Ciasta

Ciasto 3 bit bez pieczenia

ciasto 3 bit

Dzisiaj przepis na ciasto 3 bit. Ciasto nazywa się na cześć batoników z herbatnikami, kremem i czekoladą, którymi kiedyś się po prostu zajadałam. Zazwyczaj przygotowuję ciasta, które się piecze i właśnie z tego powodu ten przepis może by nie trafił na mój blog. Ciasto 3 bit nie wymaga piekarnika, dlatego polecam je paniom i panom, którzy nie posiadają takiego sprzętu w swojej kuchni. Przepis dedukuję „loli”, która jakiś czas temu poprosiła właśnie o przepis na 3 bita.

Dzisiaj przepis na ciasto 3 bit. Ciasto nazywa się na cześć batoników z herbatnikami, kremem i czekoladą, którymi kiedyś się po prostu zajadałam. Zazwyczaj przygotowuję ciasta, które się piecze i właśnie z tego powodu ten przepis może by nie trafił na mój blog. Ciasto 3 bit nie wymaga piekarnika, dlatego polecam je paniom i panom, którzy nie posiadają takiego sprzętu w swojej kuchni. Przepis dedukuję „loli”, która jakiś czas temu poprosiła właśnie o przepis na 3 bita.

Uwaga! Moje ciasto nie zawiera śmietany 30% tak jak podają prawie wszystkie przepisy. Nie przepadam za tak tłustą śmietaną, co nie znaczy, że jej całkowicie unikam w kuchni. Przygotowując ostatnią warstwę kremu zwyczajnie zaliczyłam wpadkę. Podczas ubijania śmietanka się zważyła się i cała porcja kremówki poszła do kosza. Tak już po prostu się zdarza. Całe ciasto szło jak po maśle, a ostatnia warstwa – klapa.

Nie zniechęciło mnie to do końca. Postanowiłam zrobić masę z mleka. Jak ją zrobiłam przeczytacie w opisie przygotowania. Efekt końcowy był taki, że ciasto pięknie się kroiło, jeszcze szybciej znikało i całej rodzinie smakowało.

Składniki ciasta 3 bit

  • 2,5 op. herbatników maślanych (po 250 g z Biedronki)
  • 1 puszka mleka słodzonego
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 masła
  • 0,7 l mleka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • śnieżka
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

masa kajmakowa

Ciasto 3 bit – przepis krok po kroku

Masa kajmakowa z mleka zagęszczonego słodzonego

Najdłuższym etapem przygotowania ciasta jest przygotowanie karmelu. Puszkę mleka należy włożyć o garnku z wodą i gotować. Spotkałam się z różnymi wersjami co do czasu gotowania takiego mleka. Niektóre przepisy podają 4 h inne 1,5, a ostatnio przeczytałam w gazetce z przepisami, że puszkę należy nakłuć i tak gotować! Nie wiem co autorka miała na myśli, ale chyba tego nie przetestowała. Co by nie było: nie dziurawić puszki, niech spokojnie się gotuje.

Moje mleko gotowało się pod przykryciem i na najmniejszym gazie (małe parowanie wody i mniejsze straty energii). Po 3 godzinach i ostudzeniu do rana, mleko zamieniło się w kremową i przyjemną maź.

W sklepach są dostępne już gotowe takie masy. Mają nawet różne smaki: orzechowa, kokosowa itp. Nie będę wyliczała zalet domowej masy kajmakowej, ale powiem tylko tyle, że jest nieporównanie smaczniejsza. Jeśli sami nie porównacie, musicie uwierzyć mi na słowo.

1. Blachę (25×40 cm) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć jedną warstwę herbatników, którą smarujemy karmelem.

masa kajmakowa

2. Znów ułożyć herbatniki.

ciasto 3 bit

3. Przygotować masę budyniową. Z pół litra mleka ugotować budynie i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem (pudrem) i stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć gładką masę i wyłożyć na herbatniki. Ułożyć kolejną i ostatnią warstwę herbatników.

ciasto 3 bit

4. Przygotować masę z mleka. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Zimne mleko (pozostałe 200 ml) ubić ze śnieżką ok. 3-4 minuty. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce rozpuszczonej galaretki. Tak ubita pianę wyłożyć na ciasto i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie herbatni lekko zmiękną dzięki czemu będą się ładnie kroić, a nie kruszyć.

