Home Kuchnia Ciasta Ciasto ananasowe z bezą kokosową

Ciasto ananasowe z bezą kokosową

2 min read
0
0

Typowe ciasto dla gości. Ładnie się kroi i prezentuje, a jeszcze lepiej smakuje. Ciasto należy do nielicznych, które zawsze wychodzą.

Pieczemy na prostokątnej blasze.

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szkl. mąki
  • 150 g margaryny lub masła
  • 0,5 szkl. cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki maki ziemniaczanej
  • łyżka śmietany

Beza:

  • 4-6 białek
  • 20 dag cukru
  • 20 dag wiórek kokosowych

Masa ananasowa:

  • puszka ananasów
  • 1 budyń waniliowy
  • pół szkl. cukru
  • 25 dag masła

Ciasto zagniatamy na gładką masę i schładzamy w lodówce. Ciasto wykładamy na blachę i pieczemy około 25 minut w temp. 170 st. C.
Z białek i cukru ubijamy na sztywno pianę, nastepnie dodajemy wiórki i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Bezę pieczemy 15 minut w tej samej formie co ciasto (wylozyć papierem do pieczenia), aż się lekko zarumieni.

Sok z ananasów odlewamy, dopełniamy do pół litra i gotujemy na tym budyń, schładzamy. Masło ucieramy dokładnie na gładką masę, następnie po łyżce budyniu dodajemy do masy i ucieramy. Do gotowej masy dodajemy posiekane drobno ananasy.

Ciasto przekładamy w kolejności: Ciasto -> krem -> beza kokosowa

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…