Danie główne

Pulpety w sosie koperkowym wg s. Anastazji

pulpety w sosie koperkowym

Ostatnio często tak mam, że nie wiem co przygotować na obiad. W takich kryzysowych momentach sięgam po moje książki z parapetu kuchennego i szybko coś znajduję. Nie zaskoczę Was, jak napiszę, że tym razem ugotowałam coś z s. Anastazją. O znakomitych przepisach rozpisywałam się nie raz, ale nie mogę nie wspomnieć, że jestem bardzo podekscytowane kolejną książką, która za chwilę będzie miała premierę.

Ostatnio często tak mam, że nie wiem co przygotować na obiad. W takich kryzysowych momentach sięgam po moje książki z parapetu kuchennego i szybko coś znajduję. Nie zaskoczę Was, jak napiszę, że tym razem ugotowałam coś z s. Anastazją. O znakomitych przepisach rozpisywałam się nie raz, ale nie mogę nie wspomnieć, że jestem bardzo podekscytowane kolejną książką, która za chwilę będzie miała premierę. Pisałam już o tym na Fb, bo to wielka chwila dla fanów serii książek znanej zakonnicy. Pozycja w sprzedaży będzie ostatniego marca czyli już niebawem. Chociaż moja kuchnia nawet w połowie nie jest wegetariańska, to z wypiekami na twarzy czekam na: 113 dań Siostry Anastazji – Potrawy jarskie i ryby. Oj, na pewno będzie recenzja książki.

Pulpety:

  • 1 kg mięsa mielonego (dowolnego rodzaju)
  • 1 cebula
  • 1-2 jaja
  • 1 bułka
  • 2-3 ząbki czosnku
  • włoszczyzna lub kostka drobiowa Winiary
  • pieprz
  • sól

Sos koperkowy:

  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku

Do mięsa dodać namoczoną i odciśniętą bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, cebulę startą na tarce (lub bardzo drobno posiekaną nożem) i jaja. Składniki dobrze wymieszać i doprawić solą oraz pieprzem. Formować jednakowej wielkości pulpeciki.

Wskazówka: Aby mięso nie przyklejało się do dłoni, wystarczy postawić obok pół szklani wody i co jakiś czas zwilżać w niej dłonie.

pulpety w sosie koperkowym

W garnku zagotować wodę z włoszczyzną lub rozpuścić kostkę i na wrzątek wkładać przygotowane pulpety. Gdy mięso będzie dochodzić, można zająć się przygotowanie sosu koperkowego, a wystarczy tylko wymieszać jego składniki – śmietankę, ser oraz koperek.

pulpety w sosie koperkowym

Ugotowane pulpety wykładać do żaroodpornego naczynia i zalać sosem koperkowym. Zapiec w piekarniku. Czas pieczenia zależy od was, ponieważ mięso nie jest surowe, czas pieczenia ogranicza się do zapieczenia sera.

pulpety w sosie koperkowym

Pulpety podawać na gorąco z ziemniakami, kaszą, kluskami śląskimi, makaronem lub ryżem oraz z surówką.

pulpety w sosie koperkowym

 

1 Comment

1 Comment

  1. Natalia

    25/03/2014 at 18:45

    Uwielbiam mięso mielone pod każdą postacią. Akurat pulpety są u Nas rzadko, bo mój brat nie lubi. I nie zapiekamy, ale po ugotowaniu ich mama zazwyczaj podsmaża je w rondlu i tam robi sos śmietanowo-koperkowy czy jakiś taki :) ja uwielbiam dużo tego sosu na ziemniakach. Oczywiście jeśli nie ma w nim cebuli ;)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top