Ciasta

Banoffee pie czyli najsłodsze ciasto jakie znam

bananofee pie

Bananofee pie czyli ciasto z bananami i kajmakiem, a wszystko to przykryte kołderką z bitej śmietany. Słodziej i kaloryczniej już nie może być, ale ze względu na moją miłość do masy krówkowej jestem w stanie wybaczyć wszystko. Od czasu do czasu lubię zjeść kawałek tego ciasta. Kruchy spód, słodka masa, miękki banan i puszysta śmietanka!

Banoffee pie czyli ciasto z bananami i kajmakiem, a wszystko to przykryte kołderką z bitej śmietany. Słodziej i kaloryczniej już nie może być, ale ze względu na moją miłość do masy krówkowej jestem w stanie wybaczyć wszystko. Od czasu do czasu lubię zjeść kawałek tego ciasta. Kruchy spód, słodka masa, miękki banan i puszysta śmietanka! To ciasto spodoba się wielu osobom, chociaż najczęściej słyszę, że jest „za słodkie”. Kiedyś już było na blogu podobne ciasto, tylko bez kremówki, ale za to z bezą kokosową (przepis tutaj).  Dzisiejsze przepis na Bananoffee wzięło się od Agi z Dużo Solę.

Ciasto:

  • 200 g mąki
  • 150 g masła
  • 30 g cukru
  • łyżka zimnej wody

Przełożenie:

  • puszka mleka skondensowanego słodzonego/gotowa masa kajmakowa
  • 3-4 banany
  • śmietana kremówka

Mąkę wymieszać z cukrem, a następnie z posiekanym masłem i wodą zagnieść na jednolitą masę. Formę posmarować tłuszczem i wykleić ciastem spód oraz niewielki brzeg. Ciasto wstawić do zamrażarki na 15 minut, w tym czasie rozgrzać piekarnik do 180° C. Czas pieczenia to ok 30 minut. Ostudzić po upieczeniu.

bananoffee pie

bananoffee pie

bananoffee pie

Jeśli użyjemy mleka skondensowanego, to zamkniętą puszkę należy gotować w garnku z wodą przez około 3h (w razie ubytku dolać wody). Po tym czasie, należy poczekać aż puszka ostygnie i dopiero można otworzyć. Podczas gotowania, nasze mleko zmieni barwę i konsystencję. Jeśli używamy gotowej masy dobrze jest ją przełożyć do rondelka i z odrobiną masła pogrzać. Będzie się łatwiej rozsmarowywać na cieście.

Masę kajmakową wyłożyć na upieczony spód tarty.

bananoffee pie

Banany pokroić i ułożyć na cieście.

bananoffee pie

Śmietankę ubić, pod koniec dodać łyżkę cukru pudru i wyłożyć na banany.

bananoffee pie

Ciasto posypać wiórkami czekoladowymi lub płatkami migdałów. Ciasto wstawić jeszcze na 2-3h do lodówki.

bananoffee pie

Można kroić i jeść!

2 Comments

2 Comments

  1. Natalia

    15/02/2014 at 17:32

    mniam zjadłabym :) niestety nie mam blaszki na tarte

  2. Kinga Kornacka

    14/02/2014 at 15:50

    No ja jestem jednak właśnie z tych co orzekli by to ciasto mianem za słodkiego, no a przynajmniej właśnie dlatego nie zagościło ono jeszcze u mnie na stole ;p

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

The Latest

Quis autem vel eum iure reprehenderit qui in ea voluptate velit esse quam nihil molestiae consequatur, vel illum qui dolorem?

Temporibus autem quibusdam et aut officiis debitis aut rerum necessitatibus saepe eveniet.

Cookies / Ciasteczka

Serwis Jak Po Maśle wykorzystuje pliki cookies. Brak zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że wyrażasz na to zgodę i akceptujesz naszą politykę prywatności.

przepisy kulinarne

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

Top Blogi

Smaczneblogi.pl

Copyright © 2015 The Mag Theme. Theme by MVP Themes, powered by Wordpress.

To Top