Ciasta

Szarlotka z prażonymi jabłkami na weekend

szarlotka

Miała być szarlotka na weekend, ale zniknęła z ostatnim okruszkiem jeszcze wczoraj. Dobrze, że zdjęcia robię na samym początku, zanim ktokolwiek dyskretnie spałaszuje porcje lub dwie jeszcze ciepłego ciasta :)

Miała być szarlotka na weekend, ale zniknęła z ostatnim okruszkiem jeszcze wczoraj. Dobrze, że zdjęcia robię na samym początku, zanim ktokolwiek dyskretnie spałaszuje porcje lub dwie jeszcze ciepłego ciasta :)
Przepis na szarlotkę już był na blogu, ale któż by miał zastrzeżenia przed kolejnymi zdjęciami pysznego ciastka ;)

Szarlotkę przygotowałam z połowy poniższych składników i w okrągłej formie o średnicy 24 cm.

Półkruche ciasto

  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. skrobi ziemniaczanej
  • szklanka cukru pudru
  • 2 jajka
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

oraz

  • 2 kg jabłek
  • cynamon

Przesiać mąkę pszenną i skrobię, wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Masło (lub margarynę) posiekać nożem i rozgnieść palcami z mąką i śmietaną. Dodać jajka i wyrabiać na gładką masę. Ciasto będzie gładkie podzielić je na 2/3 i 1/3. Mniejszą część zamrozić, większy kawałek schłodzić w lodówce przez 1h.

Jabłka umyć, cienko obrać i pokroić w kostkę. Tak przygotowane wrzucić do dużego garnka i smażyć około 10 minut. W trakcie dodać (jeśli lubicie) pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowane ciasto wyjąć z lodówki. Rozwałkować i wyłożyć spód tortownicy zabezpieczonej papierem do pieczenia. Ciasto podziurkować widelcem i wstawić do gorącego piekarnika na 10 minut w temp. 180º C. Na podpieczony spód wyłożyć uprażone jabłka. Na wierzch szarlotki zetrzeć na tarce pozostałe ciasto z zamrażarki. Szarlotkę piec 35 minut w 180° C. Gotowe i ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Lekko przestudzoną szarlotkę posypać cukrem pudrem.

szarlotka

Które polskie ciasto lepsze: sernik czy szarlotka? Jestem ciekawa Waszych komentarzy.

7 Comments

7 Comments

  1. Janek90

    26/08/2014 at 22:38

    Szukałem czego na słodko a tu proszę taki przepis jutro trzeba się wziąć do roboty i wieczorkiem wykorzystać przepis.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/09/2014 at 14:28

      Janku, jak ciasto?

  2. gin

    17/08/2014 at 17:04

    Szarlotek nigdy dość! Wygląda cudnie :)

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      26/08/2014 at 11:35

      Dziękuję ;)

  3. Lena

    14/08/2014 at 14:45

    Pyszna taka szarlotka :) Ja za sernik i szarlotkę tak samo dam się pokroić :)

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      26/08/2014 at 11:33

      Ja mam podobnie, z tym że, latem wolę bardziej szarlotkę, zimą sernik :)

  4. Natalia

    14/08/2014 at 14:35

    mmmm mniam ale bym sobie dziabnęła takiego ciacha :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top