Ciasta

Ciasto na pizze przepis podstawowy

ciasto na pizze

Po wypróbowaniu wielu różnych receptur nareszcie udało mi się zrobić idealne ciasto na pizzę!  Dlatego też nie mogę się z Wami nie podzielić tym, co udało mi się zrobić.

Najważniejszą rzeczą, oczywiście oprócz dodanych do pizzy składników, jest dobre wyrobienie ciasta. Ja akurat poszłam na łatwiznę i wyręczył mnie w tym mój robot kuchenny Bosch Mum. Nie lubię wyrabiać ciasta ręką, a mój robot robi to dokładnie i szybko. Ciasto po wyjęciu z miski nie kleiło się, było jedwabiste i puszyste.

Przy okazji wspomnę, że jeśli nie macie przepisu na sos, to polecam mój sos pomidorowy do pizzy. Zawsze go stosuję, sprawdził się już nie jeden raz. Dlatego też na pewno będziecie zadowoleni.

Ciasto na pizze – składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 300 ml wody
  • 60 g drożdży piekarskich
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli kuchennej

Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z dodatkiem cukru i wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciasto zagnieść na gładką masę.

Jak smakuje moje ciasto na pizzę

Ciasto zrobione wg powyższej receptury jest delikatne i puszyste. Bardzo dobrze się wyrabia i w procesie pieczenia zawsze wyrasta, nigdy nie jest twarde. Jeśli chodzi o smak, to zawsze jest taki jak być powinien.

Jeżeli wypróbujecie mój przepis na ciasto na pizzę, to podzielcie się opinią w komentarzach. Chętnie poznam Wasze doświadczenia :)

Zobacz film: Jak zrobić ciasto na pizzę + pizza z salami i mozarellą

22 Comments

22 Comments

  1. Gosc

    21/04/2015 at 09:37

    Wszystko pięknie przepis super spróbuj nie walkowac tylko ksztowac recznie to bedzie jeszcze lepsze:) bo ciasto musi byc dobrze napowietrzone a walkowanie wyciskarke pecherzyki

    • Jacek Andrzejewski

      Jacek Andrzejewski

      21/04/2015 at 12:47

      Cześć! Ostatnio to ja jestem odpowiedzialny za przygotowywanie pizzy w naszym domu. Następnym razem spróbuję Twojej metody, bo jestem ciekawy co z tego wyjdzie. Chociaż nie ukrywam, że lubię w pizzy takie płaskie ciasto jak naleśnik. :)

  2. Ignis

    17/03/2015 at 16:57

    Super przepis.robie bardzo cienkie ciasto takie jaie lubie. Tez ugniatam ręcznie wiec robię porcje wg przepisu. Polowe ciasta, która zostaje zamrażam. Nastepnym razem mam mniej roboty.wlasna pizza teraz bardziej mi smakuje niz kupna.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/03/2015 at 12:37

      Super pomysł z tym zamrażaniem.

  3. Sabina

    20/03/2014 at 13:51

    Własnie pizza się piecze :) Dodam, że moja pierwsza, więc mam nadzieje,że będzie pyszna :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/03/2014 at 14:21

      Napisz jak smakowała :)

  4. Pingback: Pizza z salami i mozzarellą – najlepsza na świecie | Jak Po Maśle

  5. Joanna Bosko

    08/01/2014 at 17:57

    Nigdy, ale to nigdy wcześniej nie wyszło mi dobre ciasto na pizzę, a wiadomo, że to podstawa. Tym razem wyszło, więc przepis dobry. Tylko nie mam robota więc ręcznie zagniatałam, a z tym jest trochę zabawy. łatwiej wybrać numer do Dominium i zamówić pizzę ;) No ale pewnie jeszcze kiedyś przepis wykorzystam. Dzięki!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/01/2014 at 20:55

      Pewnie, że łatwiej zadzwonić po gotową. Do tej pory tylko ja robiłam w domu pizzę i przepis na ciasto zawsze wisi na lodówce. Od jakiegoś czasu zagoniłam do kuchni męża i to on ją przygotowuje. Ma o tyle łatwo, bo robi to w robocie :)

  6. Natalia

    29/08/2013 at 15:03

    moje idealne ciasto jest zupelnie rozne od Twojego Paula :) ja daje maki i oleju na oko, drozdzy w zaleznosci czy na jedna duza blache czy na dwie no i z mlekiem a nie woda :) i dodaje jajka bo ciasto twedy jest bardziej kruche.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      11/09/2013 at 22:15

      I pewnie! Grunt aby smakowało :)

  7. karolina

    19/07/2013 at 14:52

    za pierwszym razem środek ciasta sie nie upiekł,nie wiem czemu, wiec wymysliłam że włoze na 3 minutki do piekarnika samo ciasto a dopiero potem składniki i wyszło pysznie…polecam ;))

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/07/2013 at 19:59

      Oj, mi też często się tak zdaża, że środek jest bardziej miękki. Kombinuję wtedy z grzaniem tylko od dołu i zazwyczaj jest ok. Twoja metoda też jest dobra i często stosuję ją, bo ciasto jeszcze ma szansę podrosnąć przed upieczeniem z dodatkami.

  8. Pingback: Pizza Neapolitańska z sosem Basilico Łowicz : Jak Po Maśle – blog kulinarno lifestylowy

  9. Pingback: Sos pomidorowy do pizzy : Jak Po Maśle – blog kulinarno lifestylowy

  10. kam

    16/01/2013 at 15:13

    2 pytania: nie musze przykrwać ciasta sciereczka i czekac az urosnie? i jesli chce zrobic tylko na jedna porcje mam dodac poprostu wszystkiego po polwie?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      16/01/2013 at 17:21

      Ciasto lepiej przykryć, bo lubi schnąć a wtedy tworzy się taka skorupka. Z polowy składników wyjdzie 1 blacha na szerokość piekarnika (cienkie ciasta) lub nieco mniejsza okrągła na nieco grubszym cieście, wtedy należy użyć dokładnie połowę składników.

  11. Pingback: Pizza hawajska z Piri – Piri : Jak Po Maśle – blog kulinarno lifestylowy

  12. Olga

    22/11/2012 at 13:36

     Ciężko jest zrobić dobre ciasto na pizzę, ale ten Twój przepis jest po prostu świetny! Według mnie także jest to idealne ciasto. I uważam, że oliwa świetnie tu pasuje i nadaje bardzo interesujący smak. Pycha! :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/11/2012 at 13:43

       Dziękuję. Bardzo się cieszę, że ciasto wyszło:)

  13. kokilka.blogspot.com

    10/07/2012 at 18:50

    ja zamieniłabym tylko oliwę na olej ;) oliwa ma specyficzny smak, robiłam kiedyś z nią ciasto i trochę mnie irytowała (a przecież ją lubię i używam na co dzień)

  14. Pingback: Szybka i prosta domowa pizza : Jak Po Maśle

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top