Home Kuchnia Ciasta Oto najlepszy na świecie sernik z frużeliną wiśniową – na czekoladowym spodzie!

Oto najlepszy na świecie sernik z frużeliną wiśniową – na czekoladowym spodzie!

5 min read
11
0
sernik z frużelina wiśniową

Pamiętacie mój przepis na sernik fit? To chyba najszybszy sernik na świecie z prawdziwego twarogu. Smakuje wybornie i do tej pory był moim ulubionym sernikiem. Był, bo to już czas przeszły i zrobiłam inny, jeszcze lepszy sernik!

Wszystko dlatego, że sernik domowej roboty, z frużeliną z wiśni i na czekoladowym spodzie, przebija na głowę wszystkie inne serniki! Właśnie ten czekoladowy spód w stylu brownie sprawia, że przy każdym kęsie odpływam… Dodatek aromatycznych wiśni,z własnego drzewa rosnącego przed moim domem, w płynnym żelu jest genialny.

Jeśli jeszcze nie jedliście takiej wersji sernika, to musicie szybko to nadrobić. Przepis jest uniwersalny, a sernik z powodzeniem podacie na święta, na co dzień lub zrobicie dla siebie. Dla przyjemności.

Składniki na tortownicę ∅ 24 cm:

Czekoladowy spód:

  • 2 jajka
  • 50 g cukru
  • 40 g mąki
  • 1 łyżki kakao
  • 30 g gorzkiej czekolady (o zawartości kakao 70 %)
  • 30 g masła, rozpuszczonego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  1. Jajka ubij z cukrem. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i kakao. Powoli dodaj do jajek. Czekoladę rozpuść z masłem, dodaj do ubitych jajek, delikatnie wymieszaj. Wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piecz około 20 minut w temp. 170º C. Spód powinien wyjść niski.

Masa serowa i frużelina z wiśni:

  • 750 g chudego twarogu dwukrotnie zmielonego
  • 150 g brązowego cukru/ ksylitolu
  • 6 dużych jaj
  • 100 g rodzynek
  • 1 opakowanie małego budyniu śmietankowego/waniliowego bez cukru
  • około 200 g wiśni bez pestek
  • pół szklanki wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki żelatyny

sernik z frużelina wiśniową

Oto jak zrobić sernik z wiśnią, ten jedyny, wyjątkowy!

2. Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem/ksylitolem, aż będą puszyste. Stopniowo dodawaj ser i nadal ubijaj na najwyższych obrotach. Dodaj suchy budyń. Wyłącz mikser.

3. Włącz piekarnik i nagrzej go do 180º C. Białka ubij oddzielnie i dodaj do masy serowej połowę. Delikatnie wymieszaj łopatką. Dodaj resztę białek. Wymieszaj i wlej do tortownicy na wcześniej podpieczony czekoladowy spód.

4. Czas pieczenia wynosi około 50-60 minut. Sernik powinien się lekko zarumienić.

5. Po upieczeniu, wyłącz piekarnik i uchyl go. Niech sernik godzinę w nim jeszcze posiedzi. w tym czasie przygotuj frużelinę z wiśni.

6. Wydrylowane wiśnie (ja użyłam mrożonych) przełóż do rondla, zalej wodą i dodaj cukier. Podgrzej. W 2-3 łyżkach wody rozmieszaj skrobie i wlej do wiśni. Zagotuj. W ten sposób powstanie kisiel wiśniowy. Osobno w 2 łyżkach chłodnej wody namocz żelatynę. Gdy cała napęcznieje, dodaj taką kluskę do gorącego kisielu i mieszaj, aż się całkowicie rozpuści (nie wolno już gotować). Tak przygotowany i jeszcze ciepły kisiel wylej na sernik. Ostudź ciasto. Najlepiej smakuje następnego dnia (schłodzony wcześniej w lodówce).

Jestem pewna, że nic nie przebije tego sernika! Ale jeśli uważacie, że znacie lepszy wypiek, to podzielcie się ze mną tą wiedzą w komentarzach. ;)

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

11 komentarzy

  1. Marysia

    25/03/2016 at 10:53

    Pychota ! Super przepis :)

    Reply

  2. Sylwia

    16/03/2016 at 20:29

    Pycha!!!!

    Reply

  3. Lidka

    13/03/2016 at 11:53

    Witam, no właśnie. Mam to samo pytanie co Sylwia. Jak upieczemy osobno biszkopt i ser , to nie skleją się i ser będzie spadał z biszkoptu po pokrojeniu. Co robić?

    Reply

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      13/03/2016 at 14:04

      Przepraszam, zabrakło tej informacji. Już poprawione.
      Ser wylewamy na czekoladowy spód i razem pieczemy.

      Reply

      • Ewka

        24/03/2016 at 21:19

        To nieprawda, że zabrakło informacji. Informacja (czyli przepis) jest błędna. W przepisie stoi jak byk: „…Wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Piecz około 20 minut w temp. 170º C. Spód powinien wyjść niski.”
        Czyli przepis bez przeczytania komentarzy jest do bani.
        Pozdrawiam

        Reply

        • Ewka

          25/03/2016 at 00:24

          A tak naprawdę spód należy podpiec, jak w przepisie, a zaraz po wyjęciu wylać na niego masę serową i piec dalej. Nic złego się nie będzie działo, obie części skleją się. Widzę, że nikt jeszcze nie robił sernika według tego przepisu.
          Czy brak masła w masie serowej jest celowy, czy może to przeoczenie? Nie jest to chyba wersja „fit”…
          Pozdrawiam

          Reply

  4. Sylwia

    10/03/2016 at 17:22

    Witam, mam pytanie: czy czekoladowy spód i sernik mam piec w osobnych blaszkach czy razem?

    Reply

    • Paula Andrzejewska

      Paula Andrzejewska

      13/03/2016 at 13:47

      Przepraszam, zabrakło tej informacji. Już poprawione.

      Ser wylewamy na czekoladowy spód i razem pieczemy.

      Reply

  5. Anita Barbara

    18/02/2016 at 15:10

    Ja zwykle robię taki z pianką kokosową na wierzchu. Ale wiśniowa frużelina musi fantastycznie przełamywać smak :)

    Reply

    • Jacek Andrzejewski

      Jacek Andrzejewski

      19/02/2016 at 14:49

      Frużelina rzeczywiście świetnie się komponuje resztą sernika. ;)

      Reply

      • Anita Barbara

        19/02/2016 at 15:10

        Spróbujemy latem :)

        Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

„Włoska zupa weselna” – wersja na ostro

Kiedy pierwszy raz usłyszałam: „Włoska zupa weselna”, pomyślałam sobie, że to …