Home Kuchnia Danie główne Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

Tarta ze szpinakiem, serem feta i pomidorami

4 min read
13
0
tarta ze szpinakiem feta i pomidorami

Czy wśród czytelników bloga są wielbicie szpinaku? Tak? To świetnie! My co prawda kota na jego punkcie nie mamy, ale szpinak lubimy. Do końca nie wiem jak jest z tym żelazem w szpinaku, bo opinie są sprzeczne. Jedni mówią, że to kopalnia tego pierwiastka, inni głoszą opinię, że kiedyś się komuś przecinek omsknął przy oznaczeniu zawartości żelaza w liściach tej rośliny. Jeśli macie jakieś sprawdzone informacje, chętnie się czegoś dowiemy. A szpinak? Lubimy go zwłaszcza ze względu na smak.

Tarty robię rzadko, bo razem z Jackiem w wersji na słono wolimy ciasto drożdżowe niż kruche. Jednak czasem przychodzi ochota na tradycyjną tartę i nie ma przebacz. Absolutny hit w naszym domu to tarta ze szparagami i szynką. Natomiast przepisem na dzisiejszą tartę oficjalnie otwieramy sezon szparagowy w naszej kuchni.

Z racji tego, że do wiosny jeszcze trochę, w naszym domu zagościła tarta ze szpinakiem i serem feta, udekorowana na wierzchu świeżymi pomidorami. Przepis wzięłam z Kuchni Bazylii. Przepis oceniam na 5*. Spód wyszedł idealnie kruchy, a dodatek pomidorów nie tylko uzupełnia smak fety, ale również sprawia, że tarta wygląda po prostu ładnie :)

tarta ze szpinakiem feta i pomidorami

Ciasto do tarty:

  • 1 – 1,5 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/3 kostki masła
  • szczypta soli

Składniki na ciasto zagnieć i wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Formę przeznaczoną do pieczenia wysmaruj tłuszczem (masło, smalec lub margaryna) i posyp mąką. Schłodzonym ciastem obklej formę i piecz w nagrzanym wcześniej do 180º C piekarniku przez 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie.

Nadzienie do tarty:

  • 3/4 paczki mrożonego szpinaku
  • pół kartonika fety
  • duży pomidor
  • ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • łyżka soku z cytryny
  • 100 g śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • papryczka chilli (niekoniecznie)

Tarta ze szpinakiem i serem feta – krok po kroku

1. Na maśle przysmaż posiekany drobno czosnek i dodaj szpinak. Nie musisz go wcześniej odmrażać, po chwili się roztopi. Jeśli posiadasz świeży szpinak, postępuj tak samo, ale smaż dłużej.

2. Dodaj gałkę muszkatołową i sok z cytryny. Jeśli lubisz dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, ale nie jest to konieczny dodatek.

3. Na podpieczone ciasto wyłóż szpinak, rozkrusz fetę.

4. Jajka rozmieszaj ze śmietanką i polej tartę. Na końcu ułóż plastry pomidora.

5. Tak przygotowaną tartę piecz przez 30 minut w 180º C, a dodatkowe 5 minut w 200º C. Dzięki temu tarta ładnie się zarumieni.

tarta ze szpinakiem feta i pomidorami
Tarta ze szpinakiem i serem feta jest gotowa. A jak smakuje? Tak, że palce lizać!

A jakie są Twoje ulubione tarty? Na słodko czy na słono?

Paula i Jacek :)

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

13 komentarzy

  1. Piotr Piotrk

    10/09/2017 at 13:05

    Powinno się podawać dokładnie ilości proporcji a nie – 3/4 paczki czy 1/3 kostki bo dostępne są różne wielkości czy wagi tego samego produktu. Elo!

    Reply

  2. Aleksandra

    17/04/2015 at 19:41

    Składniki na ciasto kruche ilościowo na jaka formę do tarty wyjdą? 26cm? Jutro robię!

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/04/2015 at 20:11

      Moja forma ma 29 cm, ale spod wyszedł cieniutki.

      Reply

      • Aleksandra

        17/04/2015 at 20:54

        Dzięki :-)

        Reply

  3. Podróżnik

    09/01/2015 at 17:16

    Pyszności:)

    Pozdrawiam,

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/01/2015 at 17:54

      :)

      Reply

  4. Ann

    08/01/2015 at 20:32

    Ile podpiekac ciasto i w jakiej temperaturze przed wyłożeniem farszu ?;)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      08/01/2015 at 21:56

      Podpiekać około 15 minut w 180 st. C.

      Reply

  5. Natalia

    08/01/2015 at 18:46

    u mnie się szpinaku nie jada
    sama nigdy nie miałam okazji spróbować

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      08/01/2015 at 21:59

      To koniecznie musisz spróbować ;)

      Reply

      • Natalia

        09/01/2015 at 00:20

        się obawiam

        Reply

        • jakpomasle

          jakpomasle

          09/01/2015 at 14:25

          Jacek kiedyś nie lubił lub nie wiedział, że lubi ;) Ja polubiłam nazywaną przeze mnie „szpinakową breję” (http://www.jakpomasle.pl/okazjonalna/szpinak-z-czosnkiem-i-smietana/) i teraz oboje od czasu do czasu jemy te zielone liście ;)

          Reply

          • Natalia

            01/02/2015 at 22:12

            Ja myślę że jak od rodziców się wyniosę to spróbuję przygotować szpinak tak jak wiele razy widziałam w Ugotowanych w TVN. Na masełku i z czosnkiem, odrobiną soku z cytryny. Myślę że polubię. Obawiam się jednak że będę to robiła tylko dla siebie. Piotrek nie lubi żadnych liści.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…