Strona główna Kuchnia Desery Galaretki jak arbuzy

Galaretki jak arbuzy

2 minut czytania
1
0
jabłkowe galaretki

Dziś na deser są mini arbuzy czyli galaretki zastygłe w jabłuszkach. Nie tylko łatwo się je przygotowuje, ale są przede wszystkim zdrowe i ładnie wyglądają na stole.

Składniki (16 kawałków):

  • 2 jabłka
  • 1 galaretka o dowolnym smaku
  • 3/4 szklanki gorącej wody

Jabłka umyć, wytrzeć i przekroić na pół. Z każdej połówki wydrążyć łyżeczką gniazdka nasiennie i trochę więcej, tak aby „skórka” była jak najcieńsza. Na tym etapie można nie wycinać ogonka i tej drugiej części z dołu. Tak otrzymamy 4 połówki jabłek

Galaretkę wsypać do gorącej wody i dokładnie rozpuścić. Ostudzoną galaretkę wlać w wgłębienia w jabłkach i wstawić do lodówki. Najważniejsza rzecz to to, aby jabłuszka stały równo, inaczej będzie się wylewała z nich galaretka.

Gdy wszystko ładnie stężeje, ostrym nożem kroimy każdą połówkę na 4 części (można usunąć ogonki). W ten sposób otrzymamy  16 mini galaretek.

jabłkowe galaretki

Jeśli macie dzieci, to jestem pewna, że polubią „Mini arbuziki”.

jabłkowe galaretki

Wczytaj więcej podobnych artykułów
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Desery

Jeden komentarz

  1. Monika M

    18/06/2014 w 08:41

    Świetny pomysł! Na pewno pewnego dnia spróbuję :) Zapraszam na mój skromny blog Kuchnia na antypodach :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *