Home Kuchnia Ciasta Ciasto Shrek

Ciasto Shrek

2 min read
2
0

To jedno z moich ulubionych ciast. Są 3 ku temu powody. Otóż bardzo łatwo się robi (1), a przez to zawsze się udaję (2) i jest pyszne (3).

Na dużą blachę potrzebujemy:

  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mąki pszennej + łyżka ziemniaczanej
  • 900 ml soku Pysio (zielony)
  • 3 budynie waniliowe
  • 2 galaretki zielone (np. gruszkowe)
  • 2 paczki ciastek typu delicje
  • 500 ml śmietany 30%

Z jajek, mąki, cukru i proszku do pieczenia ubijamy lekki biszkopt. Przygotowaną formę wysmarować tłuszczem  i obsypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Upiec puszysty biszkopt – ok. 30 minut w 180°C.

Przy ciastach, które mają masy tężejącą, boki biszkopta owijam folią, aby galaretka etc. nie leciała na boki.


Suche budynie rozpuścić w soku i zagotować ciągle mieszając, wylać na ostudzony biszkopt. Zanim budyń zastygnie ułożyć delicje, schłodzić.


Jedną galaretkę rozpuścić w szklance wody. Śmietanę ubić na puch, podczas ubijania dodać rozpuszczoną galaretkę. Śmietanę wyłożyć na ciasto. Drugą galaretkę rozpuścić w 400 ml wody i wylać już tężejąca na wierzch.

Przepis w formie filmu dostępny również na YouTube:

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

2 komentarze

  1. Warez007

    30/10/2012 at 12:52

    coś taki lichy ten Shrek

    Reply

  2. […] z moich ulubionych ciast to Shrek, w którym gotuje się budyń nie na mleku, a na soku przecierowym z butelki. Zastanawiałam się […]

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…