Ciasta

Faworki na smalcu czyli chruściki palce lizać

faworki

Dziś tłusty czwartek i aby żyć w zgodzie z tradycją, należy dziś zjeść pączka i/lub faworka. Jakby tego było mało, krążą miejskie legendy, które mówią, że dziś nie liczy się kalorii… Ile w tym prawdy nie wiem, ale trzeba się przekonać. Ja przygotowałam pyszne i kruche faworki, usmażone na prawdziwym smalcu (i to nie sklepowym!).

Dziś tłusty czwartek i aby żyć w zgodzie z tradycją, należy dziś zjeść pączka i/lub faworka. Jakby tego było mało, krążą miejskie legendy, które mówią, że dziś nie liczy się kalorii… Ile w tym prawdy nie wiem, ale trzeba się przekonać. Ja przygotowałam pyszne i kruche faworki, usmażone na prawdziwym smalcu (i to nie sklepowym!).

Ktoś kiedyś zapytał mnie jaka jest największa tajemnica udanych faworków? Moja odpowiedź brzmiała: każdy składniki jest tak samo ważny i nic nie wolno pominąć, a do tego trzeba bardzo cienko rozwałkować ciasto. Starajcie się rozwałkować ciasto tak cienko, że mogłoby się przedziurawić, ale zapewniam, że tak się nie stanie. Ot cała tajemnica! Macie jakieś swoje sekrety?

faworki

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 2 łyżki śmietany (u mnie 18%)
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki wódki
  • 25 g masła
  • 2 łyżki wody

oraz smalec do smażenia i cukier puder do posypania

faworki

Ciasto na faworki:

Mąkę należy przesiać przez sito do miski. Dodać żółtka, cukier, śmietanę, wodę, wódkę i rozpuszczone masło. Ciasto dokładnie zagnieść, po czym ubić przez jakiś czas wałkiem.

faworki

Ciasto włożyć na godzinę do lodówki, po czym odrywać po kawałku i bardzo cienko rozwałkowywać (tak cienko jak tylko się da). Faworki tym lepsze im cieńsze będzie ciasto. Pokroić na wąskie paski, a po środku naciąć je. Jeden koniec przełożyć przez dziurkę i wyprostować. Jeśli chcecie obrazowo zobaczyć jak się składa faworki, wejdźcie na przepis z ubiegłego roku (klik).

faworki

Faworki powinny być mniej więcej wielkości 3-4 cm x 10-12 cm.

Do smażenia dziś użyłam tłuszczy zwierzęcego czyli smalcu! Podobno tak smażone faworki są najsmaczniejsze.

faworki

Faworki smażyć z obu stron, do momentu jak zaczną się rumienić.

faworki

Z wymienionych składników otrzymałam całą górę faworków (widoczna na piętrowej paterze i to co za nią).

faworki

Faworki należy jeść, aż ostygną. Wtedy właśnie stają się kruche i delikatne.

Koniecznie należy je posypać cukrem pudrem (u mnie trzcinowy).

faworki

W tłusty czwartek wolicie skusić się na faworka czy pączka?

Click to comment

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top