Home Kuchnia Ciasta Rogaliki drożdżowe z dżemem – baaaardzo puszyste

Rogaliki drożdżowe z dżemem – baaaardzo puszyste

4 min read
42
0
rogaliki drożdżowe

Ostatnio zrobiłam puszyste rogaliki drożdżowe z dżemem. Na sam widok nie mogłam się oprzeć, więc zjadłam kilka od razu po wyjęciu z piekarnika. Rogaliki drożdżowe smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe. Może, to kwestia wprawy, albo po prostu szczęście, ale ciasto drożdżowe zawsze wychodzi mi puszyste. Ale tym razem przeszłam samą siebie. Nie pamiętam, kiedy ciasteczka były tak lekkie i puszyste.

Do środka rogalików najlepiej pasuje marmolada śliwkowa. Niektórzy nadziewają je masą twarogową albo Nutellą. Ponieważ nie miałam żadnej z tych rzeczy pod ręką, a do sklepu daleko, to wykorzystałam dżem truskawkowy Kto się skusi?

rogaliki drożdżowe

Aby zrobić rogaliki drożdżowe potrzebujesz:

  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  • 200-250 ml mleka
  • 75 g cukru
  • 2 szczypty soli
  • 50 g masła
  • 2 jajka

oraz dżem/marmolada i cukier puder do posypania (polecam trzcinowy, bo pięknie pachnie).

Jak zrobić rogaliki drożdżowe:

1. Do miseczki wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, cukier i mieszaj, aż się wszystko rozpuści. Po roztopieniu masła trzeba je jeszcze ostudzić.

2. Przesiej mąkę do miski wbij całe 2 jaja. Następnie miseczkę z mlekiem zostaw na 15-30 minut, aż zgęstnieje, po czym wlej całość do mąki i wymieszaj dokładnie.

3. W trakcie zagniatania ciasta dodaj sól oraz rozpuszczone masło. Gdy wszystkie składniki się połączą przykryj ciasto ściereczką i odstaw na godzinę. Tak przygotowane ciasto powinno być dość wilgotne.

4. Gdy ciasto już wyrośnie musisz podzielić je na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj i wykrój nożem paski co 12 cm.

5. Z pasków ciasta wytnij trójkąty równoboczne o podstawie 8-10 cm. Na węższą część trójkąta połóż nadzienie, a następnie zwiń w rogala zakręcając końce do środka.

6. Rogaliki piecz w temperaturze 200° C przez koło 12 minut. Aby były ładniejsze możesz przed pieczeniem posmarować je roztrzepanym jajkiem.

rogaliki drożdżowe

Volia, rogaliki drożdżowe są gotowe. Prawda, że proste?! Jeśli macie inne pomysły na nadzienie do rogalików, to koniecznie podzielcie się swoim patentem w komentarzach? :)

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

42 komentarze

  1. jagoda1780

    27/11/2016 at 10:46

    a można zamiast masła to margaryne

    Reply

  2. iza

    23/10/2016 at 16:39

    Oj,naprawde pyszne te rogaliki,wlasnie maz sie objada☺

    Reply

  3. Malwina Paszkiewicz

    20/02/2016 at 17:03

    A ja musiałam dodac o wiele wiecej mąki żeby ciasto nie kleilo sie do reki…..

    Reply

  4. Kasia Bednarek

    27/01/2016 at 16:10

    rogaliki pyszne, mięciutkie, łatwe w zrobieniu i przede wszystkim idealne dla takich łasuchów jak ja :D

    Reply

  5. Małgosia

    14/11/2015 at 18:58

    Mniam! Pyyyyyyyszniutkie! Dzięki za przepis. to moje pierwsze rogaliki drożdżowe. Wyszły cudnie, smakują tak samo, rodzina oszalała. Rewelacja. Na pewno będzie to mój ulubiony przepis!

