Ciasta

Przepis na sernik bez spodu. Wersja FIT!

sernik bez spodu fit

Sernik trudno odchudzić. Zatem co zrobić, aby ten pyszny wypiek miał mniej kalorii? Z pomocą przychodzi mój przepis na sernik FIT – bez spodu, bez masła, ale za to ze słodkimi rodzynkami i z chudym twarogiem. Natomiast zamiast cukru można dodać ksylitol. Jeśli odchudzasz się lub po prostu starasz się mieć kalorie pod kontrolą, to taki sernik jest właśnie dla Ciebie.

Sernik trudno odchudzić. Zatem co zrobić, aby ten pyszny wypiek miał mniej kalorii? Z pomocą przychodzi mój przepis na sernik FIT – bez spodu, bez masła, ale za to ze słodkimi rodzynkami i z chudym twarogiem. Natomiast zamiast cukru można dodać ksylitol. Jeśli odchudzasz się lub po prostu starasz się mieć kalorie pod kontrolą, to taki sernik jest właśnie dla Ciebie.

Porcja takiego ciasta z pewnością nas nie odchudzi, ale ma dużo mniej kalorii niż tradycyjny sernik. Dla mnie jednak najważniejsza jest prostota jego przygotowania. Sernik bez spodu jest po prostu pyszny i łatwy w przygotowaniu! Jeśli łatwy przepis to dla Ciebie za mało, to zaangażuj do pomocy męża. Ja tak robię od dawna, dzięki czemu sernik robi się praktycznie sam. ;)

A za świetny przepis dziękuję koleżance i blogerce Agnieszce z Eat Fit Food :)

sernik bez spodu fit

Składniki potrzebne do upieczenia sernika (tortownica Ø 24 cm)

  • 750 g chudego twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 150 g brązowego cukru/ ksylitolu
  • 6 dużych jaj
  • 100 g rodzynek
  • 1 opakowanie małego budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru Winiary

Jak zrobić sernik FIT – krok po kroku

1. Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem/ksylitolem, aż będą puszyste. Stopniowo dodawaj ser i nadal ubijaj na najwyższych obrotach. Dodaj suchy budyń. Wyłącz mikser.

2. Włącz piekarnik i nagrzej go do 180º C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Najlepiej zgnieć arkusz w rękach, po czym rozprostuj i wyłóż nim dno oraz boki.

3. Rodzynki zalej wrzątkiem i odstaw na kilka minut, po czym odcedź. Białka ubij oddzielnie i dodaj do masy serowej połowę. Delikatnie wymieszaj łopatką. Dodaj resztę białek i rodzynki. Wymieszaj i wlej do tortownicy.

4. Czas pieczenia wynosi około 60 minut, chociaż to dużo zależy od piekarnika. Sernik powinien się lekko zarumienić.

5. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i uchyl go. Niech sernik godzinę w nim jeszcze posiedzi. Po tym czasie powinien zostać przeniesiony na całą noc do lodówki.

Porada

Nie martw się, jeśli sernik w trakcie pieczenia będzie pięknie wybrzuszony, a po upieczeniu opadnie tzn. wróci do pierwotnej objętości. Taki urok tego ciasta. Sztuką jest, aby w smaku nie był suchy i twardy.

Podziel się ze mną opinią na temat tego sernika. Czy uważasz, że powinno być więcej przepisów na dania dietetyczne/FIT? :)

13 Comments

13 Comments

  1. Pingback: Oto najlepszy na świecie sernik z frużeliną wiśniową - na czekoladowym spodzie! | Jak Po Maśle

  2. Paulina

    16/02/2015 at 12:20

    Pycha! Upiekłam w foremkach silikonowych do muffinek i wyszły małe serniczki :) Przepis trafia do ulubieńców :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/02/2015 at 22:50

      Super pomysł z tymi serniczkami!

  3. miko

    18/01/2015 at 20:03

    A jaki program ustawic w piekarniku termoobieg czy gora dol? I jak przekladamy do lodowki to przykryc folia?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      18/01/2015 at 21:02

      Ja piekłam bez termoobiegu i taki sposób polecam. Przy serniku preferuję „spokojny” wypiek, bez wiatraka. Kiedyś piekłam sernik z termoobiegiem i bardzo szybko zaczął rosnąć, aż popękał.
      Do lodówki można nie przykrywać folią, chociaż czasem zapachy niektórych produktów są tak intensywne, że lepiej przykryć.

      • miko

        19/01/2015 at 10:01

        Sernik wyszedl dobry i bardzo prosty do zrobienia :)

        • jakpomasle

          jakpomasle

          19/01/2015 at 23:31

          Super, cieszę się:)
          Ja już robiłam go kilka razy i uwielbiam go nie tylko za smak, ale przede wszystkim za prostotę przygotowania.

  4. gin

    14/01/2015 at 22:41

    Mmm, wygląda pysznie :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      16/01/2015 at 17:31

      Oj, był smaczny:)

  5. Natalia

    14/01/2015 at 21:13

    Sernik uwielbiam, w każdej postaci. Jedyny którego nie lubię to ten co go zwą „Sernik bez sera”. Dawaj gryza!!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      16/01/2015 at 17:30

      Sernik bez sera? Nie znam, ale nie wiem czy chcę go poznać ;)

      • Natalia

        01/02/2015 at 22:10

        Tak. Moja mama robiła go na święta raz czy dwa. Zamias sera ubijasz 3 śmietany 18% i coś tam się dodaje. Ogólnie dla mnie mało serowy. Wole prawdziwy biały ser taki co to na wsi u gospodarza można kupić :-)

        • jakpomasle

          jakpomasle

          04/02/2015 at 20:23

          Ja też uwielbiam sernik z… sera! Kiedyś robiłam także sernik „z wiaderka” – jest nawet przepis na blogu. Nie powiem, że taka opcja ułatwia pracę, ale to jednak nie to samo. Teraz po prostu Jacek trze ser, a ja resztę.
          Dziś na blogu dodałam przepis na podobne ciasto o którym piszesz, z tym, że nazwałam je „jogurtowym” i nieskromnie powiem, że było pyszne! Sernik to to nie jest, ale kocham oba rodzaje!

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top