Danie główne

Cukinia faszerowana z kaszą couscous + FILM

cukinia zapiekana

Dzisiejszy przepis powstał bardzo spontanicznie. Mieliśmy „smaka” na cukinię, ale nie znaleźliśmy żadnej potrawy, która by nam pasowała, więc wymyśliliśmy własną. Był to swego rodzaju kulinarny eksperyment :). Naszej zapiekance z cukinii nadaliśmy trochę orientalnego indyjskiego smaku, poprzez dodanie do niej farszu z kurczaka curry i kaszy couscous.

Dzisiejszy przepis powstał bardzo spontanicznie. Mieliśmy „smaka” na cukinię, ale nie znaleźliśmy żadnej potrawy, która by nam pasowała, więc wymyśliliśmy własną. Był to swego rodzaju kulinarny eksperyment :). Naszej zapiekance z cukinii nadaliśmy trochę orientalnego indyjskiego smaku, poprzez dodanie do niej farszu z kurczaka curry i kaszy couscous.

cukinia z kaszą couscous

Powstał z tego kolejny odcinek Jak Po Maśle Przed Kamerą, a efekt naszej pracy możecie zobaczyć na filmie poniżej :)

Przepis na cukinię z kaszą couscous

Składniki:

  • 2 żółte cukinie
  • opakowanie kaszy kuskus
  • kilka czerwonych pomidorów
  • 2 papryki zielone
  • 400 g fileta z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżeczki curry
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • oliwa z oliwek

Cukinie umyć i przekroić wzdłuż. Łyżeczką od herbaty wydrążyć środki naszych cukinii, ale nie wyrzucamy ich – jeszcze będą potrzebne, dlatego należy je posiekać nożem i wrzucić do miski.

Paprykę pokroić w małe paski i razem z przeciśniętym czosnkiem dodać do miski.

Mięso kurczaka umyć, pokroić w drobną kostkę, oprószyć łyżeczką curry i usmażyć na oliwie, pod koniec dodać sól, pieprz oraz rodzynki i chwilę smażyć, aż lekko napęcznieją. Dodać do pozostałych składników.

Kaszę wsypać do niewielkiej miseczki, dodać 2 łyżeczki curry, wymieszać i zalać wrzątkiem według opisu z opakowania. Woda powinna sięgać powyżej poziomu kaszy. Miskę nakryć talerzem lub pokrywką. Gdy kasza napęcznieje należy przełożyć ją do pozostałych składników i razem wszystko dokładnie wymieszać. Dodać jajko i wody, wymieszać wszystko – najlepiej ręką, doprawić pieprzem i solą do smaku. Przygotowanym farszem wypełnić wydrążone cukinie „z górką”.

Pomidory poprzecznie pokroić w cienkie plasterki i ułożyć na farszu z cukinii. Posypać zieloną pietruszką i skropić oliwą.

cukinia z kaszą couscous

cukinia z kurczakiem curry

Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, włożyć cukinie i przykryć pokrywką lub zawinąć folią aluminiową matową stroną do środka. Piekarnik nagrzać do 180° C. Cukinie zapiekać około 40-50 minut. Kwadrans przed końcem można zdjąć pokrywkę/folię i pozwolić się jeszcze zapiec z wierzchu.

zapiekanka z cukinii

4 Comments

4 Comments

  1. Paulina

    30/07/2013 at 21:52

    Bardzo fajny filmik, świetnie nakręcony i zmontowany :)

    • Jacek Andrzejewski

      31/07/2013 at 00:37

      Fajnie, że Ci się podoba. Jako postać pierwszoplanowa i autor scenariusza jestem z niego bardzo dumny :) A za montaż odpowiada firma BIG Media, która zajmuje się całą produkcją.

  2. Kinga Kornacka

    26/07/2013 at 11:35

    Świetnie to wygląda, szczególnie te żywe kolory, nawet po zapieczeniu :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top