Home Kuchnia Danie główne Cukinia faszerowana z kaszą couscous + FILM

Cukinia faszerowana z kaszą couscous + FILM

3 min read
4
0
cukinia zapiekana

Dzisiejszy przepis powstał bardzo spontanicznie. Mieliśmy „smaka” na cukinię, ale nie znaleźliśmy żadnej potrawy, która by nam pasowała, więc wymyśliliśmy własną. Był to swego rodzaju kulinarny eksperyment :). Naszej zapiekance z cukinii nadaliśmy trochę orientalnego indyjskiego smaku, poprzez dodanie do niej farszu z kurczaka curry i kaszy couscous.

cukinia z kaszą couscous

Powstał z tego kolejny odcinek Jak Po Maśle Przed Kamerą, a efekt naszej pracy możecie zobaczyć na filmie poniżej :)

Przepis na cukinię z kaszą couscous

Składniki:

  • 2 żółte cukinie
  • opakowanie kaszy kuskus
  • kilka czerwonych pomidorów
  • 2 papryki zielone
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki curry
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Cukinie umyć i przekroić wzdłuż. Łyżeczką od herbaty wydrążyć środki naszych cukinii, ale nie wyrzucamy ich – jeszcze będą potrzebne, dlatego należy je posiekać nożem i wrzucić do miski.

Paprykę pokroić w małe paski i razem z przeciśniętym czosnkiem dodać do miski.

Mięso kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, oprószyć łyżeczką curry i usmażyć na oliwie, pod koniec dodać sól, pieprz oraz rodzynki i chwilę smażyć, aż lekko napęcznieją. Dodać do pozostałych składników.

Kaszę wsypać do niewielkiej miseczki, dodać 2 łyżeczki curry, wymieszać i zalać wrzątkiem według opisu z opakowania. Woda powinna sięgać powyżej poziomu kaszy. Miskę nakryć talerzem lub pokrywką. Gdy kasza napęcznieje należy przełożyć ją do pozostałych składników i razem wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jajko i wody, wymieszać wszystko – najlepiej ręką, doprawić pieprzem i solą do smaku. Przygotowanym farszem wypełnić wydrążone cukinie „z górką”.

Pomidory poprzecznie pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na farszu z cukinii. Posypać zieloną pietruszką i skropić oliwą.

cukinia z kaszą couscous

cukinia z kurczakiem curry

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, włożyć cukinie i przykryć pokrywką lub zawinąć folią aluminiową matową stroną do środka. Piekarnik nagrzać do 180° C. Cukinie zapiekać około 40-50 minut. Kwadrans przed końcem można zdjąć pokrywkę/folię i pozwolić się jeszcze zapiec z wierzchu.

zapiekanka z cukinii

Load More Related Articles
Load More By Jacek Andrzejewski
Load More In Danie główne

4 komentarze

  1. Paulina

    30/07/2013 at 21:52

    Bardzo fajny filmik, świetnie nakręcony i zmontowany :)

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      31/07/2013 at 00:37

      Fajnie, że Ci się podoba. Jako postać pierwszoplanowa i autor scenariusza jestem z niego bardzo dumny :) A za montaż odpowiada firma BIG Media, która zajmuje się całą produkcją.

      Reply

  2. Kinga Kornacka

    26/07/2013 at 11:35

    Świetnie to wygląda, szczególnie te żywe kolory, nawet po zapieczeniu :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Pieczona kaczka po azjatycku z makaronem

Nie wiem, czy wiecie, ale drób w Polsce to jedno z najpopularniejszych mięs. W naszym domu…