Moje ciasto 3 bit już po godzinie chłodzenia było testowane przez Jacka. A to, że poszedł po drugą porcję to znaczy, że było naprawdę dobre. ;)

ciasto 3 bit

ciasto 3 bit

46 Comments

46 Comments

  1. Daria Żółtowska

    20/05/2014 at 22:56

    Witam, czy zamiast galaretki do śnieżki moge dodać żelatyne? jesli tak, to w jakich proporcjach ją przygotować?
    pozdrawiam :-)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/05/2014 at 14:52

      Można dodać żelatynę. Mleka mamy 200 ml, wody 200 ml (szklanka) to razem 400 ml. Zamiast jednej torebki galaretki trzeba dodać ok. 2-2,5 łyżeczki żelatyny i rozpuścić w ujętej wyżej szklance wody.

  2. iwona

    17/04/2014 at 05:56

    witam:)rozmiem ze budyn ma buć kupiony bez cukru?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/04/2014 at 08:59

      Tak. Ja dodaję ten bez cukru, bo później z margaryną/masłem trzeba go utrzeć. Ewentualnie jeśli budyń jest z cukrem, można tego cukru mniej dodać podczas ucierania.

  3. K.

    05/03/2014 at 23:42

    Jak ucierać masę budyniową bez łyżki do ucierania? Może być blender?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      06/03/2014 at 22:36

      Ja ucieram mikserem zakończonym piórkami (trzepaczką). Można też ucierać łyżką – kulą, chociaż sama nie próbowałam, wydaje mi się to bardzo pracochłonne. Blenderem też nie próbowałam, ale myślę, że końcówka (trzepaczka do blendera) nie poradziłaby sobie z masłem/margaryną. Najwygodniejszy będzie mikser ręczny.

  4. Kamila

    01/03/2014 at 18:52

    Chciałabym zrobić to w formie 24x24x5. Czy do przeliczenia składników mogę użyć tej strony? http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek

    • jakpomasle

      jakpomasle

      01/03/2014 at 19:02

      Pewnie, że tak :)

  5. nikola

    29/12/2013 at 23:13

    w drugiej warstwie chyba jednak mozna sobie odpuscic maslo i cukier, sam budyn ma swietna konsystencje.

  6. lila

    29/12/2013 at 23:10

    galaretka niepotrzebna, psuje smak.

  7. Janet

    21/12/2013 at 14:03

    Co to jest ta ‚śnieżka’ znajdująca się w składnikach?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/12/2013 at 17:53

      „Śnieżka” to taka bita śmietana w proszku. Znajdziesz ją w sklepach koło galaretek, budyni i innych dodatków do ciast.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/12/2013 at 17:55

      „Śnieżka” to taka bita śmietana, tyle że w proszku. Znajdziesz ją na sklepowej półce koło galaretek, budyniów i innych dodatków do ciast.

  8. MalinazOlsztyna

    06/11/2013 at 22:33

    Pierwsza proba:herbatniki+masa+herbatniki.Mase budyniowa zrobilam za rzadka,bicie piany odpuscilam.Smaczne ale mozna bylo zjesc tylko lyzeczka bo budyniowa masa plylwala:P
    Druga proba: .Poszlo lepiej ale budyn znowu zbyt rzadki a poza tym mi sie ta masa zwazyla,Rozsmarowalam ja na herbatnikach a ze jeszcze troche zostalo to dodalam kakao i posmarowalam herbatniki.Na wierzch polozylam jeszcze jedna warstwe herbatnikow.Smietany juz nie robilam
    Kupilam taka mala blache na okolo 8 herbatnikow i na naj sie ucze bo jak bym miala kazda duza blache probna zjesc to masakra.
    W przepisie pisze zeby ubijac mleko ze sniezka ale nie pisze czym.Dobrze ze gdzies indziej wyczytalam ze mikserem.Ja mam tylko zwykla trzepaczke-taka reczna.wiec chyba dam bita smietane w spreju.Jutro przetestuje na Mamie:)
    Czemu mi sie ta masa budyniowa zwazyla???

