 at 18:52

    Jakiś czas temu kupiłam kaszę jaglaną, a ona dalej leży w szafce. Czas się za nią wziąć, jutro robię! Dziękuję za przepis :D

  2. Natalia

    31/05/2014 at 14:43

    toż to się tyje od samego patrzenia!! :D

  3. Milena

    27/05/2014 at 13:22

    Wygląda przepysznie. Kasza jaglana to trochę nowość dla mnie, ale chętnie spróbuję, bo uwielbiam truskawki.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/05/2014 at 13:30

      Mam nadzieję, że kasza przypadnie Ci do gustu, bo jest bardzo zdrowa.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top