Ciasta

Cynamonki drożdżowe czyli bułeczki palce lizać

cynamonki drożdżowe

Cynamon najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem i jabłkami pieczonymi z ryżem. Mmmm… chyba niedługo przygotuję tą leguminę. Do przygotowania bułeczek skłoniły mnie drożdże leżące w lodówce oraz przepis (tutaj). Do tego koniecznie chciałam wypróbować nową silikonową stolnice, którą wygrałam jeszcze przed świętami w konkursie Mebli Heban na Facebooku.

Cynamon najbardziej kojarzy mi się z dzieciństwem i jabłkami pieczonymi z ryżem. Mmmm… chyba niedługo przygotuję tą leguminę. Do przygotowania bułeczek skłoniły mnie drożdże leżące w lodówce oraz przepis (tutaj). Do tego koniecznie chciałam wypróbować nową silikonową stolnice, którą wygrałam jeszcze przed świętami w konkursie Mebli Heban na Facebooku. Mata sprawdziła się idealnie. Z jednej strony jest śliska, z drugiej matowa i jeśli chodzi o ciasto drożdżowe nie wymaga podsypywania mąką. Cynamonki wyszły wyśmienite, a najsmaczniejsze są ze szklanką mleka.

Niezbędne składniki

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 130 ml ciepłego mleka
  • 7 g drożdży suchych lub 30 g świeżych
  • 80 g stopionego masła
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli

Posypka:

  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki cukru ( u mnie pół na pół z ciemnym trzcinowym)
  • 30 g rozpuszczonego masła

 

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku i dodać do pozostałych składników. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić, aby wyrosło. Podrośnięte ciasto rozwałkować i posmarować stopionym masłem (30 g).

cynamonki drożdżowe

Wymieszać cynamon z cukrem.

cynamonki drożdżowe

Tak przygotowaną posypką pokryć rozwałkowane ciasto. Teraz mogę powiedzieć, że nie wiem czy nie byłoby wygodniej wymieszać roztopione masło z cynamonem i cukrem. Chyba tak zrobię następnym razem.

cynamonki drożdżowe

Zwinąć ciasto jak struclę i pokroić w trójkąty.

cynamonki drożdżowe

Na środku każdego cynamonka przycisnąć brzeg plastikowej lub drewnianej łyżki.

cynamonki drożdżowe
Ułożyć na blasze i piec ok. 20 minut w temp. 190° C.
cynamonki drożdżowe
Po upieczeniu, gdy ostygną można się zajadać.
cynamonki drożdżowe
Macie może jakieś życzenia, co do ciast jakie powinnam przygotować w kolejnych wpisach?
cynamonki drożdżowe
1 Comment

1 Comment

  1. Natalia

    29/01/2014 at 17:34

    pięknie wygląda :) robiłam kiedyś coś podobnego ale z ciasta francuskiego i w tej posypce cynamonowej nie było ani masła ani margaryny ale były przepyszne ciasteczka :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top