    • Malina z Olsztyna

      08/11/2013 at 08:54

      Bardzo smaczne ciasto.Nastepna proba w niedziele.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      10/11/2013 at 16:58

      Jeśli budyń wychodzi za rzadki można dodać trochę skrobi ziemniaczanej lub jeszcze jeden budyń z torebki.
      Co do masy budyniowej która się zważyła, to myślę że tak na prawdę ona się nie zważyła. Ugotowany i ostudzony budyń jest zwarty i twardy, więc nie może się zważyć. Myślę, że chodzi o to, że masło/margaryna do przygotowania masy była źle ubita. Powiem szczerze, że nie lubię tego etapu, bo nie jest łatwo ubić masło na puch, jednak w wielu przepisach ta czynność się pojawia. Przypuszczam, że twoje masło było źle napowietrzone i po dodaniu budyniu były widoczne „wiórki” tłuszczu co wyglądało jakby się masa zważyła. Aby masło/margaryna łatwiej się ucierała warto wyjąć ją 10 minut wcześniej z lodówki.

      • MalinazOlsztyna

        12/11/2013 at 22:49

        Dzieki za odpowiedz.:)Moze zle utarlam maslo,bede probowac w tym tygodniu.Ostatnio w niedziele mialam za duzo masy budyniowej wiec znowu dodalam kakao i zrobilam jeszcze jedna warstwe.Juz bitej smietany nie robilam.I tak bylo bardzo dobre mimo ze mase kajmakowa kupilam

  9. Natalia

    18/07/2013 at 11:46

    Jadłam to ciasto w wykonaniu mojej siostry. Było przepyszne!! Aczkolwiek strasznie słodkie :) sama nie potrafię za bardzo robić deserów. Mam nadzieję że gdy w końcu zamieszkam sama to i na mój blog trafią jakieś przepisy :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/07/2013 at 20:07

      Ja gotowałam i piekłam prawie od zawsze, ale gdy miałam już swoją, własną kuchnię to mogłam na prawdę rozwinąć skrzydła i eksperymentować. Wiadomo, że nie zawsze wszystko wychodzi, a jeśli ktoś mówi inaczej to jest albo bezkrytyczny albo idealny. Na początku ważne są chęci.

  10. maria

    26/05/2013 at 12:17

    prosze mi powiedzięc do czego jest potrzebny cukier puder w treści przygotowania nie mogłam go znależć.. Dziękuję

    • jakpomasle

      jakpomasle

      26/05/2013 at 17:05

      Bo napisałam sam cukier. Dodałam w nawiasie, że chodzi o cukier puder, a konkretnie to do wykonania masy budyniwej:

      3. Przygotować masę budyniową. Z pół litra mleka ugotować budynie i
      ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem (pudrem) i stopniowo dodawać po
      łyżce budyniu. Utrzeć gładką masę i wyłożyć na herbatniki. Ułożyć
      kolejną i ostatnią warstwę herbatników.

      • maria

        29/05/2013 at 12:06

        Bardzo pieknie dziękuje zainformację. Państwa blog jest cudny, zyczę dużo sił i zdrowia. Czekamy z rodziną na wspaniałe Państwa propozycje kulinarne. Pozdrawiam

      • maria

        29/05/2013 at 12:06

        Bardzo pieknie dziękuje zainformację. Państwa blog jest cudny, zyczę dużo sił i zdrowia. Czekamy z rodziną na wspaniałe Państwa propozycje kulinarne. Pozdrawiam

        • jakpomasle

          jakpomasle

          31/05/2013 at 15:17

          Bardzo dziękujemy i cieszymy się, że się Pani podoba. Wszystkiego dobrego – Paula i Jacek:)

