Ciasta

Ciasto Stefanka i masa z kaszy manny

przepis na ciasto stefanka

Ciasto Stefanka znam z cukierni i sklepu. Najbardziej intrygowała mnie ta masa z kaszy manny i bardzo puszyste ciasto. Postanowiłam upiec Stefankę, ale w nieco innej wersji. Ciasto dodatkowo przełożyłam dżemem z czarnych porzeczek. Celowo pominęłam polewę czekoladową, a w planie miałam posmarować ciasto krówką

Ciasto Stefanka znam z cukierni i sklepu. Najbardziej intrygowała mnie ta masa z kaszy manny i bardzo puszyste ciasto. Postanowiłam upiec Stefankę, ale w nieco innej wersji. Ciasto dodatkowo przełożyłam dżemem z czarnych porzeczek. Celowo pominęłam polewę czekoladową, a w planie miałam posmarować ciasto krówką. Ostatecznie wyszło dość słodkie, więc i oszczędziłam kajmak. Przepis znalazłam na „chomiku”.

Składniki na Ciasto Stefankę:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag masła/margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na masę:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru (maksymalnie)
  • 20 dag masła/margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 9 łyżek kaszy manny

Przepis na Ciasto Stefanka – krok po kroku

1. Składniki ciasta zagnieć na gładką masę i podzieli na 3 części.

2. Każdą z części wyłóż na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piecz na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160°.

3. Zagotuj mleczko z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstaw na bok i wsyp kaszę, cały czas energicznie mieszając.

4. Jeszcze przez chwilę całość gotuj, aż zrobi się z tego masa o konsystencji budyniu. Odstaw i poczekaj aż lekko przestygnie.

Wskazówka: Do samy możesz dodać wyciśniętą cytrynę. Doskonale ożywi smak i masa nie będzie mdła.

5. Uzyskany krem/masę podziel na 2 części.

6. Upieczone placki przełóż masą z kaszy manny. Jeśli lubisz, to każdy placek możesz posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami.

Dla dekoracji i wzbogacenia smaku możesz ciasto polać polewą czekoladową. :)

Moje Ciasto Stefanka jest gotowe i przedstawia się następująco. Jeśli skorzystasz z tego przepisu, to koniecznie podziel się ze mną wrażeniami. A jak masz jakieś pytania, to śmiało pisz w komentarzach. :)

ciasto stefanka

3 Comments

3 Comments

  1. Sandra

    18/02/2015 at 20:08

    super przepis ale ja go trochę zmieniłam – do masy dodałam kakao i wylałam na herbatniki potem położyłam banany i krem waniliowy do tortów i na wierzch znowu herbatniki i polewa kakaowa . pycha !

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/02/2015 at 22:49

      Wersji z bananami nie jadłam. Musi być super, bo lubię takie dodatki!
      Pozdrawiam :)

  2. Natalia

    04/04/2014 at 10:36

    a ja jutro robię zapiekankę którą ostatnio jadłam u chłopaka :) ciekawe czy mi wyjdzie tak pyszna jak wyszła jego mamie.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top