Ciasta

Wafle przekładane galaretką – najlepsze!

wafle przekładane galaretką

Wafelki idą u mnie w domu jak świeże bułeczki. Ja od zawsze je lubiłam – od suchych, aż poprzez te smarowane konfiturą, a Jacka nie trzeba namawiać na żadne słodycze. Jego dieta jest tak zbilansowana, że nie odmawia sobie niczego, ale oczywiście w rozsądnych proporcjach. Tak więc dziś na deser są wafelki przekładane masą z galaretki i śmietany. Przepis prosty i szybki, na pewno uda się każdej pani domu.

Wafelki idą u mnie w domu jak świeże bułeczki. Nie wiem co w nich jest takiego wyjątkowego, ale od zawsze je lubiłam. Począwszy od suchych, na smarowanych konfiturą skończywszy. Mojego Jacka też nie trzeba namawiać na żadne słodycze. Jego dieta jest tak zbilansowana, że nie odmawia sobie niczego. Oczywiście stara się zachować rozsądne proporcje, ale jednak…

Dziś na deser są wafle przekładane galaretką. Przepis jest prosty i szybki, dlatego poradzi sobie z nim każda początkująca Pani Domu. Również Pan Domu, który ma dwie lewe ręce nie wróci z kuchni na tarczy. ;)

wafle przekładane galaretką

Robisz wafle przekładane? Oto niezbędne składniki:

  • 1 lub 2 galaretki
  • 200 g śmietany 18%
  • kostka margaryny
  • 90 g cukru
  • 1 opakowanie wafli do przekładania

Przepis krok po kroku

1. Margarynę przełóż do rondla, dodaj cukier oraz śmietanę.

2. Masę zagotuj, wymieszaj i wyłącz.

3. Wsyp galaretkę do masy i mieszaj, aż się rozpuści.

4. Tak przygotowaną masę musisz studzić przez co najmniej 1h.

5. A gdy masa wystygnie, to możesz śmiało przekładać wafle.

Wskazówka: Tak przełożone wafle wstawiłam do lodówki, aby masa szybko zastygła, a wafle ładnie się kroiły. Tym razem pokroiłam je w trójkąty.

Pewnie zastanawiacie się skąd ten kolorek? Nie jest to efekt Photoshopa! Po prostu dodałam odrobinę barwnika spożywczego do masy. Prawda, że ładne? Używacie czasem barwników spożywczych? Jakieś inne pomysły, jak smacznie wypełnić wafle przekładane? Ktoś, coś? ;)

wafle przekładane galaretką

6 Comments

6 Comments

  1. Natalia

    17/04/2014 at 10:54

    znalazłam!! wiedziałam że ten przepis gdzieś tu jest :D

    • jakpomasle

      jakpomasle

      18/04/2014 at 23:03

      :)

  2. Justyna

    10/03/2014 at 14:04

    Zrobiłam, wyszły smaczne :) tylko same wafelki straciły swoją chrupkość, przekładałam zimną masą… czy to jest normalne w przypadku wafli domowej roboty?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/03/2014 at 14:25

      Wafelki przełożone masą, nie będą tak chrupkie jak suche. Aby jednak jak najbardziej były „sztywne” po przełożeniu wkładam je do zamrażarki na 15-20 minut.

  3. Natalia

    19/02/2014 at 20:56

    jadlam :) w wykonanie mojego faceta, smaczne ale wole z masa zrobiona z mleka :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/02/2014 at 21:02

      mi też smakują, ale chyba smaczniejsze były z kajmakiem, tylko mocno słodkie :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top