Strona główna Kuchnia Ciasta Ciastka przez maszynkę – tradycyjne

Ciastka przez maszynkę – tradycyjne

1 minut czytania
0
0

Te ciastka przypominają mi dzieciństwo, wtedy robiła je jeszcze moja babcia. Dziś, mimo receptury z tamtych lat, smak jest inny, ale równie dobry. Uwielbiam te ciastka ze względu, że mogą długo poleżeć i się nie popsuć. Idealne do kawy i podjadania.

Potrzebujemy:

  • 600 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 100 g smalcu
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 4 żółtka

 

Margarynę pokroić nożem w kostkę (łatwiej będzie zagniatać ciasto). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 2, 3 godziny w chłodne miejsce, aby ciasto stężało. Ciastka wyrabiać w maszynce z korbką i specjalną przystawką do ciastek.

Wczytaj więcej podobnych artykułów
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Czytaj rownież

Nie mów tego głośno: „Żywność to sama chemia” cz.1

W ostatnim moim poście padło sformułowanie „żywność to sama chemia”. Ta fraza już chyba na…