Danie główne

Klopsiki z marchewką w sosie ogórkowym

klopsiki w sosie ogórkowym

W ramach programu Przyjaciół Winiary dostaliśmy ich najnowszy produkt czyli krajankę ogórkową. Naszym zadaniem było przygotować danie z produktem. Na pierwszy ogień poszła oczywiście zupa przygotowana według przepisu na opakowaniu. Wyszła zupełnie inna niż dotychczas znane nam wersje. Inna, ale nie zła, ale jak dla nas za słodka. Niemniej jednak przepis zbyt prosty, aby go dodawać na blogu, dlatego wymyśliliśmy coś innego.

Przepis był swojego rodzaju eksperymentem w naszej kuchni. Nie wiedzieliśmy jak będzie smakował sos ogórkowy w połączeniu z kulkami z mięsa i kaszą owsianą, która także jest nowością w naszej kuchni.
Sosu próbowałam już w trakcie gotowania i smakował… ogórkowo-konserwowo. Powiedziałabym, że bardziej słodko niż octowo, a że w kuchni niczego się nie boję, brnęłam dalej. Warto było, bo jak się okazało, klopsiki w połączeniu z sosem ogórkowym były strzałem w dziesiątkę. Całe danie ładnie się komponowało: sos z mięsem, mięso z kaszą, marchewka (surówce) z sosem. Trochę taki (nie)typowy polski obiad: kulki z mięsa, kasza i surówka.

 

Klopsiki:

  • 0,6 kg mielonego mięsa
  • 2 jajka
  • 2 małe marchewki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 100 ml wody
  • łyżeczkę suszonego czosnku niedźwiedziego
  • łyżeczka suszonej papryki
  • świeżo mielony czarny pieprz

Sos ogórkowy:

  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • pół opakowania krajanki ogórkowej Winiary
  • 200 g śmietany 18%
  • łyżka mąki pszennej
  • młody koperek
  • pieprz

oraz 2 woreczki kaszy owsianej

klopsiki w sosie ogórkowym

Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub rozdrobnij w blenderze. Ja wybrałam tę drugą opcję – marchewka wyszła drobniutka. Użyłam pojemnika z ruchomym nożem, tej części najczęściej używam do siekania cebuli.

Mięso przełóż do miski, dodaj posiekaną marchewkę, wodę i wszystkie pozostałe składniki. Łyżką lub ręką wymieszaj masę. Do szklanki wlej trochę ciepłej wody, zwilż dłonie i formuj małe kulki z mięsa. Na patelnie wlej odrobinę oleju – nie za dużo, bo z klopsików i tak się nieco wytopi.

Smaż klopsiki z kilku stron, aż będą lekko rumiane. W środku mogą być surowe, ale spokojnie. Będziemy je jeszcze gotować.

Kaszę owsianą w torebkach dodaj do gotującej się wody. Czas gotowania 15 minut.

W garnku w którym będzie sos, rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulkę. Smaż, aż się zacznie rumienić. Dolej 1,5 l wody i pół opakowania krajanki ogórkowej. Zagotuj i utrzymuj ten stan przez 10 minut. W tym czasie wymieszaj śmietanę z mąką i dodaj kilka łyżek wody z gotującego sosu. Wymieszaj, zmniejsz gaz i wlej do sosu. Pomieszaj. Do smaku można dodać pieprz no i koniecznie siekany zielony koperek.

Do gotującego się sosu wrzuć klopsiki i gotuj przez kilka minut. Podawaj na gorąco, polane sosem z dodatkiem kaszy np. owsianej i świeżej surówki z marchewki i jabłka.

klopsiki w sosie ogórkowym

 

 

Co myślicie o sosie ogórkowym? Spróbowalibyście?

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top