Desery

Przepyszny budyń z dyni bez glutenu

budyń z dyni bez glutenu

Ogromna, bo blisko 4,5 kg, dynia czekała na mnie w spiżarni od jakiegoś czasu. Nie brałam się za nią od razu, bo z dynią jest tak, że jak się już ją zaczepi i otworzy trzeba ją „zużyć” w ciągu kilku dni. Nie da się schować na dwa tygodnie do lodówki i częstować się jak masłem, bo zacznie żyć swoim życiem. Jedyne wyjście to zjeść, przetworzyć lub zamrozić. Tak oto męczę moją rodzinę tą wielką dynią…

Ogromna, bo blisko 4,5 kg, dynia czekała na mnie w spiżarni od jakiegoś czasu. Nie brałam się za nią od razu, bo z dynią jest tak, że jak się już ją zaczepi i otworzy trzeba ją „zużyć” w ciągu kilku dni. Nie da się schować na dwa tygodnie do lodówki i częstować się jak masłem, bo zacznie żyć swoim życiem. Jedyne wyjście to zjeść, przetworzyć lub zamrozić. Tak oto męczę moją rodzinę tą wielką dynią… Zaczęłam od upieczenia ciasta drożdżowego z budyniem dyniowym. Przepis miał być trochę eksperymentem, ale okazał się smaczny i bardzo udany. Budyń tak mi się spodobał, że przyrządziłam jego solową wersję, ale bez glutenu. Jacek i ja nie należymy do 1% populacji, która nie toleruje tego białka, a ta wersja budyniu powstała spontanicznie, ponieważ miałam w domu tapiokę. Dla pozostałych 99% ludzi, polecam dodać pod koniec gotowania łyżkę skrobi ziemniaczanej oraz pół łyżeczki pszennej, a wygodnym sugeruję po prostu wsypać budyń instant.

Budyń ma bardzo przyjemny smak i konsystencję gęstego musu. Nie jest za słodki, ani za mdły. Zupełnie inny niż na samym mleku.

Składniki na budyń:

  • 400 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 100 ml wody
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • cukier do smaku
  • 4 łyżeczki tapioki (wersja z glutenem: skrobi ziemniaczana i odrobina mąki pszennej lub torebka budyniu waniliowego instant)

Pokrojoną dynię zalać wodą i gotować przez 4 minuty. Gdy będzie miękka wyłączyć płomień i zmiksować. Dodać mleko oraz cukier waniliowy. Wymieszać. Dosłodzić zwykłym cukrem lub miodem. Tapiokę (lub skrobię i mąkę lub budyń w proszku) wymieszać w 1/3 szklanki wody. Zmiksowaną dynię z mlekiem podgrzewać, a gdy zacznie się gotować, wlać mieszankę ze szklanki. Ugotować jak budyń. Podawać w pucharkach.

budyń z dyni bez glutenu

Przepis na ciasto drożdżowe jest tutaj (klik). Budyń do ciasta przygotowałam z wyżej wymienionego przepisu, dodając budyń w proszku. Zanim przełożyłam nim ciasta poczekałam, aż ostygnie, aby stał się bardziej gęsty i nie wypływał. Od czasu do czasu należy go przemieszać. Ciasto podzielić na pół i rozwałkować jak na struclę z makiem. Połowę chłodnego budyniu rozsmarować na powierzchni i zwinąć jak roladę. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, w tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st.C. Rolady piec około 30 minut, aż się zarumienią.

budyń z dyni bez glutenu

Ostatnio widziałam przepis na konfiturę dyniowo-jabłkową. Myślicie, że to będzie przesada, jak jeszcze dostawie jakieś słoiki z dżemem w tym roku? Kto to wszystko zje?

3 Comments

3 Comments

  1. Alicja

    25/09/2015 at 22:42

    Jutro robię ten budyń z Twojego przepisu! :) Rewelacja!:)

  2. gin

    22/10/2014 at 22:16

    Mmm, musiał być pyszny :)
    Ja masz za dużo dyniowych przetworów, to ja z przyjemnością przygarnę słoiczek :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      30/10/2014 at 16:52

      Przetworów nie robiłam. Co zostało pokroiłam w kostkę i zamroziłam ;)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top