Desery

Sernik na zimno z rabarbarem

sernik na zimno z rabarbarem

Obręcze do deserów, zakupione jakiś czas temu na wyprzedaży, doczekały się swojego debiutu. Przy ich pomocy przygotowałam deser z sera homogenizowanego oraz rabarbaru czyli sernik na zimno w nowoczesnej formie i kształcie. Górną warstwę stanowią pokruszone herbatniki, kawałki banana oraz zagęszczony sok z granatów no i obowiązkowo listek mięty

Obręcze do deserów, zakupione jakiś czas temu na wyprzedaży, doczekały się swojego debiutu. Przy ich pomocy przygotowałam deser z sera homogenizowanego oraz rabarbaru czyli sernik na zimno w nowoczesnej formie i kształcie. Górną warstwę stanowią pokruszone herbatniki, kawałki banana oraz zagęszczony sok z granatów no i obowiązkowo listek mięty :)

Składniki:

  • 400 g serka homogenizowanego (waniliowy)
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • kilka łodyg rabarbaru + pół szklanki wody
  • galaretka „zielona”
  • herbatniki
  • banan
  • syrop z granatów
  • listek mięty

 

sernik na zimno z rabarbarem

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. Serek przełożyć do miski lub kielicha blendera i nieco ubić. Dodać rozpuszczoną żelatynę. Masę wymieszać w wylać do obręczy, jeśli nie mamy to do miseczek. W zestawie z obręczami jest łopatka (ubijak), którą wygładza się powierzchnię deseru, a do tego całość ładniej wygląda.

Kolejna warstwa to rabarbar. Należy go obrać, pokroić i zagotować z połową szklanki wody. Wyłączyć gaz, wsypać galaretkę i mieszać, aż wszystko się rozpuści. Można dosłodzić do smaku. Chłodną masę wylać na deser.

Herbatniki pokruszyć. Można zrobić to w moździerzu lub przez tłukąc wałkiem przez foliową torebkę. Gdy galaretka stężeje posypać powierzchnię herbatnikami i podawać.

Obręcze mają to do siebie, że łatwo się je zdejmuje. Powierzchnię deseru trzeba przycisnąć dołączoną łopatką (ubijakiem), jednocześnie podnosząc obręcz do góry, pozostawić deser na talerzyku. Nie jest to trudne, a deser wspaniale się prezentuje!

sernik na zimno z rabarbarem

3 Comments

3 Comments

  1. nathaliae

    04/06/2014 at 18:47

    piękny ! :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/06/2014 at 12:36

      i dobry :)

  2. Pingback: Sernik na zimno z rabarbarem | Jak Po Maśle | kuchnia-zdrowie

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top