Home Kuchnia Ciasta Ciasto Stefanka i masa z kaszy manny

Ciasto Stefanka i masa z kaszy manny

3 min read
3
0
przepis na ciasto stefanka

Ciasto Stefanka znam z cukierni i sklepu. Najbardziej intrygowała mnie ta masa z kaszy manny i bardzo puszyste ciasto. Postanowiłam upiec Stefankę, ale w nieco innej wersji. Ciasto dodatkowo przełożyłam dżemem z czarnych porzeczek. Celowo pominęłam polewę czekoladową, a w planie miałam posmarować ciasto krówką. Ostatecznie wyszło dość słodkie, więc i oszczędziłam kajmak. Przepis znalazłam na „chomiku”.

Składniki na Ciasto Stefankę:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 20 dag masła/margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka sody

Składniki na masę:

  • 1 litr mleka
  • 3/4 szklanki cukru (maksymalnie)
  • 20 dag masła/margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 9 łyżek kaszy manny

Przepis na Ciasto Stefanka – krok po kroku

1. Składniki ciasta zagnieć na gładką masę i podzieli na 3 części.

2. Każdą z części wyłóż na blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Piecz na złoto przez około 15 minut w temperaturze 160°.

3. Zagotuj mleczko z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem. Odstaw na bok i wsyp kaszę, cały czas energicznie mieszając.

4. Jeszcze przez chwilę całość gotuj, aż zrobi się z tego masa o konsystencji budyniu. Odstaw i poczekaj aż lekko przestygnie.

Wskazówka: Do samy możesz dodać wyciśniętą cytrynę. Doskonale ożywi smak i masa nie będzie mdła.

5. Uzyskany krem/masę podziel na 2 części.

6. Upieczone placki przełóż masą z kaszy manny. Jeśli lubisz, to każdy placek możesz posmarować dodatkowo kwaśną marmoladą lub powidłami.

Dla dekoracji i wzbogacenia smaku możesz ciasto polać polewą czekoladową. :)

Moje Ciasto Stefanka jest gotowe i przedstawia się następująco. Jeśli skorzystasz z tego przepisu, to koniecznie podziel się ze mną wrażeniami. A jak masz jakieś pytania, to śmiało pisz w komentarzach. :)

ciasto stefanka

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

3 komentarze

  1. Sandra

    18/02/2015 at 20:08

    super przepis ale ja go trochę zmieniłam – do masy dodałam kakao i wylałam na herbatniki potem położyłam banany i krem waniliowy do tortów i na wierzch znowu herbatniki i polewa kakaowa . pycha !

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      22/02/2015 at 22:49

      Wersji z bananami nie jadłam. Musi być super, bo lubię takie dodatki!
      Pozdrawiam :)

      Reply

  2. Natalia

    04/04/2014 at 10:36

    a ja jutro robię zapiekankę którą ostatnio jadłam u chłopaka :) ciekawe czy mi wyjdzie tak pyszna jak wyszła jego mamie.

    Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…