  11. maria

    26/05/2013 at 12:17

    prosze mi powiedzięc do czego jest potrzebny cukier puder w treści przygotowania nie mogłam go znależć.. Dziękuję

  12. Pingback: Ciasto szefowej : blog kulinarny i modowy

  13. Krashan Skóra Bhamaradżanga

    14/05/2013 at 22:39

    moja mama robi 3-bita, ale wyglada troche inaczej… ;)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      15/05/2013 at 09:07

      Jestem ciekawa czy wychodzi jej równie smaczny jak mój. Mój przepis jest bez śmietany 30%, a więc sprawdzi się u osób dbających o linię. To taka moja innowacja:)

      • zdrowooo

        24/05/2013 at 13:15

        o ironio.. karmel! budyn czyli mąka, czekolada, masa herbatników.. i bez dodatku tej śmietany nagle można to jeść i dbać o linie ;D proponuje poszukać przepisów z ksylitolem :) niestety dopiero w chorobie można sie przekonać co to dieta i zdrowa żywność :)

        • jakpomasle

          jakpomasle

          24/05/2013 at 13:26

          Przy diecie o ustalonym limicie kalorii np. 1500 kcal, kawałek 3 bita by nie zaszkodził;)
          A jeśli zdrowie doskwiera to faktycznie człowiek zaczyna inaczej postrzegać to co spożywa.

  14. kasia

    09/05/2013 at 17:48

    dlaczedo mleko w puszce jest brązowe?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      09/05/2013 at 18:01

      Mleko gotowałam w garnku z wodą przez 3 h. Tak powstała masa kajmakowa.

      • kasia

        10/05/2013 at 20:42

        jestem „ciemna jak tabaka w rogu” :) nie wiedziałam,że mleko zmienia barwe na skutek gotowania

      • kasia

        10/05/2013 at 20:42

        jestem „ciemna jak tabaka w rogu” :) nie wiedziałam,że mleko zmienia barwe na skutek gotowania

        • jakpomasle

          jakpomasle

          10/05/2013 at 21:07

          tak, zmienia barwę i jest bardzo smaczne – jak cukierki „krówki”

  15. Ewa

    02/05/2013 at 17:47

    Ciasto Wygląda na proste i pyszneeeeee!!!!!! :) …,, Chyba wypróbuje w niedziele :) I zapewne kiedy zrobię też zaraz zniknie :) (Takie są uroki posiadania czterech braci heh)

    • Ewa

      02/05/2013 at 17:53

      Ja zawsze robiłam innego (3-bit’a) Z upieczonego ciasta ,herbatników i masy kajmakowej :D Ale na pewno ten jest lepszy :) hehh

    • jakpomasle

      jakpomasle

      06/05/2013 at 19:03

      Gratuluję tylu braci, musiało być wam zawsze wesoło:)) Ja mam tylko jednego brata, ale tez potrafi zjeść:)))

  16. jakpomasle

    jakpomasle

    01/05/2013 at 08:50

    Zachęcam do wypróbowania przepisu. Ciasto łatwo się robi, a przy tym smakuje:)

  17. Justyna

    30/04/2013 at 20:31

    Magda-śnieżka to taki proszek, który ubijasz z zimnym mlekiem i wychodzi coś na kształt bitej śmietany, tylko delikatniejszej. Do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje ponad złotówkę. Pomysł na ciacho super, już robiłam i faktycznie pyszne, teraz spróbuję w nowej wersji.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      01/05/2013 at 08:49

      Taką masę dość często robię. Jest lekka, a dzięki galaretce ładnie się kroi. Ciasto szybko zniknęło:)

  18. Magda

    30/04/2013 at 14:06

    Co to jest ta śnieżka?

    • Kasia

      30/04/2013 at 19:41

      Bita śmietana w proszku.

    • Kasia

      30/04/2013 at 19:41

      Bita śmietana w proszku.

  19. Magda

    30/04/2013 at 14:06

    Co to jest ta śnieżka?

  20. eGroszek

    30/04/2013 at 10:42

    Ależ bym zjadła kawałek ^__^

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top