Home Kuchnia Danie główne Wątróbka drobiowa z cebulką

Wątróbka drobiowa z cebulką

6 min read
18
0
wątróbka drobiowa z cebulką

Przepis na wątróbkę drobiową z cebulką podsmażoną na złocisty kolor jest tak prosty, że zastanawiałam się, czy powinnam zamieszczać go na blogu. Jednak, jak sobie przypomnę, to sama kiedyś szukałam takiej receptury i też zajrzałam do internetu.

Dlatego dzisiaj dodaję przepis na delikatną i pyszną wątróbkę drobiową. Taką jak zawsze przyrządzam i właśnie taką lubi mój mąż. Od czasu do czasu pojawia się u nas małe urozmaicenie w postaci dodatku jabłek i ananasa, co mnie bardzo cieszy. Jacek już nie jest tak zadowolony jak ja. Ciągle się upiera, że ma być klasyczna wątróbka drobiowa, z dużą ilością cebuli i koniecznie drobiowa.

Aby wątróbka drobiowa z cebulką była jeszcze lepsza:

  1. Nie solę cebuli ani wątróbki. Sól dodaję po uduszeniu czyli tuż przed podaniem. Inaczej wątróbka będzie twarda.
  2. Wątróbkę po wyjęciu z opakowania i usunięciu żyłek oraz zanieczyszczeń płuczę pod bieżącą (zimną) wodą. Następnie wątróbkę moczę w mleku przez 2 godziny lub dłużej. Dzięki temu wątróbka będzie delikatna, a do tego pozbywamy się ewentualnej goryczki.
  3. Wątróbkę duszę z cebulką pod przykryciem. W ten sposób nie wyparuje z niej cała woda,a po podaniu jest soczysta i miękka.

Niezbędne składniki (porcja dla 3 osób)

  • 700 g wątróbki drobiowej
  • 3-4 spore cebule
  • szklanka mleka
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wątróbka drobiowa z cebulką – krok po kroku

  1. Przygotowanie dania zacznij od cebuli. Obierz 3 – 4 cebule, przekrój je na pół, a następnie posiekaj w na plasterki (tzw. piórka).
  2. wątróbka drobiowa z cebuląNa patelnię wlej 2 – 3 łyżki stołowe oleju do smażenia. Olej musi być gorący, zanim przystąpisz do smażenia.
  3. przepis na wątróbkę drobiową z cebulkąNa rozgrzany olej wrzuć pokrojoną cebulę i smaż do czasu, aż zrobi się rumiana. Następnie przełóż ebulę do osobnej miseczki.
  4. Teraz na tej samej patelni będziemy smażyć wątróbkę, ale zanim to zrobimy musimy ją odpowiednio przygotować.
  5. wątróbka z cebulkąWątróbkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie powycinaj wszelkie żyłki (przewody żółciowe), pokrój i zalej mlekiem na co najmniej 2 godziny. Ja często robię to dzień wcześniej i zostawiam na noc w lodówce.
  6. Po wymoczeniu wątróbki w mleku odsącz ją i wrzuć na gorącą patelnię, na której wcześniej podsmażyliśmy cebulkę.
  7. Podsmażaj wątróbkę, co chwilę mieszając, aby nie przywarła do patelni i się nie przypaliła.
  8. wątróbka z cebulkąGdy wątróbka już się zetnie możesz dodać cebulę.
  9. Pomieszaj całość i przykryj pokrywką. Wątróbkę duś na wolnym ogniu przez około kwadrans.
  10. wątróbka z cebulkąNa końcu dodaj pieprz i sól. Całość wymieszaj i gotowe.

wątróbka z cebulką

Wątróbkę drobiową najlepiej podawać z gotowanymi duszonymi ziemniakami oraz ogórkiem kiszonym. Takie połączenie, to po prostu niebo w gębie.

Wiem, że nie każdy lubi wątróbkę, ale szczerze zachęcam do jej spróbowania. Jest nie tylko smaczna, ale przede wszystkim bardzo zdrowa.

A jak Ty przygotowujesz wątróbkę drobiową? Masz swój sprawdzony przepis? Jestem ciekawa co robisz inaczej i czym urozmaicasz to danie? :)

przepis na wątróbkę drobiową z cebulką

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

18 komentarzy

  1. Ewela

    19/10/2017 at 13:10

    Ja robię wątróbkę z pieczarkami i białym winem. Najlepsza wątróbka jaką jadłam. Ale dziś zrobię wg Pani przepisu 😊 Bo ja w sumie takiej po prostu z cebulką nigdy nie robiłam-mam jedynie wspomnienia z młodości

    Reply

  2. Zbigniew

    22/09/2017 at 12:53

    To co zrobiłaś z cebulą to NIE JEST W PIÓRKA a w krążki/plasterki. W piórka to jest wzdłuż cebuli.

    Reply

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      02/10/2017 at 10:25

      O! Zawsze mi się wydawało, że o takie krojenie chodziło. Dziękuję za wskazówkę :)

      Reply

  3. zbyszek

    15/09/2017 at 19:15

    masło, sklarowane masło, żaden olej i mamy niebo w gębie :)

    Reply

  4. EEugenia

    15/09/2017 at 13:09

    Ja dodaję do duszenia trochę surowej czerwonej papryki.Naprawdę danie robi się bardzo smaczne.Reszta tak jak państwo robicie bi nic innego nie można zrobić .To jest wątróbka i tyle.