    Reply

  6. Angelika

    05/09/2015 at 21:53

    Ja do ciasta dodałam jeszcze 1 opakowanie budyniu waniliowego, zamiast masła dodałam margarynę, i jeszcze trochę i jedno opakowanie cukru wanilinowego. A nadzieniem był dżem porzeczkowy. Pyszności :)

    Reply

  7. Szara

    25/05/2015 at 17:21

    ZROBIŁAM! wyszły rewelacyjne, miałam zjeść tylko 3 a zjadłam chyba z 10
    :D:D:D:D mój narzeczony stwierdził że są to najlepsze rogaliczki jakie
    jadł :D

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/05/2015 at 09:40

      Super! Bardzo dziękuję. :) Ten wyjątkowy smak to jest największa zaleta i wada tych rogalików. Jak już się zacznie jeść, to nie można się oderwać. :)

      Reply

  8. Aleksandra Ptasinska

    23/05/2015 at 10:10

    Przepis rewelacyjny :) rogaliki podbiły serca mojej rodziny :) Dziękuję

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      27/05/2015 at 09:39

      Wyglądają rewelacyjnie! Pozdrawiam :)

      Reply

  9. Justyna

    26/03/2015 at 14:13

    Wspaaniałe :) Delikatne i mocno puszyste :) Dziękuję za przepis.Są najlepsze <3

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      28/03/2015 at 20:40

      To świetnie:) Bardzo się cieszę, że wyszły super:)

      Reply

  10. Pralina

    23/03/2015 at 16:21

    Dzień dobry,
    a ja mam takie pytanie.. otóż co robie źle że wychodza mi chrupiace … :( nie wazne czy wyciagne zarumienione blade czy przypieczone :(
    w piekarniku gazowym moge je nawet za bardzo przypiec ale i tak będą miekkie natomiast u mamy w elektryccznym nie ważne czy 150, 180 czy 200 stopni a wychodza chrupiące. dodaje 5 jajek , 1 kg mąki 150 g masła, 100g drozdzy mleko „na oko” niecala szklanka pewnie i kilka lyżek cukru.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/03/2015 at 12:47

      Wydaje mi się, że za mało dodajesz mleka. Na 1 kg mąki powinno być około 400 ml czyli 2 szklanki. Masła powinno być troszkę mniej (100g) i podobnie drożdży (80 g), ale one tutaj najmniej przyczynią się do kruchości. Najważniejsze to mniej masła i więcej mleka. Tobie bardziej wychodzi krucho-drożdżowe.
      Jak przygotowujesz ciasto z 1kg mąki, pomnóż pozostałe składniki razy dwa (cukier do smaku, ale i do wyrośnięcia drożdży jest ważny).
      Mam nadzieję, że pomogłam :)

      Reply

      • Pralina

        28/03/2015 at 11:27

        super! dziękuję , nie spodziewałam się tak szybkiej odpowiedzi . Myślałam że to wina piekarnika że wychodzą krucho-drożdżowe , bo w gazowym mogę dodawać składniki ” na oko” i zawsze rogale są miekkie:) zaraz się zabieram do pichcenia. nie poddam się ! napiszę jakie wyszły z Pani przepisu .

        Reply

        • jakpomasle

          jakpomasle

          28/03/2015 at 20:39

          To prawda, że w gazowym piecze się „trudniej”, ale proporcje składników są bardzo ważne. Pamiętaj, aby drożdżowe ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika. Koniecznie napisz jak wyszły!
          :))

          Reply

          • Pralina

            01/04/2015 at 14:42

            wyszły o niebo lepsze !!! winą moze byla tez zbyt niska temperatura.. pierwsza blaszkę wyciągnełam i były bardzo mieciutkie , przy wyciaganiu drugiej zaś wyszłły twarde i już sie przestraszyłam ale ZMIĘKŁY. jednak to nie jest to samo co w piekarniku gazowym.. w nim wychodzą zawsze miękkie. te zaś są z zewnątrz leciutko chrupiące ale bardziej puszyste i miękkie w srodku. Nie wiem juz jak dobierac skladniki :)

            próbuje dalej ! może na Welkanoc wyjdą jeszcze lepsze !

  11. Syrenka Anna

    18/03/2015 at 11:39

    Wydaje mi się, że podany przez Ciebie sposób jest świetny, z chęcią go wypróbuje w najbliższym czasie. Wcześniej robiłam tylko takie http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-rogaliki-drozdzowe-z-dzemem/ też dobre, ale warto w końcu spróbować czegoś nowego. Dzięki za ten przepis.

