Home Kuchnia Ciasta Ciastka przez maszynkę ze skwarkami

Ciastka przez maszynkę ze skwarkami

3 min read
6
0
CIASTKA PRZEZ MASZYNKĘ

Ciastka przez maszynkę to zdecydowanie numer jeden smak mojego dzieciństwa. Jako mała dziewczynka pomagałam babci w ich przygotowaniu. Długie paski ciasta o porowatej powierzchni odrywałam od maszynki i układałam na posmarowanych blaszkach. Po upieczeniu, ciasteczka rozpływały się w ustach. Idealnie kruche i pyszne. Wtedy jeszcze nie wiedziałam, że babcia często dodawała do nich zmielone skwarki.

Niedawno stałam się posiadaczką pewnej ilości słoniny, z której wytopiłam smalec, a produktem ubocznym stały się skwarki. Z tej okazji postanowiłam przygotować babcine ciasteczka. Już wiele razy pisałam, że lubię mieć w domu jakieś ciastka, a takie tutaj długo poleżą, więc niespodziewani goście mi nie groźni ;)

O tym, że smalec nie jest taki zły pisałam tutaj (klik).

ciastka przez maszynkę

Składniki ciastek:

  • 200 g zmielonych skwarek (+ 50 g masła)
  • 500 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • cukier waniliowy Winiary
  • 1 żółtko
  • kilka łyżek zimnej wody

Jak zrobić ciastka przez maszynkę:

Mąkę przesiać razem z cukrem i wymieszać z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać kawałek masła lub margaryny. Ciasto zawinąć w folie i schować do lodówki na co najmniej 1 h. Do maszynki do mielenia założyć specjalną końcówkę do ciastek. Ja posiadam sprzęt zmechanizowany, a końcówkę dokupiłam i cała praca poszła raz – dwa.

ciastka przez maszynkę

Ciastka piekłam na dwóch blaszkach jednocześnie, z termoobiegiem w temp. 180º C.

Ciastka przez maszynkę

Jacek na samą myśl „skwarki” zwykle się krzywi. Pewnego dnia, powiedziałam: „Skwarki znikną z naszej lodówki i nie będziesz wiedział, że kiedy i jak je zjadłeś”. Na początku obstawiał, że zrobię jakieś pulpety, krokiety lub pyzy. Prawdę poznał, gdy połowa ciastek została skonsumowana ze smakiem. Wieść o tym, co zawierają ciastka potraktował jako żart, a gdy uwierzył w to co mówię, ciasteczka nadal regularnie znikały z naszego domu.

Load More Related Articles
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

6 komentarzy

  1. Natalia

    02/05/2014 at 20:12

    :) ja z mama na święta robiłyśmy ciastka ze skwarkami, byly przepyszne ale nie robilysmy przez maszynke tylko z foremek :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/05/2014 at 15:04

      Z foremek też pyszne. To ciasto jest wyjątkowo kruche i nadaje się do wszelakich wypieków. Ostatnio kupiłam kulki do obciążania ciasta i niedługo chce je wypróbować z kruchym spodem.

      Reply

  2. O-rety

    25/04/2014 at 22:32

    uwielbiam takie ciastka! Muszę sama je kiedyś zrobić

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      19/05/2014 at 15:04

      oj tam. Przywiozę ci :)

      Reply

  3. moja słoneczna kuchnia

    23/04/2014 at 21:34

    Ja takie robię tylko bez skwarek mòj smak dzieciństwa :)

    Reply

    • jakpomasle

      jakpomasle

      25/04/2014 at 16:52

      A ja pierwszy raz robiłam ze skwarkami i podobnie smakują jak bez. Ciastka przez maszynkę zawsze smaczne :)

      Reply

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Check Also

Zupka chińska jest z Japonii

Chyba każdy z nas jadł kiedyś tzw. chińską zupkę. Właściwie nie wiem skąd nazwa chińska, s…