Home Kuchnia Ciasta Ciasto miodem pachnące – miodownik

Ciasto miodem pachnące – miodownik

6 min read
6
0

Niedługo święta, a to oznacza pyszne wypieki! Jednym z moich ulubionych ciast jest miodownik. Wieki go nie jadłam, a jeszcze dłużej nie robiłam. Puszyste, pachnące miodem i nie za słodkie – takie jest idealne ciasto na święta Bożego Narodzenia!

Co do innych zalet tego ciasta, to koniecznie muszę wspomnieć o tym, że jest łatwe w przygotowaniu i tanie. A jego smak? Czysta poezja! :) Nie można go pomylić z żadnym innym.

Przepis na to ciasto zaczerpnęłam od Kuchni w zieleni. Zmieniłam ilość dodanego cukru, bo nie lubię przesłodkich ciast. Wyszło idealnie!

Ciasto:

  • 500g mąki pszennej
  • 200 g kostki do pieczenia Kasia
  • 100 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 2 jajka
  • szczypta soli

ciasto_kruche

Sposób przygotowania ciasta:

1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, sodą i solą. Dodaj kostkę do pieczenia Kasia i posiekaj nożem z mąką, aż utworzą się małe grudki.
2. Dodaj pozostałe składniki czyli miód i jajka, a następnie zagnieć wszystko na gładkie i jednolite ciasto.
3. Podziel na 4 równe kawałki, zawiń w folie i wstaw do lodówki na min. 30 minut, aby się schłodziło.
4. Prostokątną formą (u mnie 28×23 cm) wyłóż papierem, składając go w 4 miejscach.
5. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na wielkość formy, wyłóż na papier, dopasuj do zagiętych krawędzi i wyłóż na blaszkę.
6. Piekarnik rozgrzej do 180º C.
7. Każdy placek piecz przecz około 14-15 minut, aż ładnie się zarumieni. Po upieczeniu ostrożnie wyjmij na kratkę. Trzeba uważać, bo ciepłe placki są bardzo miękkie, a po ostygnięciu twarde i kruche.

SONY DSC

Masa:

  • 750 ml mleka
  • 8 łyżek kaszy manny
  • 100 g cukru
  • 200 g kostki do pieczenia Kasia
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

oraz

  • biała polewa Dr.Oetker
  • 80 g orzechów włoskich

Sposób przygotowania masy i polewy:

1. Mleko wymieszaj z cukrem i kaszą manną, następnie podgrzewaj, aż całość się zagotuje. Podczas tego procesu trzeba cały czas mieszać, aby masa równomiernie się zagęściła i nie przypaliła.
2. Masę odstaw, aż ostygnie, a później wstaw do lodówki do schłodzenia.

3. Kostkę do pieczenia Kasia pokrój nożem i zmiksuj w misce na puch.
4. Ciągle ucierając dodawaj po łyżce masy z mleka, aż do jej wyczerpania.
5. Gdy masa będzie już jednolita, jeszcze chwilę miksuj, aż będzie puszysta.

6. Na 3 placki ciasta wyłóż równomiernie całą masą i złóż ciasto przykrywając ostatnią warstwę kremu pozostałym plackiem.
Można wykładać masę pojedynczo, czyli na każdy placek 1/3 kremu i przykrywać blatem ciasta itd. Jednak, pierwszy sposób bardziej się u mnie sprawdził, bo warstwy są tak samo cienkie czy grube.

7. Ciasto zawiń szczelnie w folię spożywczą i odstaw w chłodne miejsce. Najlepsze jest po 24h postoju, bo wtedy placki ładnie miękną, a podczas krojenia nic się nie łamie i nie kruszy.

dreotker_polewa

Polewę można przygotować przed chłodzeniem lub zaraz po. Ja przygotowałam tuż przed podaniem. Gotową polewę wystarczyło włożyć do miseczki z gorącą wodą i po 5 minutach rozsmarować na górnej warstwie ciasta, a następnie szybko posypać siekanymi orzechami włoskimi.

Można kroić i jeść!

miodownik2

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

6 komentarzy

  1. JAga

    20/12/2014 at 14:45

    To jedyna moja uwaga (uwaga? nie: prośba), pozdrawiam Was ciepło, robicie fajne rzeczy :)

    Reply

  2. JAga

    20/12/2014 at 14:43

    Dlaczego z margaryną??? Nazwa bloga zobowiązuje:) W dawnym przepisie było MASŁO.
    Ważne, żeby ludzie nie truli się już tym tłuszczem masłopodobnym, z którym organizm nie wie co zrobić…

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      23/12/2014 at 15:38

      Przepis powstał we współpracy z producentem kostki do pieczenia Kasia, dlatego też znajduje się ona na liście składników :)

      Reply

  3. gin

    11/12/2014 at 02:03

    Mmm, wygląda cudownie :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …