Home Kuchnia Danie główne Pulpety w sosie koperkowym wg s. Anastazji

Pulpety w sosie koperkowym wg s. Anastazji

3 min read
1
0
pulpety w sosie koperkowym

Ostatnio często tak mam, że nie wiem co przygotować na obiad. W takich kryzysowych momentach sięgam po moje książki z parapetu kuchennego i szybko coś znajduję. Nie zaskoczę Was, jak napiszę, że tym razem ugotowałam coś z s. Anastazją. O znakomitych przepisach rozpisywałam się nie raz, ale nie mogę nie wspomnieć, że jestem bardzo podekscytowane kolejną książką, która za chwilę będzie miała premierę. Pisałam już o tym na Fb, bo to wielka chwila dla fanów serii książek znanej zakonnicy. Pozycja w sprzedaży będzie ostatniego marca czyli już niebawem. Chociaż moja kuchnia nawet w połowie nie jest wegetariańska, to z wypiekami na twarzy czekam na: 113 dań Siostry Anastazji – Potrawy jarskie i ryby. Oj, na pewno będzie recenzja książki.

Pulpety:

  • 1 kg mięsa mielonego (dowolnego rodzaju)
  • 1 cebula
  • 1-2 jaja
  • 1 bułka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • włoszczyzna lub kostka drobiowa Winiary
  • pieprz
  • sól

Sos koperkowy:

  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku

Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce (lub bardzo drobno posiekaną nożem) i jaja. Składniki dobrze wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Formować jednakowej wielkości pulpeciki.

Wskazówka: Aby mięso nie przyklejało się do dłoni, wystarczy postawić obok pół szklani wody i co jakiś czas zwilżać w niej dłonie.

pulpety w sosie koperkowym

W garnku zagotować wodę z włoszczyzną lub rozpuścić kostkę i na wrzątek wkładać przygotowane pulpety. Gdy mięso będzie dochodzić, można zająć się przygotowanie sosu koperkowego, a wystarczy tylko wymieszać jego składniki – śmietankę, ser oraz koperek.

pulpety w sosie koperkowym

Ugotowane pulpety wykładać do żaroodpornego naczynia i zalać sosem koperkowym. Zapiec w piekarniku. Czas pieczenia zależy od was, ponieważ mięso nie jest surowe, czas pieczenia ogranicza się do zapieczenia sera.

pulpety w sosie koperkowym

Pulpety podawać na gorąco z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi, makaronem lub ryżem oraz z surówką.

pulpety w sosie koperkowym

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

One Comment

  1. Natalia

    25/03/2014 at 18:45

    Uwielbiam mięso mielone pod każdą postacią. Akurat pulpety są u Nas rzadko, bo mój brat nie lubi. I nie zapiekamy, ale po ugotowaniu ich mama zazwyczaj podsmaża je w rondlu i tam robi sos śmietanowo-koperkowy czy jakiś taki :) ja uwielbiam dużo tego sosu na ziemniakach. Oczywiście jeśli nie ma w nim cebuli ;)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…