    Reply

  5. Munia

    18/06/2017 at 13:50

    Wszystko robie tak samo ale do cebuli dodaje rodzynki,a gdy juz połącze cebule z wątróbką to dosypuje jeszcze płatki migdałowe.Poezja smaku.

    Reply

  6. Magda

    09/03/2017 at 16:44

    Kochamy wątróbkę ! :) U nas w rodzinie powtarza się regularnie, przynajmniej raz w tygodniu. Kiedyś ją przyrządzałam w ten sposób co powyżej, teraz sporadycznie, bo jestem troszkę leniwa ;) Kupuję już taką cebulkę smażoną, ale gotową w takich kosteczkach, po prostu posypuję nią wątróbkę, pieprzę i solę, jeszcze przed wrzuceniem na patelnie, ale pierwsze co robię, to oczyszczam wątróbkę w zimnej wodzie, a potem na noc zalewam ją mlekiem i do lodówki. Pychotka ! jest później bardzo, bardzo miękka, aż rozpływa się w ustach i nie będzie miało znaczenia, czy doda się wcześniej sól, czy też nie :)

    Reply

  7. Jurek

    26/01/2017 at 10:02

    W przepisie sugeruje zmienic kolejnosc, wpierw zajac sie watrobka i ja zamoczyc na 2 godz a w tym czasie przygotowac cebulke. Robilem zgodnie z Waszym przepisem i po przygptowaniu cebulki czekalem 2 i pol godz (sprawienie watrobki i moczenie w mleku) na kolejny ruch. Wyszlo swietnie, pozdro J

    Reply

  8. Sebaas

    25/09/2014 at 19:16

    Teraz zaczyna się smażenie. Na odpowiednio dużej patelni (przynajmniej
    24 cm średnicy) rozpuszczam tłuszcz (łyżka oleju na początek, potem masło klarowane). Wykładam wątróbkę którą uprzednio oprószyłem i minutkę
    obsmażam. Zaraz potem dodaję pokrojoną cebulę. Mieszam drewnianą łopatką
    i podgrzewam wszystko na dość dużym ogniu. Chodzi o to, by wątróbka
    dość szybko ścięła się z wierzchu.

    -Smażenie
    wątróbki z cebulą – faza I. Wątróbka jeszcze się nie ścięła, cebula
    zaczyna się szklić. dodać pokrojony w paski jeden ząbek czosnku . Wydziela się trochę „soków”, więc na razie jest to
    wszystko dość rzadkie. Smażyć na średnio dużym ogniu.

    Smażenie
    wątróbki z cebulą – faza II. Wątróbka jest już jako tako obsmażona,
    szklista cebula „pływa” w sporej ilości „wywaru” Smażyć jeszcze ok.
    1-2 minut obracając wątróbki, by straciły krwisty kolor.

    Następna faza (III) polega na przykryciu patelni pokrywką i wyłączeniu
    ognia. Przez około 5 minut wątróbka zetnie się w środku (poddusi), na
    razie bez żadnych przypraw. Oczywiście cebula również się poddusi, ale
    to nic nie szkodzi. Wyjdzie z tego :-) .

    Teraz jest czas na nakrycie do stołu, uprzątnięcie niepotrzebnych
    naczyń, pokrojenie ogórków lub podgrzanie marchewki, odcedzenie
    ziemniaków (po odlaniu wody należy je odparować w odkrytym garnku).

    Smażenie wątróbki z cebulą – faza IV – zdjąć pokrywę, ponownie nastawić dość duży ogień i kontynuować smażenie.

    Ja teraz dodaję jeszcze masło . Posypuję majerankiem pieprzem, podsypuje koperkiem (łyżeczkę) dodaje też zieloną nać pietruszki no i na koniec szczypta soli.
    Mieszam od czasu do czasu. Dosmażanie ma na celu szybkie odparowanie nadmiaru
    wywaru.Wyraźnie widać, że znacznie się skurczyła, stała się należycie zwarta, ma lekko
    przyrumienione brzegi – jest w sam raz! Cebula odzyskała apetyczną
    szklistość. Tłuszczyku starczy na polanie ziemniaków.

    Smacznego :)

    Reply

    • Jolek

      05/02/2016 at 03:11

      Nieładnie kopiować bez podania żródła :P

      Reply

  9. Adam

    20/09/2014 at 14:09

    Fajna strona .Szkoda tylko , że nie do końca po polsku. Czemu?? Natomiast wątróbka wyszła znakomicie.Pozdrawiam.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/10/2014 at 10:59

      Dziękujemy. A czemu nie cała po Polsku? Jeśli możesz napisz co pojawia się nie tak jak powinno.
      Pozdrawiamy:)

      Reply

  10. Jacek Andrzejewski

    29/01/2014 at 10:55

    Wszystkim fanom wątróbki polecam mój przepis :) http://www.jakpomasle.pl/jacek/watrobka-drobiowa-z-cebulka/

    Reply

  11. Aneta Patora

    29/01/2014 at 00:44

    Ja robię wątróbkę prawie identycznie jak Ty :) I ją uwielbiam :D

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      29/01/2014 at 23:27

      pyszna jest :)

      Reply

  12. Annna

    28/01/2014 at 18:08

    ja wątróbkę przyrządzam często z cebulka i z pieczarkami i taka lubię najbardziej :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      29/01/2014 at 23:26

      z pieczarkami nie próbowałam i będzie to najbliższa wersja jaką przyrządzę :)

      Reply

  13. Kasia

    28/01/2014 at 15:48

    Ja dodaję jeszcze miód i płatki chili, pyszności :)
    zapraszam do mnie http://www.slodkiislony.blogspot.com

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …