Ciasta

Jogurtowy tort z truskawkami – banalny przepis

tort jogurtowy z truskawkami

Tort jogurtowy w smaku przypomina sernik na zimno, ale jest dużo smaczniejszy i taki lekki. Tort okazał się banalnie łatwy w wykonaniu, a pianka mleczna i puszysta. Zanotuj ten przepis w notatniku, bo po pierwszym kawałku na pewno do niego wrócisz!

Tort jogurtowy w smaku przypomina sernik na zimno, ale jest dużo smaczniejszy i taki lekki. Wydawać by się mogło, że jego przygotowanie jest bardzo skomplikowane, a na końcu wyjdzie twarda pianka poliuretanowa o smaku żelatyny i cukru. Nic bardziej mylnego. Tort okazał się banalnie łatwy w wykonaniu, a pianka mleczna i puszysta. Zanotuj ten przepis w notatniku, bo po pierwszym kawałku na pewno do niego wrócisz!

100 lat, 100 lat!

Jak są urodziny to musi być tort! Prezentów nie było, ale było miło :)

W minioną niedzielę mieliśmy okazję świętować z Jackiem już 3 (trzecie!) urodziny Bloga Jak Po Maśle. Dokładnie pierwszego lutego 2012 roku otworzyliśmy naszego bloga. Również w tym roku  uczciliśmy nasze małe święto domowym ciastem. Różne torty już jedliśmy i robiliśmy (klik), ale tym razem zachciało nam się czegoś orzeźwiającego i świeżego. Żadne tam torty na maśle czy ciężkie, słodkie masy. Zakup truskawek i pomysł na tort jogurtowy to był strzał w dziesiątkę. Przepis zainspirowany wypiekami Doroty.

Składniki:

  • 2 duże jogurty typu greckiego (po 400 g każdy)
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g śmietanki kremówki 30% UHT (schłodzić 12h w lodówce)
  • 25 g żelatyny
  • pół laski wanilii
  • okrągłe biszkopty
  • truskawki lub inne owoce
  • galaretka w kolorze czerwonym

1. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, przekładając go pod obręczą (papier będzie tylko na dnie). Ułóż na dnie biszkopty.

2. Galaretkę rozpuść w 250 ml wody, przelej do miseczki, ostudź i wstaw do lodówki. Gdy całkowicie zastygnie pokrój w kostkę.

3. Żelatynę wsyp do szklanki, wlej 3-4 łyżki wody i odstaw, aby napęczniała. Następnie wlej gorącą wodę do około 1/4 – 1/3 poziomu w szklance. Zamieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Jeśli będzie problem, wstaw na kilka sekund do mikrofalówki (nie może się zagotować!) lub ciepłej wody i wymieszaj.

tort jogurtowy z truskawkami

4. Jogurty przełożyć do miski, dodać przesiany cukier puder oraz wydrąż czarne ziarenka z laski wanilii. Wymieszaj trzepaczką. Oddzielnie ubij śmietanę kremówkę. Do masy jogurtowej wlej żelatynę, wymieszaj i dodaj kremówkę. Delikatnie wymieszaj.

5. 1/4 masy odłóż do miseczki, do pozostałej części dodaj pokrojoną galaretkę. Masę wylej na biszkopty w tortownicy. Wyłóż odłożoną masę bez galaretki i wygładź powierzchnię łopatką.

6. Truskawki opłucz, pokrój i powbijaj w masę. Tort wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.

Wskazówki:

1. Do tortu możesz dodać dowolne owoce. Wspaniale pasują jagody (mrożone lub świeże) i borówki czy brzoskwinie lub winogrona. Owoce możesz dodać do środka masy jogurtowej, a kilka zostawić do dekoracji.

2. Galaretkę w środku możesz pominąć, lub dodać ją w dwóch kolorach układając warstwami.

3. Do masy jogurtowej możesz dodać więcej lub mniej cukru. My lubimy ciasta mniej słodkie i 100 g cukru było wystarczające.

SONY DSC

Lubisz takie ciasta na zimno?

6 Comments

6 Comments

  1. claudiaaaaaaa

    12/05/2015 at 22:04

    super :) ile powinno „odpocząć” w lodówce aż stężeje? i czy później łatwo „odchodzi”od obręczy tortownicy?

    • jakpomasle

      jakpomasle

      16/05/2015 at 08:51

      Ciasto dość szybko tężeje. Potrzebuje co najmniej 1-1,5 h chłodzenia w lodówce. Czy łatwo odchodzi? Raczej tak, ale ja zawsze oddzielam je cienkim nożem, inaczej może popękać. Przy tej czynności można zanurzyć nóż w ciepłej wodzie – tak samo przy krojeniu ciasta.

  2. KucharzyTrzech

    05/02/2015 at 10:12

    Wygląda obłędnie!!

    • jakpomasle

      jakpomasle

      06/02/2015 at 00:29

      Dziękuję :)

  3. Kraina Miodem Płynąca

    04/02/2015 at 20:16

    Może i banalny, ale za to zachwycający wyglądem i smakiem! :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      04/02/2015 at 20:18

      Dzięki :)
      Jak dziś dodawałam wpis, to znów zapragnęłam go przygotować. Mniam… :))))

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top