Home Kuchnia Desery Włoski przepis na domowe kulki Rafaello. Smak jak ze sklepu!

Włoski przepis na domowe kulki Rafaello. Smak jak ze sklepu!

4 min read
2
0
domowe kulki rafaello

Rafaello to jedne z niewielu pralinek, które uwielbiam. Delikatny słodki krem, chrupiący wafelek i migdał. Mmmm… Pycha! Kto lubi kokos, ten wie o czym mówię. Dlatego pomyślałam, czemu by nie przygotować w domu takich kulek? Zrobione własnoręcznie były by z prostych składników, bez E i utwardzonych tłuszczów. Koniecznie musiałam spróbować!

Udało mi się dotrzeć tylko do przepisu w języki włoskim. Chociaż ni w ząb nie znam włoskiego, to i tak sobie poradziłam, bo domowe kulki Rafaello są bardzo łatwe w wykonaniu. Co więcej składniki znajdziecie w każdym sklepie.

Mleczny krem jest o wiele delikatniejszy od czekoladek z ciemną czekoladą. Z podanych składników wychodzi aż 45 kulek otoczonych kokosem. W sklepie kosztowałyby krocie, a robione samodzielnie tylko ułamek tej ceny!

Składniki (45 kulek):

  • 140 ml wody
  • 220 g białego cukru
  • 230 g mleka w proszku
  • 130 g masła
  • 80 g wiórek (+ kilka łyżek do obtoczenia kulek)
  • 45 szt migdałów (ok. 60 g)

domowe kulki rafaello

Oto jak zrobić kulki Rafaello:

  1. Wlej do rondla wodę, dodaj cukier i podgrzej do momentu aż się rozpuści.
  2. Dodaj mleko w proszku, masło posiekane w kostkę i wiórki kokosowe. Wymieszaj, aż masa będzie jednolita. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie schładzaj kilka godzin w lodówce, a najlepiej zostaw na całą noc.
  3. Migdały zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie można bez problemu ściągnąć z nich skórkę.
  4. Przy pomocy łyżeczki nabieraj małe porcje masy. W dłoniach formuj masę w kształt kulki wpychając do środka migdał. Kulkę obtocz w wiórkach kokosowych.
  5. Rafaello po przygotowaniu schładzaj w lodówce.

domowe kulki rafaello

Ile kalorii ma domowe Rafaello?

Według moich obliczeń cała masa to blisko 3736 kcal. Z przepisu powstało 45 kulek, czyli jedna taka kokosowa pralinka ma 83 kcal (19 g). Sklepowa pralinka to 62 kcal (10 g). Wnioski z tego są takie, że domowe kulki z migdałem są mniej kaloryczne, mają krótszy skład, nie zawierają glutenu i mają dużo mniej kalorii.

Dla porównania:

Rafaello: 623 kcal w 100 g, jedna kulka = 62 kcal (10 g)
Domowe Rafaello: 437 kcal w 100 g, jedna kulka = 83 kcal (19 g)

Czy Wy też robicie własne, domowe wersje sklepowych słodyczy? Jeśli tak, to jestem ciekawa, co to za specjały. :)

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Desery

2 komentarze

  1. Agnieszka

    08/03/2017 at 22:30

    mimo długiego odpoczywania w lodówce masa kompletnie nie stężała, czy powodem może być to, że wiórki wykorzystałam wcześniej do zrobienia mleka kokosowego i jakiś składnik x wiążący/ klejący mógł zostać w mleku a masa na pralinki rozlewa się zamiast być zwarta?

    Reply

  2. Barbara P.

    03/03/2016 at 18:40

    O kaloriach nie doczytałam. Nie ma co burzyć dobrego wrażenia :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …