Ciasta

Pyszne ciasto cytrynowa kostka bez pieczenia

ciasto cytrynowe kostka

Z gotowaniem to jest tak, że z wielkiej przyjemności potrafi zmienić się w wielką udrękę. Najczęściej tak się dzieje przed świętami. W dwa dni trzeba przygotować kilkanaście różnych potraw, a do tego w ilości, która spokojnie nakarmiła by pułk wojska. Pół biedy, gdy mamy kogoś do pomocy. Ale przecież nie zawsze tak jest.

Z gotowaniem to jest tak, że z wielkiej przyjemności potrafi zmienić się w wielką udrękę. Najczęściej tak się dzieje przed świętami. W dwa dni trzeba przygotować kilkanaście różnych potraw, a do tego w ilości, która spokojnie nakarmiła by pułk wojska. Pół biedy, gdy mamy kogoś do pomocy. Ale przecież nie zawsze tak jest.

Ale to jeszcze nie koniec. Poza daniami obiadowymi, przekąskami i dodatkami do posiłków trzeba jeszcze upiec ciasta! Obowiązkowo babka, makowiec i sernik, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Jeszcze jakieś ciasteczka do pochrupania i może coś lekkiego na deser, na przykład galaretka z bitą śmietaną.

Ja już kilka lat temu powiedziałam sobie dość(!). Na święta gotuję tylko odrobinę więcej, niż w normalne dni. To na wypadek, gdybyśmy mieli niezapowiedzianych gości lub nieprzewidziany apetyt. Ciast też już nie piekę tylu co kiedyś. Wystarczają mi jedno, góra dwa ciasta i to wszystko. Dlatego w tym roku na naszym wielkanocnym stole zagości ciasto „Cytrynowa kostka”. Stosunkowo szybkie w przygotowaniu, a do tego łatwe i bez pieczenia.

Trudno jest opisać smak ciasta słowami, ale spróbuję: Delikatne i aksamitne nadzienie, niczym ptasie mleczko, włożone pomiędzy dwa kruche herbatniki. Dosłownie rozpływa się w ustach. Nuta cytryny orzeźwia i sprawia, że od razu chcesz sięgnąć po więcej, bo jeden kawałek to zdecydowanie za mało.

Składniki:

  • 32 herbatniki
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 20 g żelatyny
  • 120 g cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe z cukrem Winiary
  • 100 g masła

Sposób przygotowania:

Ciasto przygotowaliśmy w formie o wymiarach 20 x 29 cm

  1. Blaszkę wyłóż folią spożywczą. Na dno wyłóż herbatniki.
  2. Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, wymieszaj. Gdy napęcznieje, dodaj kilka łyżek gorącej wody i rozmieszaj. Gdyby żelatyna nie chciała się całkowicie rozpuścić, wstaw naczynie do gorącej wody i wymieszaj. Lekko ostudź.
  3. Jogurt grecki ubij z cukrem pudrem. Śmietankę 30% ubij osobno. Połącz delikatnie obie masy. Na końcu dodaj sok wyciśnięty z cytryny oraz żelatynę. Dokładnie wymieszaj.
  4. Tężejącą masę wylej na herbatniki i wyrównaj powierzchnie przy pomocy łopatki. Wstaw do lodówki.
  5. Galaretki rozpuść w ok.300 ml wrzątku. Rozmieszaj do rozpuszczenia i ostudź.
  6. Gdy masa jogurtowo – śmietanowa zastygnie, wylej na nią tężejąca galaretkę.
  7. Na mleku ugotuj budynie. Ostudź.
  8. Miękkie masło zmiksuj na puszystą masę, a w trakcie ucierania dodawaj po łyżce budyniu.
  9. Jednolitą masę wyłóż na zastygniętą galaretkę.
  10. Ułóż ostatnią warstwę herbatników.
  11. Ciasto wstaw do lodówki, aby ostatnia masa lekko stężała.

    EDIT: Masę wylej tylko na całe herbatniki (4×4 szt). Blaszka jest większa, dlatego podnieś jeden bok folii/papieru do pieczenia i usztywnij go z zewnątrz tekturką. W ten sposób otrzymasz formę dopasowaną do wielości herbatników.

Czy Ty też masz czasami dosyć świątecznych przygotowań? Tyle sprzątania i gotowania, a święta trwają tylko 2-3 dni. Może zamiast tego, lepiej skupić się na spędzaniu czasu z bliskimi?

ciasto cytrynowe kostka

5 Comments

5 Comments

  1. PATI

    04/07/2015 at 12:53

    Witam, ciasto wyszło idealne jak na zdjęciu, polecam :)

  2. apple

    13/06/2015 at 10:48

    Witam
    Właśnie zrobiłam ciastka, nie wiem dlaczego ale herbatniki były strasznie mokre, polewę jogurtową musiałam dorobić bo z podanych składników wychodzi jej za mało i tak samo jest z galaretką, musiałam użyć cztery a nie dwie a miałam wymiarowo taka samą blachę.

    • jakpomasle

      jakpomasle

      14/06/2015 at 23:41

      Do przygotowania ciasta proponuję użyć maślanych herbatników. Ostatnio odkryłam, że są na ryku ich dwa rodzaje. Pierwsze to tanie zwykłe herbatniki, drugie są nieco droższe i maślane, a w smaku przyjemne i bardzo kruche, dlatego bardziej nadają się do ciasta (jak również smaczniejsze solo). Mimo wszystko, aby bardzo nie zmiękły, masa jaką wylewamy na nie, musi być tężejąca – czyli już nie rzadka, ale i nie całkiem gęsta, bo nie utworzy gładkiej powierzchni.
      Ciasto przygotowałam w blaszce o wymiarach 20×29 cm i wyłożyłam na dno 16 herbatników (4×4). O jednej rzeczy w przepisie nie wspomniałam (za co przepraszam i już edytuję), mianowicie masę wylałam tylko na całe herbatniki (nie układałam połówek, tylko całe sztuki, a wtedy zostaje taki wolny pasek). Podniosłam jeden bok z papierem/folią, usztywniłam aby było w miarę równo i wylałam masę. Składników użyłam w ilości jak w przepisie. Myślę, że to mogła być przyczyna, że zabrakło Ci masy i galaretki.
      Dziękuję za komentarz. Teraz będę pamiętać, aby pisać o wszystkich szczegółach.

      Pozdrawiam :)

  3. Natalia

    03/04/2015 at 13:13

    ja w tym roku ciasta nie ruszam ale wygląda pysznie :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top