Home Kuchnia Danie główne Makaron z makrelą i suszonymi pomidorami

Makaron z makrelą i suszonymi pomidorami

1 min read
6
0
makrela z makaronem

Jacek chciał na obiad makaron, ja rybę i tak właśnie powstał makaron z makrelą i suszonymi pomidorami. Obiad bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a do tego niedrogi. Smakować, smakowało, ale makaron byłby jeszcze lepszy z dodatkiem wędzonego łososia, który ma mniej intensywny zapach. Inna propozycja na makaron z rybą to Spaghetti putanesca (klik).

Składniki:

  • makrela wędzona lub inna wędzona ryba (np. łosoś)
  • makaron
  • 1 cebula
  • kilka suszonym pomidorów
  • pół szklanki śmietany 18%
  • pieprz

makrela z makaronem

Makaron gotujemy al’dente.  Na patelni szklimy cebulę, dodajemy pokrojone suszone pomidory. Dodam, że pomidory sama suszyłam, nie są to kupne ze słoika. Mięso makreli oddzielamy od skóry, wyjmujemy kręgosłup i wszystkie ości. Dodajemy do cebuli i mieszamy. Dodajemy śmietanę, pieprz i mieszamy, aż zacznie wrzeć.

makrela z makaronem

Ryba sama w sobie jest dość słona, więc sos praktycznie wymaga już dodatku dosalania. Można za to dodać pół łyżeczki ziół prowansalskich lub posypać koperkiem.

makrela z makaronem

Jedliście makrelę w takiej postaci?

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

6 komentarzy

  1. nathaliae

    21/03/2014 at 09:03

    P.S. Skąd taki fajny makaron ?;>

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/03/2014 at 13:55

      Makaron dostałam w prezencie (włoski).

      Reply

      • nathaliae

        24/03/2014 at 11:53

        Piękny jest, taki kolorowy :) Aż szkoda go zjadać ;)

        Reply

  2. nathaliae

    21/03/2014 at 09:02

    Przepis łatwy i szybki, to jest to co lubię :)
    Jednak ten przepis raczej na pewno nie zagości na moim stole – nie moje smaki.
    Ale, ale… ostatecznie od tego jest blog, żeby każdy mógł znaleźć coś dla siebie ;)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/03/2014 at 13:57

      Ja lubię eksperymentować (dlatego też mam bloga) i wiem, że następnym razem przygotuję taki obiad z łososiem. Makrelę lubię, ale lepiej się u mnie sprawdza na kanapkę :)

      Reply

  3. Nashelly

    20/03/2014 at 20:17

    Makrela i suszone pomidory – bardzo ciekawe zestawienie smaków ;)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…