Danie główne

Fasolka po bretońsku z boczkiem i cebulką

fasolka po bretońsku

Rzadko robię fasolkę i właśnie dlatego, jak ktoś mnie pyta „Co ja mam zrobić na obiad?” zawsze odpowiadam, że fasolkę! Owszem, wymaga wcześniejszego namoczenia fasoli, ale trud się opłaca. W dzieciństwie mama, często gotowała fasolkę. Uwielbiałam wyławiać fasolki i zjadałam je w pierwszej kolejność, często zostawiając kiełbaskę w miseczce, krzyczałam: „Zjaaaadłam..!!”.

Rzadko robię fasolkę i właśnie dlatego, jak ktoś mnie pyta „Co ja mam zrobić na obiad?” zawsze odpowiadam, że fasolkę! Owszem, wymaga wcześniejszego namoczenia fasoli, ale trud się opłaca. W dzieciństwie mama, często gotowała fasolkę. Uwielbiałam wyławiać fasolki i zjadałam je w pierwszej kolejność, często zostawiając kiełbaskę w miseczce, krzyczałam: „Zjaaaadłam..!!”. Takie są moje wspomnienia, a dziś jak już napisałam czasem ją gotuję i najczęściej w miesiącach zimnych. W miesiącach ciepłych, mamy dużo sezonowych warzyw i to raczej z nich korzystam. Tak więc, mamy styczeń i fasolkę na obiad.

fasolka po bretońsku

Niezbędne składniki

  • 500 g fasoli Jaś
  • 150 g boczku wędzonego
  • 200 g kiełbasy
  • 2-3 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • łyżeczka kminku
  • sól, pieprz

Fasolę namoczyć dzień wcześniej w misce z wodą (woda powyżej poziomu fasoli). Moja babcia czasem nie moczyła wcześniej, tylko wsypywała fasolkę do garnka z wodą, zagotowywała i odstawiała na 3-4 godziny. Ja też najczęściej tak robię. Gdy fasola już odmoczy się gotuję ją z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego około 20 minut.

Cebulę obrać, posiekać i usmażyć na oleju. Przełożyć na talerz. Boczek pokroić w paseczki i usmażyć na tej samej patelni, a następnie przełożyć do cebuli. Na pozostałym tłuszczu podsmażyć pokrojoną kiełbaskę. Do gotującej się fasoli dodać cebulkę, boczek i kiełbaskę. Dodać również kminek. Gotować nadal. Po chwili dodać kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego i gotować, aż fasolka na tyle zmięknie, aby można było ją od razu podać, a sos się nieco zredukuje.

fasolka po bretońsku

Wiecie po co dodaje się do fasolki kminek?

5 Comments

5 Comments

  1. Marta Masiukiewicz

    21/01/2014 at 20:06

    U mnie w niedzielę się skończyła :) ale z majerankiem. Przyznam, że nigdy do fasoli kminku nie dodawałam dlatego następnym razem wypróbuję :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/01/2014 at 15:50

      Ja też często dodaję majeranek, ale kminek obowiązkowo :)

  2. nathaliae

    21/01/2014 at 14:13

    Żeby nie było nieprzyjemnych efektów dźwiękowych ! ;D

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/01/2014 at 14:28

      dokładnie, a najlepsze jest to, że to działa ;)

      • nathaliae

        21/01/2014 at 17:32

        I dobrze, bo fasolka jest pyszna ale to co się dzieje po niej w przewodzie pokarmowym nie jest już takie fajne ;p

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top