Ciasta

Ciasto marchewkowe przepis z niespodzianką

ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe? Czemu nie! Jak pomyślałam, tak zrobiłam. Najlepsze ciasto marchewkowe wychodzi z młodych, wiosennych karotek, ale skoro zima trzyma, to musiałam posiłkować się kupionymi w supermarkecie.

Pierwszy raz piekłam tego rodzaju ciasto i przyznam szczerze, że miałam pewne obawy, czy się uda. Ale jak widać na załączonych fotografiach moje obawy były nieuzasadnione. Ciasto wyszło doskonale, było wilgotne o pięknym żółtym kolorze. Wierzch ozdobiłam słodką polewą o smaku ajerkoniaku, która przyjemnie podkreśliła delikatny smak ciasta.

Zanim przejdę do przepisu wspomnę, że marchew sama w sobie jest bardzo ciekawa. W szkole uczono nas, że to pospolite warzywo z rodziny selerowatych, które przez lata było wykorzystywane na wiele sposobów w kuchniach całego świata. Problem pojawił się ostatnio, gdy Portugalczycy chcieli sprzedawać swój specjał jakim jest dżem marchewkowy. Zgodnie z prawem Unii Europejskiej produkty unijne muszą mieć takie same oznaczenia na etykietkach we wszystkich krajach członkowskich. W związku z tym, aby dostosować produkcję dżemu marchewkowego do norm unijnych, przemianowano marchew z warzywa na owoc.

 

ciasto marchewkowe

 

Składniki

  • 4-5 marchewek
  • 4 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • szklanka mąki pszennej
  • polewa ajerkoniakowa

 

Przygotowujemy ciasto marchewkowe

Zaczynamy od ubijania jajek z cukrem na puch. Gdy masa będzie już sztywna należy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie wymieszać łyżką. Następnie dodajemy starte marchewki i ponownie mieszamy.

Piekarnik należy nagrzać do temperatury 180° C. Tortownicę smarujemy tłuszczem (tylko dno) i wykładamy na cią ciasto, wyrównujemy całą powierzchnię. Pieczemy przez 45 minut.

Teraz pewnie zapytacie, jaka jest ta tytułowa niespodzianka? Niespodzianką było samo ciasto marchewkowe. Zrobiłam je w tajemnicy przed mężem i nie zdradziłam składu do momentu, gdy zjadł pierwszy kawałek. Nie mógł uwierzyć, że ciasto marchewkowe (zrobione z owocu, który jest warzywem… albo odwrotnie) może być słodkie i tak ciekawie smakować. Dopiero zdjęcia go przekonały, taki z niego niedowiarek.

Jak Wam się podoba moje ciasto? Chętnie poznam Wasze doświadczenia z ciastem marchewkowym :)

12 komentarzy

12 Comments

  1. Listonic

    11/03/2015 at 17:30

    Można zastąpić jajka jabłkami i ciasto będzie wegańskie: http://bit.ly/1CHERuH. ;-)

  2. Monika

    04/06/2013 at 12:12

    Witam, czy na początku należy ubić jajka całe czy oddzielić białka od żółtek?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      04/06/2013 at 13:11

      Ja ubijam całe jajka, ale bardzo długo, aż masa będzie bardzo gęsta.

  3. Natalia

    01/03/2013 at 21:53

    Hm… przepis ciekawy, ale brakuje mi tutaj cynamonu, ja osobiście bardzo lubię połączanie marchewka + cynamon. ; )

  4. Natalia

    01/03/2013 at 21:53

    Hm… przepis ciekawy, ale brakuje mi tutaj cynamonu, ja osobiście bardzo lubię połączanie marchewka + cynamon. ; )

  5. Emilka

    26/02/2013 at 09:24

    nie przepadam za ajerkoniakiem :/ zastąpiłabym to np. mleczkiem karmelowym z SM Gostyń :)
    i wtedy mmm niebo w gębie!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/02/2013 at 17:23

      Akurat taką miałam w domu, ale smakowała ciekawie z tym ciastem, ale mleczko karmelowa też byłoby pyszne.

  6. wloskieinspiracje.pl

    22/02/2013 at 18:40

    bardzo prosty przepis, a wiadomo ze najprostsze bywa najlepsze :)

  7. mAgnes

    19/02/2013 at 11:10

    Do srodka koniecznie orzechy wloskie,rodzynki i cynamon. A polewa standardowa przy ciescie marchewkowym jest robiona z serka philadelphia i cukru pudru

    • Kasia

      19/02/2013 at 16:55

      Jak zrobić polewę z serka?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/02/2013 at 17:33

      Brzmi pysznie, będę musiała spróbować.

  8. Eliza

    19/02/2013 at 10:44

    Marchwiak dobry na wszystko :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Cześć! Jesteśmy Paula i Jacek i stworzyliśmy tego bloga, aby podzielić się z Tobą naszymi pasjami. Gotujemy, blogujemy, szyjemy, nagrywamy filmy i robimy zdjęcia. Wszystko to ze szczyptą humoru, autoironii i naszego stylu życia znajdziesz na Jak Po Maśle. Liczymy, że znajdziesz tu coś dla siebie :)

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2012 - 2017 Jak Po Maśle.

To Top