Desery

Pieczone jabłka z bakaliami

pieczone jabłka z bakaliami

Jesień to przede wszystkim urodzaj jabłek. Tak się składa, że dostaliśmy od naszej parafii sporo jabłek i teraz jemy je na wszystkie możliwe sposoby. Jednym z nich jest wersja z piekarnika. Pieczone jabłka z bakaliami są bajecznie proste w wykonaniu, ale najbardziej lubię je jeść, bo to jeden z niewielu deserów jaki robię na ciepło. Słodki, ciepły, pachnący i lekko chrupiący. Taki właśnie jest mój deser.

pieczone jabłka z bakaliami

Składniki:

  • 4 jabłka
  • powidła śliwkowe
  • łyżeczka cukru wanilinowego Winiary
  • łyżeczka cynamonu
  • orzechy włoskie
  • migdały w płatkach

 

  1. Jabłka umyj, odetnij z góry plasterek i przy pomocy łyżeczki wydrąż nasionka. Możesz wydrążyć tylko trochę jabłka, albo więcej aby więcej weszło powideł.
  2. Orzechy posiekaj dość grubo. Wymieszaj je razem z powidłami i z cukrem wanilinowym oraz cynamonem.
  3. Każde jabłko wypełnij nadzieniem i wstaw do gorącego piekarnika (190° C) i piecz około 20 minut.
  4. Po upieczeniu posyp płatkami migdałów.

pieczone jabłka z bakaliami

Macie pomysły jak spożyć skrzynkę jabłek?

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top