Ciasta

Ciasto miodem pachnące – miodownik

miodownik1

Niedługo święta, a to oznacza pyszne wypieki! Jednym z moich ulubionych ciast jest miodownik. Wieki go nie jadłam, a jeszcze dłużej nie robiłam. Puszyste, pachnące miodem i nie za słodkie – takie jest idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia! Co do innych zalet tego ciasta, to koniecznie muszę wspomnieć o tym, że jest łatwe w przygotowaniu i tanie. A jego smak? Czysta poezja! :) Nie można go pomylić z żadnym innym.

Niedługo święta, a to oznacza pyszne wypieki! Jednym z moich ulubionych ciast jest miodownik. Wieki go nie jadłam, a jeszcze dłużej nie robiłam. Puszyste, pachnące miodem i nie za słodkie – takie jest idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia!

Co do innych zalet tego ciasta, to koniecznie muszę wspomnieć o tym, że jest łatwe w przygotowaniu i tanie. A jego smak? Czysta poezja! :) Nie można go pomylić z żadnym innym.

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam od Kuchni w zieleni. Zmieniłam ilość dodanego cukru, bo nie lubię przesłodkich ciast. Wyszło idealnie!

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 200 g kostki do pieczenia Kasia
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • szczypta soli

ciasto_kruche

Sposób przygotowania ciasta:

1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i solą. Dodaj kostkę do pieczenia Kasia i posiekaj nożem z mąką, aż utworzą się małe grudki.
2. Dodaj pozostałe składniki czyli miód i jajka, a następnie zagnieć wszystko na gładkie i jednolite ciasto.
3. Podziel na 4 równe kawałki, zawiń w folie i wstaw do lodówki na min. 30 minut, aby się schłodziło.
4. Prostokątną formą (u mnie 28×23 cm) wyłóż papierem, składając go w 4 miejscach.
5. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na wielkość formy, wyłóż na papier, dopasuj do zagiętych krawędzi i wyłóż na blaszkę.
6. Piekarnik rozgrzej do 180º C.
7. Każdy placek piecz przecz około 14-15 minut, aż ładnie się zarumieni. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij na kratkę. Trzeba uważać, bo ciepłe placki są bardzo miękkie, a po ostygnięciu twarde i kruche.

SONY DSC

Masa:

  • 750 ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 100 g cukru
  • 200 g kostki do pieczenia Kasia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

oraz

  • biała polewa Dr.Oetker
  • 80 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania masy i polewy:

1. Mleko wymieszaj z cukrem i kaszą manną, następnie podgrzewaj, aż całość się zagotuje. Podczas tego procesu trzeba cały czas mieszać, aby masa równomiernie się zagęściła i nie przypaliła.
2. Masę odstaw, aż ostygnie, a później wstaw do lodówki do schłodzenia.

3. Kostkę do pieczenia Kasia pokrój nożem i zmiksuj w misce na puch.
4. Ciągle ucierając dodawaj po łyżce masy z mleka, aż do jej wyczerpania.
5. Gdy masa będzie już jednolita, jeszcze chwilę miksuj, aż będzie puszysta.

6. Na 3 placki ciasta wyłóż równomiernie całą masą i złóż ciasto przykrywając ostatnią warstwę kremu pozostałym plackiem.
Można wykładać masę pojedynczo, czyli na każdy placek 1/3 kremu i przykrywać blatem ciasta itd. Jednak, pierwszy sposób bardziej się u mnie sprawdził, bo warstwy są tak samo cienkie czy grube.

7. Ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw w chłodne miejsce. Najlepsze jest po 24h postoju, bo wtedy placki ładnie miękną, a podczas krojenia nic się nie łamie i nie kruszy.

dreotker_polewa

Polewę można przygotować przed chłodzeniem lub zaraz po. Ja przygotowałam tuż przed podaniem. Gotową polewę wystarczyło włożyć do miseczki z gorącą wodą i po 5 minutach rozsmarować na górnej warstwie ciasta, a następnie szybko posypać siekanymi orzechami włoskimi.

Można kroić i jeść!

miodownik2

6 Comments

6 Comments

  1. JAga

    20/12/2014 at 14:45

    To jedyna moja uwaga (uwaga? nie: prośba), pozdrawiam Was ciepło, robicie fajne rzeczy :)

  2. JAga

    20/12/2014 at 14:43

    Dlaczego z margaryną??? Nazwa bloga zobowiązuje:) W dawnym przepisie było MASŁO.
    Ważne, żeby ludzie nie truli się już tym tłuszczem masłopodobnym, z którym organizm nie wie co zrobić…

    • Jacek Andrzejewski

      23/12/2014 at 15:38

      Przepis powstał we współpracy z producentem kostki do pieczenia Kasia, dlatego też znajduje się ona na liście składników :)

  3. gin

    11/12/2014 at 02:03

    Mmm, wygląda cudownie :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top