ciasto 3 bit

Dzisiaj przepis na ciasto 3 bit. Ciasto nazywa się na cześć batoników z herbatnikami, kremem i czekoladą, którymi kiedyś się po prostu zajadałam. Zazwyczaj przygotowuję ciasta, które się piecze i właśnie z tego powodu ten przepis może by nie trafił na mój blog. 3 bit nie wymaga piekarnika, dlatego polecam go paniom i panom którzy nie posiadają takiego sprzętu w swojej kuchni. Przepis dedukuję „loli”, która jakiś czas temu poprosiła właśnie o przepis na 3 bita.

Uwaga! Moje ciasto nie zawiera śmietany 30% tak jak podają prawie wszystkie przepisy. Nie przepadam za tak tłustą śmietaną, co nie znaczy, że jej całkowicie unikam w kuchni. Przygotowując ostatnią warstwę kremu zwyczajnie zaliczyłam wpadkę. Podczas ubijania śmietanka się zważyła się i cała porcja kremówki poszła do kosza. Tak już po prostu się zdarza. Całe ciasto szło jak po maśle, a ostatnia warstwa – klapa.

Nie zniechęciło mnie to do końca. Postanowiłam zrobić masę z mleka. Jak ją zrobiłam przeczytacie w opisie przygotowania. Efekt końcowy był taki, że ciasto pięknie się kroiło, jeszcze szybciej znikało i całej rodzinie smakowało.

Składniki ciasta 3 bit

  • 2,5 op. herbatników maślanych (po 250 g z Biedronki)
  • 1 puszka mleka słodzonego
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 masła
  • 0,7 l mleka
  • 1 galaretka cytrynowa
  • śnieżka
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

masa kajmakowa

Ciasto 3 bit – przepis krok po kroku

Masa kajmakowa z mleka zagęszczonego słodzonego

Najdłuższym etapem przygotowania ciasta jest przygotowanie karmelu. Puszkę mleka należy włożyć o garnku z wodą i gotować. Spotkałam się z różnymi wersjami co do czasu gotowania takiego mleka. Niektóre przepisy podają 4 h inne 1,5, a ostatnio przeczytałam w gazetce z przepisami, że puszkę należy nakłuć i tak gotować! Nie wiem co autorka miała na myśli, ale chyba tego nie przetestowała. Co by nie było: nie dziurawić puszki, niech spokojnie się gotuje.

Moje mleko gotowało się pod przykryciem i na najmniejszym gazie (małe parowanie wody i mniejsze straty energii). Po 3 godzinach i ostudzeniu do rana, mleko zamieniło się w kremową i przyjemną maź.

W sklepach są dostępne już gotowe takie masy. Mają nawet różne smaki: orzechowa, kokosowa itp. Nie będę wyliczała zalet domowej masy kajmakowej, ale powiem tylko tyle, że jest nieporównanie smaczniejsza. Jeśli sami nie porównacie, musicie uwierzyć mi na słowo.

1. Blachę (25×40 cm) wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć jedną warstwę herbatników, którą smarujemy karmelem.

masa kajmakowa

2. Znów ułożyć herbatniki.

ciasto 3 bit

3. Przygotować masę budyniową. Z pół litra mleka ugotować budynie i ostudzić. Miękkie masło utrzeć z cukrem (pudrem) i stopniowo dodawać po łyżce budyniu. Utrzeć gładką masę i wyłożyć na herbatniki. Ułożyć kolejną i ostatnią warstwę herbatników.

ciasto 3 bit

4. Przygotować masę z mleka. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody i odstawić do ostudzenia. Zimne mleko (pozostałe 200 ml) ubić ze śnieżką ok. 3-4 minuty. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce rozpuszczonej galaretki. Tak ubita pianę wyłożyć na ciasto i posypać startą czekoladą. Ciasto wstawić do lodówki do stężenia. W tym czasie herbatni lekko zmiękną dzięki czemu będą się ładnie kroić, a nie kruszyć.

ciasto 3 bit

Moje ciasto już po godzinie chłodzenia było testowane przez Jacka. A to, że poszedł po drugą porcję to znaczy chyba, że dobre było.