Ciasta

Przepis na ciasto Rafaello czyli kokosowa kostka – prosta wersja

ciasto rafaello

Uwielbiam te małe, białe pralinki z migdałem w środku i wszystko co kokosowe. Ciasto Rafaello co prawda robiłam pierwszy raz, ale przepis na pewno dodam do ulubionych. Delikatny biszkopt, puszysta masa budyniowa z wiórkami. Całe ciasto jest lekkie i puszyste jak chmurka. Nie za słodkie i nie za ciężkie. Po prostu Rafaello!

Uwielbiam te małe, białe pralinki z migdałem w środku i wszystko co kokosowe. Ciasto Rafaello co prawda robiłam pierwszy raz, ale przepis na pewno dodam do ulubionych. Delikatny biszkopt, puszysta masa budyniowa z wiórkami. Całe ciasto jest lekkie i puszyste jak chmurka. Nie za słodkie i nie za ciężkie. Po prostu Rafaello! Szukając idealnego przepisu przekopałam cały Internet. W wyniku tego działania powstał ten oto przepis. Dlaczego wersja uproszczona? Ponieważ ciasto jest bajecznie proste do wykonania i nie wymaga wielu składników. A na blogu pojawi się kiedyś bogatsza wersja Rafaello – z migdałem i białą czekoladą. Biszkopt s.Anastazji (najlepszy):

  • 5 jajek M
  • niepełna szklanka mąki pszennej
  • niepełna szklanka cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ubij białka z solą na sztywno. Dodaj żółtka i stopniowo cukier. Ubijaj tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści, a masa będzie bardzo puszysta (około 15 minut). W tym czasie włącz piekarnik i nagrzej go do 160-180º C (bez termoobiegu). Formę wyłóż papierem do pieczenia. U mnie jest to blaszka 25×20 cm. Mąkę wymieszaj lub przesiej z proszkiem do pieczenia. Wyłącz mikser i stopniowo dodawaj mąkę. Wymieszaj delikatnie łopatką (nie metalową). Wylej ciasto do formy i piecz do „suchego patyczka” czyli około 30-40 minut. Po upieczeniu wyjmij biszkopt z formy, tak aby mógł odparować. Gdy całkowicie ostygnie przekrój go w połowie. Poncz:

  • 1 kieliszek wódki
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 5 łyżek wody

Składniki ponczu wymieszaj w filiżance i skrop nimi oba blaty ciasta. ciasto rafaelloMasa budyniowo-kokosowa:

  • 500 ml mleka (u mnie zawsze 3,2%)
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 150 g masła lub margaryny
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 200 g wiórek kokosowych + 50 g do posypania ciasta

Szczegółowy przepis na masę budyniową był wczoraj na blogu (tutaj). W skrócie przypomnę, że należy ugotować budyń, oddzielnie utrzeć masło/margarynę i po 1 łyżce dodawać ostudzony budyń. Około 1/4 masy przełóż do miseczki. Porcja ta posłuży do dekoracji. ciasto rafaello Do gotowej masy budyniowej dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj na wolnych obrotach. Połowę masy wyłóż na pierwszy blat biszkopta, przykryj drugą częścią ciasta. Na górę ciasta i boki rozsmaruj pozostawioną masą i posyp wiórkami. Ciasto dobrze jest schłodzić w lodówce, ale można podawać od razu.

Smacznego!

 

3 Comments

3 Comments

  1. AniaM

    12/05/2015 at 20:34

    Upieczone – baaardzo smakuje:) Masa fajna, całośc nie jest slodka, drugie ciasto jakie upiekłam w życiu i naprawdę nie jest trudne. Prosze pamiętac, że proporcje podane są dla niewielkiej blachy:)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      16/05/2015 at 08:54

      Bardzo dziękuję za zdjęcie i gratuluję wypieku, bo wygląda super!
      Będę pamiętać, aby pisać jakiej blaszki używam, bo ciągle mi to umyka :)
      Pozdrawiam :))

  2. Natalia

    01/02/2015 at 22:08

    Tej wersji nie znam. U mnie wiórki się rumieni na patelni z margaryna u cukrem i daje jako wierzch ciasta. Każdy robi tak jak lubi :-)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top