Strona główna Kuchnia Ciasta Babka drożdżowa z krówką

Babka drożdżowa z krówką

2 minut czytania
1
0
babka drożdżowa

Kwiecień już się zaczął, zatem pora gromadzić przepisy na świąteczne potrawy i wypieki. I tak dziś, wypróbowałam przepis s. Anastazji na delikatną drożdżową babkę z rodzynkami. Zamiast lukru użyłam masy krówkowej z puszki. Samo ciasto nie jest bardzo słodkie, dlatego polewa, lukier lub właśnie masa krówkowa powinna się na nim znaleźć. Z podanych proporcji otrzymałam jedną dużą babkę i dwie małe, które zjedliśmy jeszcze ciepłe.

babka drożdżowa przepis

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 50 g drożdży
  • 1/4 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • rodzynki
  • sól

Drożdże, 1 łyżkę cukru i odrobinę mleka wymieszać i odstawić, aż podrośnie. Pozostałe składniki wymieszać w misce i dodać podrośnięty zaczyn. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia i ponownie wyrobić. Gdy podrośnie przełożyć do formy na babkę do połowy wysokości i pozostawić w cieple, aby wyrosło. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w 180° C. Udekorować lukrem, posypać cukrem pudrem lub wysmarować gotową masą krówkową.

babka drożdżowa przepis

 

Wczytaj więcej podobnych artykułów
Load More By Paula Andrzejewska
Load More In Ciasta

Jeden komentarz

  1. gin

    05/04/2014 w 12:36

    O mniam, prezentuje się wyjątkowo kusząco :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Czytaj rownież

Nie mów tego głośno: „Żywność to sama chemia” cz.1

W ostatnim moim poście padło sformułowanie „żywność to sama chemia”. Ta fraza już chyba na…