    Reply

  12. Karola

    09/12/2014 at 17:58

    Genialne wyszły :) Wprawdzie ja nie umiałam ich tak ładnie zawinąć po rogalikowemu, ale widać co to :P Ale serio, robiłam takie rogaliki już z różnych przepisów i ten jest idealny.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      02/01/2015 at 21:40

      Super! Miło słyszeć, że mój przepis się udał. Pozdrawiam:)

      Reply

  13. ania

    28/11/2014 at 16:02

    pyszne, wlasnie zrobilam i rodzinka caly czas podbiera, nie wiem czy do jutra wytrzymaja:) Zrobilam z marmoladka, jablkiem i z bananem z gorzka czekolada.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      02/01/2015 at 21:41

      Świetnie:) Bardzo się cieszę. Banan i gorzka czekolada brzmi świetnie! Kiedyś wypróbuję :)

      Reply

  14. gosia

    31/10/2014 at 20:14

    pyszne :))) właśnie pierwszą „turę” wyjęłam z piekarnika, robiłam je z powidłami śliwkowymi (pycha), cukru dałam „na oko” (pnieważ nie mam wagi kuchennej :) dałam 4 duże łyżki, nie są za słodkie, takie w sam raz :))

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      03/11/2014 at 13:28

      Super. Do ciasta drożdżowego nie trzeba dodawać szczególnie dużo cukru. Słodycz marmolady czy powideł robi swoje.
      Pozdrawiam :))

      Reply

  15. patrycja

    16/10/2014 at 12:25

    Od dłuższego czasu robie je raz w tygodniu tylko z budyniem….sa pyszneeee polecam

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/10/2014 at 10:48

      Z budyniem nie robiłam, ale będę musiała to nadrobić.

      Reply

  16. Natalia

    13/10/2014 at 18:12

    Ciasto fajnie się rozwałkowuje, rogaliki puszyste, ale moim zdaniem za bardzo czuć drożdże.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      17/10/2014 at 10:42

      Można dodać nieco mniej (30g), ale wydaje mi się że to zależy od rodzaju drożdży i gdzie je kupujemy. Ja najczęściej kupuję w osiedlowym sklepie, rzadziej w dyskoncie i widzę różnice nie tylko w konsystencji, ale i w smaku ;)

      Reply

  17. kasia

    18/09/2014 at 23:59

    wyrabiać ciasta tak długo, żeby odrywało się od dłoni?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      23/09/2014 at 14:12

      Właściwie tak. Powinno być gładkie i jednolite. Jeśli klei się do dłoni, należy dosypać nieco mąki i jeszcze przez chwilę wyrabiać.

      Reply

  18. Ania

    19/04/2014 at 19:21

    zrobiłam, ciasto pyszne, delikatne, puszyste, miekkie :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/05/2014 at 15:05

      Super! Takie powinno być. Smacznego :)

      Reply

  19. Klaudia De

    21/03/2014 at 10:07

    Ciasto trzeba pod ściereczką odstawić w ciepłe miejsce, czy nie jest to konieczne?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      21/03/2014 at 14:20

      Przy drożdżowym konieczne, bo musi podrosnąć. Można zostawić na blacie w kuchni, nie musi być specjalnie ciepłe, chociaż ja często wstawiam je do lekko nagrzanego piekarnika (50 st. C).

      Reply

  20. Natalia

    13/03/2014 at 19:10

    mmmmmmmmmmmmm uwielbiam!! :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/03/2014 at 14:11

      Dobre są i szybko zniknęły. A dziś piekę chlebek :)

      Reply

      • Natalia

        16/03/2014 at 23:05

        a ja wczoraj piekłam tort na urodziny siostry :)

        Reply

  21. Kama

    13/03/2014 at 11:25

    Ile rogalików wychodzi z przepisu?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      13/03/2014 at 23:42

      Mi wyszło 2,5 blaszki „piekarnikowe”, ale można zrobić nieco większe rogaliki, to będą 2 blachy (na każdej ok 20 szt).

      Reply

  22. nathaliae

    13/03/2014 at 09:35

    Rogaliki są N-A-J-L-E-P-S-Z-E ! ;D
    z marmoladką oczywiście. mniam!

    Reply

  23. Kamila

    12/03/2014 at 23:19

    Wyglądają zabójczo ;) Czy można użyć drożdży suchych i nadziać je kostką czekolady każdy?

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      12/03/2014 at 23:41

      Pewnie, że można. Czasem używam suchych drożdży. A z czekoladą będą pyszne :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…