Home Kuchnia Ciasta Ciasto orzechowe – jak to się (nie)robi

Ciasto orzechowe – jak to się (nie)robi

4 min read
6
0

 

Czy mówiłam Wam już, jak przez bite dwa tygodnie chodził za mną tort? Nie, nie miał nóg i nie chciał wcisnąć mi ulotki na deptaku. Po prostu miałam taką straszną ochotę na tort! Wystąpił u mnie ostatnio deficyt urodzin i wesel, a komunie będą dopiero w maju. Dlatego tort nie przestawał skrobać mi marchewek.

I tak pewnego słonecznego dnia, mym oczom ukazał się w gazecie „Tort kawowy” ciekawy przepis. Postanowiłam szybko działać. Po 35 minutach pieczenia otwieram piekarnik, zaglądam i widzę jak placek lekko opada. Nie wiem co zrobiłam nie tak, ale ciasto już dla mnie nie było takie jak powinno. Wszystkim dookoła smakowało i prosili o dokładkę, ale ja nie byłam zadowolona z efektu.

Z szyciem ubrań jest łatwiej, bo zawsze mogę rozpruć szew i poprawić. W przypadku ciasta już nie jest tak dobrze. Co najwyżej mogę upiec ciasto jeszcze raz.

Przepis podaję, bo poza tym, że ciasto mi opadło, to było po prostu smaczne.

Niezbędne składniki

Ciasto:

  • 8 białek
  • 1 2/3 szklanki cukru pudru
  • 110 g orzechów
  • 3/4 szklanki mąki pszennej

Krem wykonałam z połowy porcji:

  • 8 żółtek
  • 12 łyżek
  • 250 ml śmietany 36%
  • 250 g masła
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 ml mocnej kawy

oraz kawa do nasączenia i płatki migdałów

Ciasto orzechowe – krok po kroku

Z białek i cukru ubić pianę. Dodać zmielone orzechy powoli i mąkę. Delikatnie wymieszać. Formę tortową wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wlać do formy i piec 30-35 minut w temp. 160° C.

Żółtka, cukier, śmietankę i mąkę mieszać na parą około 20 minut, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Konsystencja bardzo przypomina wtedy budyń.

Masło utrzeć, stopniowo dodać ostudzoną masę i ucierać. Na końcu dodać powoli kawę i utrzeć.

Ciasto przekroić na 3 płaty i przełożyć kremem. Wierzch i boki również posmarować masą i obsypać płatkami migdałów.

Et voilà!

Tak więc, ciastem się nie najadłam. Ktoś mógłby powiedzieć, abym poszła do cukierni, ale ja nie lubię iść na łatwiznę…

Macie jakieś pomysły, dlaczego moje ciasto opadło? :(

ciasto orzechowe

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

6 komentarzy

  1. Agnieszka Ławińska

    06/11/2013 at 15:14

    co do tego przepisu nie mam pojęcia dlaczego opadł, ale ja tez ostatnio zrobiłam tort kawowy (mój pierwszy samodzielny:D) i wyszedł przepyszny, co prawda zdjecia nie zrobiłam bo rozszedł sie szybciej niż powstał:) ale duma została i napewno go jeszcze zrobię, ciasto to zwykły biszkopt kakaowy a krem z jajek i masła

    Reply

  2. gin

    05/11/2013 at 18:42

    Nie wiem, dlaczego ciasto opadło… I tak wygląda apetycznie :)

    Reply

  3. nathaliae

    05/11/2013 at 14:35

    Wydaje mi się że może na wcześnie otworzyłaś piekarnik, powstała różnica temperatur dla tego wrażliwca i dlatego opadło. Sama nie wiem :(

    Dawno nie było nic „szyciowego”, kiedy planujesz coś wrzucić ? :)

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      05/11/2013 at 14:54

      Paula kończy szyć płaszcz, a ja kończę montaż pierwszego wideo-tutorialu szyciowego (z Paulą w roli głównej). Już niedługo zaprezentujemy je na blogu i YT :)

      Ale ciiiii! to na razie tajemnica… ;)

      Reply

      • nathaliae

        05/11/2013 at 17:11

        Taka tajemnica że już wszyscy wiedzą ;p czekam w takim razie :)

        Reply

      • Imię In

        07/11/2013 at 11:53

        Wspaniale!!! Nie mogę się doczekać płaszczora :D

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…