Home Kuchnia Ciasta Puszyste jagodzianki drożdżowe

Puszyste jagodzianki drożdżowe

3 min read
9
0
jagodzianki

Leśne jagody za chwilę się skończą, zatem ostatni dzwonek, aby zabrać się za jagodzianki drożdżowe. Borówka amerykańska nie zastąpi prawdziwych kwaśno-słodkich jagód! Jeśli nie zdążyliście kupić tych owoców na czas lub sezon się skończył wcześniej niż zwykle, warto zainwestować w dobrej jakości dżem lub konfiturę z jagód. Puszyste ciasto drożdżowe z leśnym nadzieniem wynagrodzi cały trud. Do zestawu obowiązkowo szklanka ciepłego mleka. Szkoda, że nie ma takich domowych zestawów w Drive’ach Slow Food.

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 7 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 80 g stopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

oraz

szklanka jagód, cukier puder do posypania oraz 1 jajko do smarowania

jagodzianki

Jagody przebrać i delikatnie opłukać. Odsączyć.

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2-3 łyżki mąki i odstawić, aż powstanie pianka. Dodać rozczyn do pozostałych składników. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić, aby wyrosło. Gdy podwoi swoją objętość, podzielić je na pół, a każdą z części uformować w wałek i odrywać po kawałku formując kulki. Na każdą część ciasta nałożyć łyżeczkę jagód i zakleić, układając sklejeniem do spodu.

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Układać jagodzianki, tak aby lekko się stykały ze sobą, a forma w całości była wypełniona. Przed upieczeniem dobrze je posmarować roztrzepanym jajkiem i postawić w ciepłe miejsce na kilka minut, aby podrosły.

Nagrzać piec do 190º C. Wstawić jagodzianki i piec, do momentu aż się zarumienią. Po upieczeniu, pozwólmy im chwilę odparować, a po chwili można posypać cukrem pudrem. Podawać z ciepłym mlekiem.

jagodzianki

Smacznego!

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

9 komentarzy

  1. iwww

    17/01/2017 at 01:35

    suche drozdze tez do cieplego mleka dac

    Reply

  2. Martyna

    24/08/2014 at 12:01

    „Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2-3 łyżki mleka i odstawić, aż powstanie pianka” ?

    Reply

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      24/08/2014 at 19:06

      Wkradł się błąd. Chodzi oczywiście 2-3 łyżki mąki. Pozdrawiam :)

      Reply

  3. gin

    23/08/2014 at 18:59

    Mmm, takie pełen owoców… Coś pysznego!

    Reply

  4. Wioletta

    23/08/2014 at 15:21

    Ok idę piec tylko że jegody zastąpie malinami :-)

    Reply

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      26/08/2014 at 11:41

      Widzieliśmy zdjęcia. Przepyszne :)

      Reply

  5. Natalia

    21/08/2014 at 19:41

    nawet przepisu nie czytałam, uwielbiam jagodzianki!! Kocham jagodzianki!! Dajcie troszkę :) choć jedną…

    Reply

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      21/08/2014 at 22:55

      Jeszcze kilka zostało. Wpadaj :)

      Reply

  6. marcela

    21/08/2014 at 16:13

    mniam! wiedziałam, że dopadnie mnie ślinotok kiedy tu wejdę!

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …