Home Kuchnia Desery Pieczone jabłka z bakaliami

Pieczone jabłka z bakaliami

2 min read
0
0
pieczone jabłka z bakaliami

Jesień to przede wszystkim urodzaj jabłek. Tak się składa, że dostaliśmy od naszej parafii sporo jabłek i teraz jemy je na wszystkie możliwe sposoby. Jednym z nich jest wersja z piekarnika. Pieczone jabłka z bakaliami są bajecznie proste w wykonaniu, ale najbardziej lubię je jeść, bo to jeden z niewielu deserów jaki robię na ciepło. Słodki, ciepły, pachnący i lekko chrupiący. Taki właśnie jest mój deser.

pieczone jabłka z bakaliami

Składniki:

  • 4 jabłka
  • powidła śliwkowe
  • łyżeczka cukru wanilinowego Winiary
  • łyżeczka cynamonu
  • orzechy włoskie
  • migdały w płatkach

 

  1. Jabłka umyj, odetnij z góry plasterek i przy pomocy łyżeczki wydrąż nasionka. Możesz wydrążyć tylko trochę jabłka, albo więcej aby więcej weszło powideł.
  2. Orzechy posiekaj dość grubo. Wymieszaj je razem z powidłami i z cukrem wanilinowym oraz cynamonem.
  3. Każde jabłko wypełnij nadzieniem i wstaw do gorącego piekarnika (190° C) i piecz około 20 minut.
  4. Po upieczeniu posyp płatkami migdałów.

pieczone jabłka z bakaliami

Macie pomysły jak spożyć skrzynkę jabłek?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Desery

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…