Home Kuchnia Ciasta Pyszne ciasto cytrynowa kostka bez pieczenia

Pyszne ciasto cytrynowa kostka bez pieczenia

5 min read
5
0

Z gotowaniem to jest tak, że z wielkiej przyjemności potrafi zmienić się w wielką udrękę. Najczęściej tak się dzieje przed świętami. W dwa dni trzeba przygotować kilkanaście różnych potraw, a do tego w ilości, która spokojnie nakarmiła by pułk wojska. Pół biedy, gdy mamy kogoś do pomocy. Ale przecież nie zawsze tak jest.

Ale to jeszcze nie koniec. Poza daniami obiadowymi, przekąskami i dodatkami do posiłków trzeba jeszcze upiec ciasta! Obowiązkowo babka, makowiec i sernik, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jeszcze jakieś ciasteczka do pochrupania i może coś lekkiego na deser, na przykład galaretka z bitą śmietaną.

Ja już kilka lat temu powiedziałam sobie dość(!). Na święta gotuję tylko odrobinę więcej, niż w normalne dni. To na wypadek, gdybyśmy mieli niezapowiedzianych gości lub nieprzewidziany apetyt. Ciast też już nie piekę tylu co kiedyś. Wystarczają mi jedno, góra dwa ciasta i to wszystko. Dlatego w tym roku na naszym wielkanocnym stole zagości ciasto „Cytrynowa kostka”. Stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a do tego łatwe i bez pieczenia.

Trudno jest opisać smak ciasta słowami, ale spróbuję: Delikatne i aksamitne nadzienie, niczym ptasie mleczko, włożone pomiędzy dwa kruche herbatniki. Dosłownie rozpływa się w ustach. Nuta cytryny orzeźwia i sprawia, że od razu chcesz sięgnąć po więcej, bo jeden kawałek to zdecydowanie za mało.

Składniki:

  • 32 herbatniki
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 20 g żelatyny
  • 120 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem Winiary
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Ciasto przygotowaliśmy w formie o wymiarach 20 x 29 cm

  1. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na dno wyłóż herbatniki.
  2. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, wymieszaj. Gdy napęcznieje, dodaj kilka łyżek gorącej wody i rozmieszaj. Gdyby żelatyna nie chciała się całkowicie rozpuścić, wstaw naczynie do gorącej wody i wymieszaj. Lekko ostudź.
  3. Jogurt grecki ubij z cukrem pudrem. Śmietankę 30% ubij osobno. Połącz delikatnie obie masy. Na końcu dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Tężejącą masę wylej na herbatniki i wyrównaj powierzchnie przy pomocy łopatki. Wstaw do lodówki.
  5. Galaretki rozpuść w ok.300 ml wrzątku. Rozmieszaj do rozpuszczenia i ostudź.
  6. Gdy masa jogurtowo – śmietanowa zastygnie, wylej na nią tężejąca galaretkę.
  7. Na mleku ugotuj budynie. Ostudź.
  8. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę, a w trakcie ucierania dodawaj po łyżce budyniu.
  9. Jednolitą masę wyłóż na zastygniętą galaretkę.
  10. Ułóż ostatnią warstwę herbatników.
  11. Ciasto wstaw do lodówki, aby ostatnia masa lekko stężała.

    EDIT: Masę wylej tylko na całe herbatniki (4×4 szt). Blaszka jest większa, dlatego podnieś jeden bok folii/papieru do pieczenia i usztywnij go z zewnątrz tekturką. W ten sposób otrzymasz formę dopasowaną do wielości herbatników.

Czy Ty też masz czasami dosyć świątecznych przygotowań? Tyle sprzątania i gotowania, a święta trwają tylko 2-3 dni. Może zamiast tego, lepiej skupić się na spędzaniu czasu z bliskimi?

ciasto cytrynowe kostka

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

5 komentarzy

  1. PATI

    04/07/2015 at 12:53

    Witam, ciasto wyszło idealne jak na zdjęciu, polecam :)

    Reply

  2. apple

    13/06/2015 at 10:48

    Witam
    Właśnie zrobiłam ciastka, nie wiem dlaczego ale herbatniki były strasznie mokre, polewę jogurtową musiałam dorobić bo z podanych składników wychodzi jej za mało i tak samo jest z galaretką, musiałam użyć cztery a nie dwie a miałam wymiarowo taka samą blachę.

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/06/2015 at 23:41

      Do przygotowania ciasta proponuję użyć maślanych herbatników. Ostatnio odkryłam, że są na ryku ich dwa rodzaje. Pierwsze to tanie zwykłe herbatniki, drugie są nieco droższe i maślane, a w smaku przyjemne i bardzo kruche, dlatego bardziej nadają się do ciasta (jak również smaczniejsze solo). Mimo wszystko, aby bardzo nie zmiękły, masa jaką wylewamy na nie, musi być tężejąca – czyli już nie rzadka, ale i nie całkiem gęsta, bo nie utworzy gładkiej powierzchni.
      Ciasto przygotowałam w blaszce o wymiarach 20×29 cm i wyłożyłam na dno 16 herbatników (4×4). O jednej rzeczy w przepisie nie wspomniałam (za co przepraszam i już edytuję), mianowicie masę wylałam tylko na całe herbatniki (nie układałam połówek, tylko całe sztuki, a wtedy zostaje taki wolny pasek). Podniosłam jeden bok z papierem/folią, usztywniłam aby było w miarę równo i wylałam masę. Składników użyłam w ilości jak w przepisie. Myślę, że to mogła być przyczyna, że zabrakło Ci masy i galaretki.
      Dziękuję za komentarz. Teraz będę pamiętać, aby pisać o wszystkich szczegółach.

      Pozdrawiam :)

      Reply

  3. Natalia

    03/04/2015 at 13:13

    ja w tym roku ciasta nie ruszam ale wygląda pysznie :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Prosto z pieca: Chrupiące zapiekanki z pieczarkami. Ten smak uzależnia…

Chrupiąca, miękka w środku, z soczystymi pieczarkami i ciągnącym serem. Chrupiące zapiekan…