Home Kuchnia Ciasta Cynamonki drożdżowe czyli bułeczki palce lizać

Cynamonki drożdżowe czyli bułeczki palce lizać

3 min read
1
0
cynamonki drożdżowe

Cynamon najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem i jabłkami pieczonymi z ryżem. Mmmm… chyba niedługo przygotuję tą leguminę. Do przygotowania bułeczek skłoniły mnie drożdże leżące w lodówce oraz przepis (tutaj). Do tego koniecznie chciałam wypróbować nową silikonową stolnice, którą wygrałam jeszcze przed świętami w konkursie Mebli Heban na Facebooku. Mata sprawdziła się idealnie. Z jednej strony jest śliska, z drugiej matowa i jeśli chodzi o ciasto drożdżowe nie wymaga podsypywania mąką. Cynamonki wyszły wyśmienite, a najsmaczniejsze są ze szklanką mleka.

Niezbędne składniki

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 7 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 80 g stopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Posypka:

  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru ( u mnie pół na pół z ciemnym trzcinowym)
  • 30 g rozpuszczonego masła

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić, aby wyrosło. Podrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować stopionym masłem (30 g).

cynamonki drożdżowe

Wymieszać cynamon z cukrem.

cynamonki drożdżowe

Tak przygotowaną posypką pokryć rozwałkowane ciasto. Teraz mogę powiedzieć, że nie wiem czy nie byłoby wygodniej wymieszać roztopione masło z cynamonem i cukrem. Chyba tak zrobię następnym razem.

cynamonki drożdżowe

Zwinąć ciasto jak struclę i pokroić w trójkąty.

cynamonki drożdżowe

Na środku każdego cynamonka przycisnąć brzeg plastikowej lub drewnianej łyżki.

cynamonki drożdżowe
Ułożyć na blasze i piec ok. 20 minut w temp. 190° C.
cynamonki drożdżowe
Po upieczeniu, gdy ostygną można się zajadać.
cynamonki drożdżowe
Macie może jakieś życzenia, co do ciast jakie powinnam przygotować w kolejnych wpisach?
cynamonki drożdżowe
Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

One Comment

  1. Natalia

    29/01/2014 at 17:34

    pięknie wygląda :) robiłam kiedyś coś podobnego ale z ciasta francuskiego i w tej posypce cynamonowej nie było ani masła ani margaryny ale były przepyszne ciasteczka :)

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…