Home Kuchnia Ciasta Na jesienną słotę… Kruche ciasto, śliwki i budyń!

Na jesienną słotę… Kruche ciasto, śliwki i budyń!

4 min read
0
0
ciasto ze śliwkami i budyniem

W żadnym roku, tak właśnie w tym, śliwek u nas pod dostatek. Za pełne kosze tych owoców dziękuję K. (:*). Jeszcze nigdy nie przygotowałam tak wielu słoików z pysznymi powidłami. Oprócz przetworów, o których będzie mowa w kolejnym wpisie, przygotowałam kolejne pyszne ciasto z tymi owocami. Ostatnio na blogu gościło maślano-cynamonowy placek ze śliwkami, a tym razem upiekłam ciasto ze śliwkami i budyniem. I sama nie wiem, które lepsze? Jak myślicie?

Przepis znalazłam na blogu „Smacznego Kaska”. Dodałam jedynie mniej cukru do ciasta kruchego, a i tak wyszło dość słodkie. Ciasto wyszło przepyszne, jednak następnym razem wprowadzę jeszcze kilka zmian, ale o szczegółach poczytacie w moim opisie :)

Przepis sugerowany jest na blachę 20×32 cm. Moja forma ma wymiary 21×30 cm.

Ciasto:

  • 500g mąki
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru (ja dodałam pół szklanki)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szczypty soli

Masa budyniowa

  •  2 budynie śmietankowe + 4 łyżki cukru + 3 szklanki mleka

oraz

  • 2 łyżki kaszy manny
  • 700g śliwek węgierek
  • cynamon do smaku

ciasto ze śliwkami i budyniem 6Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części (60% i 40%). U mnie było to 600 g i 400 g, bo ciasta otrzymałam dokładnie 1 kg. Oba kawałki schłodzić w lodówce.
Śliwki pozbawić pestek, pokroić na ćwiartki. Dno blaski wyłożyć papierem do pieczenia. Większą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na dno formy (bez wysokich boków – tylko dno) i posypać manną. Śliwki gęsto ułożyć i posypać cynamonem.

Budyń ugotować z 3 szklanek mleka i jeszcze gorącym zalać śliwki. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180º C. Drugą część ciasta zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Ciasto piec w 180C ok. 50 minut. Wystudzić. Autorka przepisu sugeruje, aby ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki by masa ładnie się ścięła. Ja tego nie uczyniłam, a i tak ładnie zgęstniało.

Sugerowane zmiany w przepisie:

Budyń wspaniale uzupełnia smak kruchego ciasta. Jego aksamitna konsystencja nadaje ciastu delikatności. Taki z 3 szklanek mleka wystarczył aby pokryć całe ciasto, ale z 4 byłaby to grubsza warstwa. Następnym razem, na pewno przygotuję więcej budyniu.

Z podanych składników otrzymałam 1 kg surowego ciasta i może powiecie, że się czepiam, ale jak dla mnie spód mógłby być cieńszy.

Podsumowując: mniej ciasta, więcej budyniu to też więcej pysznych śliwek w każdej porcji!

ciasto ze śliwkami i budyniem 6

Ciasto pycha, dlatego musicie je szybko zrobić, dopóki są śliwki!

 

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…