Home Kuchnia Danie główne Fasolka po bretońsku z boczkiem i cebulką

Fasolka po bretońsku z boczkiem i cebulką

3 min read
5
0
fasolka po bretońsku

Rzadko robię fasolkę i właśnie dlatego, jak ktoś mnie pyta „Co ja mam zrobić na obiad?” zawsze odpowiadam, że fasolkę! Owszem, wymaga wcześniejszego namoczenia fasoli, ale trud się opłaca. W dzieciństwie mama, często gotowała fasolkę. Uwielbiałam wyławiać fasolki i zjadałam je w pierwszej kolejność, często zostawiając kiełbaskę w miseczce, krzyczałam: „Zjaaaadłam..!!”. Takie są moje wspomnienia, a dziś jak już napisałam czasem ją gotuję i najczęściej w miesiącach zimnych. W miesiącach ciepłych, mamy dużo sezonowych warzyw i to raczej z nich korzystam. Tak więc, mamy styczeń i fasolkę na obiad.

fasolka po bretońsku

Niezbędne składniki

  • 500 g fasoli Jaś
  • 150 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 2-3 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Fasolę namoczyć dzień wcześniej w misce z wodą (woda powyżej poziomu fasoli). Moja babcia czasem nie moczyła wcześniej, tylko wsypywała fasolkę do garnka z wodą, zagotowywała i odstawiała na 3-4 godziny. Ja też najczęściej tak robię. Gdy fasola już odmoczy się gotuję ją z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego około 20 minut.

Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju. Przełożyć na talerz. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na tej samej patelni, a następnie przełożyć do cebuli. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną kiełbaskę. Do gotującej się fasoli dodać cebulkę, boczek i kiełbaskę. Dodać również kminek. Gotować nadal. Po chwili dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i gotować, aż fasolka na tyle zmięknie, aby można było ją od razu podać, a sos się nieco zredukuje.

fasolka po bretońsku

Wiecie po co dodaje się do fasolki kminek?

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Danie główne

5 komentarzy

  1. Marta Masiukiewicz

    21/01/2014 at 20:06

    U mnie w niedzielę się skończyła :) ale z majerankiem. Przyznam, że nigdy do fasoli kminku nie dodawałam dlatego następnym razem wypróbuję :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/01/2014 at 15:50

      Ja też często dodaję majeranek, ale kminek obowiązkowo :)

      Reply

  2. nathaliae

    21/01/2014 at 14:13

    Żeby nie było nieprzyjemnych efektów dźwiękowych ! ;D

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/01/2014 at 14:28

      dokładnie, a najlepsze jest to, że to działa ;)

      Reply

      • nathaliae

        21/01/2014 at 17:32

        I dobrze, bo fasolka jest pyszna ale to co się dzieje po niej w przewodzie pokarmowym nie jest już takie fajne ;p

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…