Ciasta

Ciastka przez maszynkę ze skwarkami

CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ

Ciastka przez maszynkę to zdecydowanie numer jeden smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka pomagałam babci w ich przygotowaniu. Długie paski ciasta o porowatej powierzchni odrywałam od maszynki i układałam na posmarowanych blaszkach. Po upieczeniu, ciasteczka rozpływały się w ustach. Idealnie kruche i pyszne. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że babcia często dodawała do nich zmielone skwarki.

Ciastka przez maszynkę to zdecydowanie numer jeden smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka pomagałam babci w ich przygotowaniu. Długie paski ciasta o porowatej powierzchni odrywałam od maszynki i układałam na posmarowanych blaszkach. Po upieczeniu, ciasteczka rozpływały się w ustach. Idealnie kruche i pyszne. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że babcia często dodawała do nich zmielone skwarki.

Niedawno stałam się posiadaczką pewnej ilości słoniny, z której wytopiłam smalec, a produktem ubocznym stały się skwarki. Z tej okazji postanowiłam przygotować babcine ciasteczka. Już wiele razy pisałam, że lubię mieć w domu jakieś ciastka, a takie tutaj długo poleżą, więc niespodziewani goście mi nie groźni ;)

O tym, że smalec nie jest taki zły pisałam tutaj (klik).

ciastka przez maszynkę

Składniki ciastek:

  • 200 g zmielonych skwarek (+ 50 g masła)
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy Winiary
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek zimnej wody

Jak zrobić ciastka przez maszynkę:

Mąkę przesiać razem z cukrem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać kawałek masła lub margaryny. Ciasto zawinąć w folie i schować do lodówki na co najmniej 1 h. Do maszynki do mielenia założyć specjalną końcówkę do ciastek. Ja posiadam sprzęt zmechanizowany, a końcówkę dokupiłam i cała praca poszła raz – dwa.

ciastka przez maszynkę

Ciastka piekłam na dwóch blaszkach jednocześnie, z termoobiegiem w temp. 180º C.

Ciastka przez maszynkę

Jacek na samą myśl „skwarki” zwykle się krzywi. Pewnego dnia, powiedziałam: „Skwarki znikną z naszej lodówki i nie będziesz wiedział, że kiedy i jak je zjadłeś”. Na początku obstawiał, że zrobię jakieś pulpety, krokiety lub pyzy. Prawdę poznał, gdy połowa ciastek została skonsumowana ze smakiem. Wieść o tym, co zawierają ciastka potraktował jako żart, a gdy uwierzył w to co mówię, ciasteczka nadal regularnie znikały z naszego domu.

6 Comments

6 Comments

  1. Natalia

    02/05/2014 at 20:12

    :) ja z mama na święta robiłyśmy ciastka ze skwarkami, byly przepyszne ale nie robilysmy przez maszynke tylko z foremek :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/05/2014 at 15:04

      Z foremek też pyszne. To ciasto jest wyjątkowo kruche i nadaje się do wszelakich wypieków. Ostatnio kupiłam kulki do obciążania ciasta i niedługo chce je wypróbować z kruchym spodem.

  2. O-rety

    25/04/2014 at 22:32

    uwielbiam takie ciastka! Muszę sama je kiedyś zrobić

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/05/2014 at 15:04

      oj tam. Przywiozę ci :)

  3. moja słoneczna kuchnia

    23/04/2014 at 21:34

    Ja takie robię tylko bez skwarek mòj smak dzieciństwa :)

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/04/2014 at 16:52

      A ja pierwszy raz robiłam ze skwarkami i podobnie smakują jak bez. Ciastka przez maszynkę zawsze smaczne :)

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top