Home Kuchnia Ciasta Ciastka przez maszynkę – tradycyjne

Ciastka przez maszynkę – tradycyjne

1 min read
0
0

Te ciastka przypominają mi dzieciństwo, wtedy robiła je jeszcze moja babcia. Dziś, mimo receptury z tamtych lat, smak jest inny, ale równie dobry. Uwielbiam te ciastka ze względu, że mogą długo poleżeć i się nie popsuć. Idealne do kawy i podjadania.

Potrzebujemy:

  • 600 g mąki
  • 100 g margaryny
  • 100 g smalcu
  • 200 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu cytrynowego
  • 4 żółtka

 

Margarynę pokroić nożem w kostkę (łatwiej będzie zagniatać ciasto). Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto i odstawić na 2, 3 godziny w chłodne miejsce, aby ciasto stężało. Ciastka wyrabiać w maszynce z korbką i specjalną przystawką do ciastek.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…