Ciasta

Przepyszna rozeta drożdżowa z serem i rodzynkami

rozeta drożdżowa

Ciasto drożdżowe ostatnio należy do moich faworytów. Jedna kostka drożdży się kończę i kupuję kolejną. Tym razem upiekłam drożdżową rozetę z dodatkiem sera twarogowego i słodkich rodzynek. Nadzienie wyszło bardzo treściwe i takie… bardzo serowe.

Ciasto drożdżowe ostatnio należy do moich faworytów. Jedna kostka drożdży się kończę i kupuję kolejną. Tym razem upiekłam drożdżową rozetę z dodatkiem sera twarogowego i słodkich rodzynek. Nadzienie wyszło bardzo treściwe i takie… bardzo serowe. Próbując pierwszy kawałek rozety, przypomniało mi się, jak to kiedyś, jeszcze w czasach szkolnych, można było natrafić na ser w drożdżówkach z serem. Dziś jest z tym różnie, dlatego bardzo lubię i polecam domowy wypiek ciast drożdżowych. W planach mam kolejne przepisy z drożdżami w roli głównej. Mam nadzieję, że też lubicie takie wypieki?

rozeta drożdżowa

 

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml mleka
  • 40-50 g świeżych drożdży
  • 70 g cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 350 g twarogu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 jajko

 

Ciasto drożdżowe zaczynamy od przygotowania zaczynu. Do niewielkiej miski wkładamy drożdże, dodajemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy, aż drożdże i cukier rozpuszczą się. Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy na bok i czekamy, aż zaczyn zacznie się pienić. W tym czasie przesiewamy mąkę do miski, topimy masło, a gdy zaczyn już podrośnie dodajemy go do mąki i zagniatamy. W trakcie ugniatania wlewamy masło, dodajemy cukier i sól. Ciasto należy zagnieść i przykryć ściereczką. Odstawić na co najmniej 30 minut.

rozeta drożdżowa

Ser przełożyć do miski, dodać cukier i jajko. Masę utrzeć blenderem. Po upieczenie stwierdzam, że można dodać jeszcze 100 g rozpuszczonego masła. Masa będzie delikatniejsza. Na końcu dodać rodzynki i wymieszać łyżką.

Ciasto rozwałkować, masę serową rozsmarować, a następnie zwinąć jak roladę.

rozeta drożdżowa

Ostrym nożem pokroić ciasto na kawałki o tej samej szerokości.

rozeta drożdżowaPrzygotowaną formę posmarować masłem i ułożyć pokrojone kawałki. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 25 minut lub dłużej w temp. 180-200 ° C.

rozeta drożdżowa

Rozeta powinna się dobrze zarumienić.

rozeta drożdżowa

Jeszcze ciepłe ciasto drożdżowe wybornie smakuje ze szklanką mleka.

A Wy z czym lubicie je jeść??

rozeta drożdżowa

 

10 Comments

10 Comments

  1. nathaliae

    10/03/2014 at 11:43

    Kiedy wracacie ? Bo tęsknie za jakpomaślanymi” przepisami… :(

    i myślę że nie tylko ja… ;)

  2. Ewa

    07/03/2014 at 10:56

    Poszłam na łatwiznę i kupiłam gotowe ciasto drożdżowe …
    Porażka to moje drugie imię

  3. Natalia

    28/02/2014 at 11:17

    Napewno przepyszne, ja dziś robię Metrowca – pierwszy raz więc proszę kciuki trzymać. Chodź nie ma w nim nic trudnego. Później się zdjęciem pochwale :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      28/02/2014 at 11:22

      Moja mama kiedyś piekła na każde święta metrowca. Nigdy nam się nie znudził i zawsze był taki dobry, a masę z miski łyżeczką jadłam – taka smaczna była. Niedługo też muszę przygotować :)
      Oczywiście będziemy trzymać kciuki i czekamy na zdjęcia!! :)))

      • Natalia

        28/02/2014 at 11:27

        Ja tego metrowca odgapiam od teśiowej, ale nie wiem z czego ona masę robi czy gotuję budyń z mąki czy taki z torebki bierze. Moja będzie z torebki :) czekam aż wszystko przestygnie i się biorę z robotę :P

        • jakpomasle

          jakpomasle

          28/02/2014 at 12:15

          Moja mama i ja zawsze budyń z torebki robimy i masa wychodzi super :)

          • Natalia

            28/02/2014 at 13:27

            ja też robiłam z budyniu z torebki :P to miałam na myśli pisząc że moja będzie z torebki. A tak wygląda już gotowy :)

          • jakpomasle

            jakpomasle

            28/02/2014 at 21:26

            Super! I widzę, że domowa polewa czekoladowa. Jak już poleję nią ciasto, to pozostałości z rondla nie pozwalam się zmarnować i nie uronię przy tym ani kropli.
            Zazdroszczę ciacha na weekend i życzę smacznego :)

          • Natalia

            28/02/2014 at 23:31

            no oczywiście że domowa polewa, a jakże by inaczej :) a no dziękuję chodź ja się go nie objem tak jakbym chciała. Miłego weekendu :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top